top of page

Energieprijzen (nog) stabiel in december 2023

In het kort:

  • Stabiele Decemberprijzen (2023): Ondanks eerdere zorgen over winterse omstandigheden blijven gas- en stroomtarieven in december laag, dankzij milde herfsttemperaturen, wat consumenten geruststelt.

  • Prijzen op 1 December 2023: Op 1 december schommelen dynamische gasprijzen tussen €1,10 en €1,45 per kuub, terwijl stroomprijzen variëren van €0,27 tot €0,46 per kWh, met een gemiddelde van €0,35.

  • 2024 Vooruitzichten en Veranderingen: In 2024 wordt een aanzienlijke stijging van de gasbelasting verwacht, met een toename van 19%, en ondanks een daling in stroombelasting, zal de totale energiebelasting met 12,33% stijgen.


In de eerste dagen van december 2023 lijken de energieprijzen voor gas en stroom te stabiliseren op de laagste niveaus van het jaar. Ondanks de eerdere vrees voor een strenge winter en stijgende energiekosten, blijft de markt voor nieuwe klanten verrassend kalm. Laten we een diepere duik nemen in de huidige situatie en vooruitkijken naar wat 2024 in petto heeft.


Actuele energieprijzen

Het najaar van 2023 heeft zich gekenmerkt door opvallend milde temperaturen in de maanden september, oktober en november. Deze ongebruikelijke warmte heeft de energieprijzen op een relatief laag niveau gehouden, met gas- en stroomtarieven voor nieuwe klanten die nauwelijks afwijken van de tarieven in november. Hoewel december nog moet laten zien wat het weer in petto heeft, is de huidige trend geruststellend voor consumenten.


Blik op de huidige prijzen per 1 december

Dynamische gasprijzen schommelen rond €1,31 per kuub, met de voordeligste aanbieder op €1,10 en aan de bovenkant een prijs van €1,45 per kuub.

Voor stroom liggen de dynamische en variabele prijzen gemiddeld op €0,35 per kWh, met momenteel de laagste prijs van €0,27 en de hoogste prijs van momenteel €0,46 per kWh.


Vaste tarieven voor één jaar

De vaste gasprijzen blijven op hetzelfde niveau als de dynamische prijzen, met een gemiddelde van €1,31 per kuub. Het laagste tarief wordt aangeboden voor €1,21 per kuub, terwijl het hoogste tarief oploopt tot €1,42 per kuub.


Wat betreft de vaste stroomtarieven handhaven ze zich op een gemiddelde van €0,35 per kWh. Het meest voordelige tarief is €0,29 per kWh, terwijl het duurste tarief varieert tussen €0,39 en €0,46 per kWh.


Vooruitzichten voor 2024

Terwijl we genieten van de huidige stabiliteit, werpen de aankondigingen van Prinsjesdag hun schaduw vooruit op de energiemarkt in 2024. De verwachtingen wijzen op een significante stijging van de gas belasting, met een tarief dat stijgt van €0,59266 naar €0,70538 per M³. Hoewel de stroombelasting per kWh licht daalt, zal dit voor veel huishoudens gecompenseerd worden door de aanzienlijke toename van de gasbelasting.


Wat 2024 Brengt:

De gasbelasting stijgt met 19%, wat voor een gemiddeld huishouden neerkomt op ruim €27,- extra per jaar bij een verbruik van 3500 kWh stroom en 1200 M³ gas.

De stroombelasting daalt met 13,6%, maar de totale energiebelasting stijgt met 12,33%, wat een impact heeft op de energierekening van consumenten.


Stijgende gasbelasting en afschaffing prijsplafond

De voortdurende stijging van de gasbelasting is een strategische zet van het kabinet om gasverbruik te ontmoedigen en de transitie naar duurzame alternatieven te versnellen. Hoewel deze maatregelen belangrijk zijn voor het milieu, voelen veel huishoudens de financiële druk van deze verschuiving. Bovendien verdwijnt het prijsplafond voor energie in 2024, waardoor consumenten zelf de kosten van hun hogere energierekening moeten dragen.Conclusie

Het prijsplafond voor energie verdwijnt in 2024, waardoor consumenten verantwoordelijk worden voor hun energiekosten. De stijgende gasbelasting is een cruciaal onderdeel van het klimaatbeleid, gericht op het verminderen van gasverbruik en het versnellen van de overgang naar duurzame energie.


Terwijl we het jaar afsluiten met stabiele energieprijzen, staat 2024 klaar om uitdagingen en veranderingen op de energiemarkt te brengen. Consumenten worden aangemoedigd om bewust te zijn van deze ontwikkelingen en strategisch om te gaan met hun energieverbruik in het komende jaar.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!