top of page

Dit waren de belangrijkste kwartaalcijfers van vandaag

  • In het kort: Procter & Gamble ziet een omzetstijging door recente prijsverhogingen, ondanks een forse druk op de winst.

  • Johnson & Johnson overtreft de verwachtingen met een sterke groei in zowel de farmaceutische sector als medische apparaten.

  • 3M daalt met bijna 12% na een teleurstellende winstprognose voor 2024,


Het cijferseizoen is weer van start gegaan en dat betekent een spannende tijd voor beleggers. We staan op het punt om de kwartaalcijfers te zien van alle bedrijven, wat licht zal werpen op de huidige staat van de economie en specifieke sectoren. We starten met een aantal belangrijke bedrijven die vandaag hun kwartaalresultaten uit de boeken hebben gedaan.

Belangrijke punten:

  • De recente prijsverhogingen door inflatie zorgen voor een hogere omzet voor Procter & Gamble.

  • Johnson & Johnson overtreft nipt de verwachtingen, met sterke groei in farmaceutische en medische apparaten, en voorspelt een gezonde omzet voor 2024.

  • Lockheed Martin rapporteert een lichte stijging in de winst per aandeel, maar ziet een daling in netto-omzet en winst, ondanks een recordbacklog.

  • 3M's aandelen duikelen na een teleurstellende winstprognose voor 2024, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten.


Procter & Gamble:

Procter & Gamble, de gigant in huishoudelijke producten, rapporteerde redelijke resultaten voor het tweede kwartaal van 2024, waarbij prijsverhogingen de omzet omhoog hielpen, maar afschrijvingen op Gillette de winst helaas drukten. Hierdoor moest het bedrijf zijn vooruitzichten voor het komende kwartaal lichtelijk naar beneden bijstellen.


P&G heeft de afgelopen twee jaar de prijzen van zijn producten vrij fors verhoogd. Deze strategie heeft de omzet met 3% verhoogd naar $21,44 miljard, hoewel dit iets onder de verwachtingen van Wall Street bleef. De organische omzetgroei, die de impact van overnames en valutaschommelingen uitsluit, steeg met 4% in het kwartaal.


Ondanks de prijsverhogingen hebben consumenten hun aankopen van P&G-producten teruggeschroefd, wat resulteerde in een vlak verkoopvolume voor het kwartaal. De verzorgingsdivisie was de enige met volumegroei, terwijl de schoonheids en huishoudelijke segmenten vlakke volumes rapporteerden.


Voor het fiscale jaar 2024 heeft P&G zijn verwachtingen voor de (YoY) groei van de winst per aandeel bijgesteld naar 8% tot 9%, van een eerdere schatting van 6% tot 9%. Het bedrijf handhaaft de verwachting van 2% tot 4% omzetgroei. Dit is goed nieuws en beleggers beloonden dit dan ook met een stijging van ruim 5% in de koers.


Johnson & Johnson:

Ook Johnson & Johnson wist de verwachtingen te overtreffen. De farmaceutische tak van J&J, bekend om zijn innovatieve medicijnen, rapporteerde een omzet van $13,72 miljard in het vierde kwartaal, een stijging van 4,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei werd voornamelijk gedreven door de verkoop van Darzalex, een behandeling voor multipel myeloom, Erleada voor prostaatkanker, en andere oncologische behandelingen.


De divisie medische apparaten zag eveneens een aanzienlijke groei, met een omzet van $7,67 miljard, wat een stijging van 13,3% vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze toename is deels te wijten aan de acquisitie van Abiomed, een bedrijf gespecialiseerd in cardiovasculaire medische technologie, alsook aan een toegenomen vraag naar apparatuur voor orthopedisch trauma.


Voor het fiscale jaar 2024 verwacht J&J een omzet tussen $87,8 miljard en $88,6 miljard, met een aangepaste winst per aandeel tussen $10,55 en $10,75. Deze vooruitzichten weerspiegelen het bedrijf's vertrouwen om te blijven groeien, zelfs in een uitdagende markt.


Een belangrijk onderdeel van J&J’s strategie is de focus op innovatie en de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Met plannen om tegen 2030 ten minste 20 nieuwe therapieën te lanceren, waarvan meer dan 10 de potentie hebben om meer dan $5 miljard aan piekjaaromzet te genereren, zet J&J zich in voor het vooroplopen in de gezondheidszorg-innovatie.


Lockheed Martin:

Lockheed Martin zag dit kwartaal een bescheiden toename van 2% in de winst per aandeel, die uitkwam op $7.58. Dit is positief aangezien de omzet met 0,6% daalde, wat neerkwam op $18.9 miljard. De netto-winst daalde zelfs met 3% (YoY) naar $1.9 miljard. Deze cijfers weerspiegelen de uitdagingen waar het bedrijf momenteel mee te maken heeft.


Over het gehele fiscale jaar 2023 rapporteerde Lockheed Martin een stabiele omzet van $67.6 miljard, met een netto-winst van $6.9 miljard en een indrukwekkende winst per aandeel van $27.6. Het bedrijf heeft aanzienlijke bedragen teruggegeven aan de aandeelhouders, met $3.8 miljard aan share buybacks en dividenden in alleen het vierde kwartaal, en een totaal van maar liefst $9.1 miljard over het hele jaar.

Een opmerkelijke prestatie van Lockheed Martin in 2023 is het bereiken van een recordbacklog van $160.6 miljard, wat wijst op een aanhoudende sterke vraag naar de producten van dit defensie-bedrijf. Deze backorder versterkt het bedrijf's positie als een cruciale leverancier van defensiemateriaal en -diensten wereldwijd. Toch wist dit beleggers niet te overtuigen en het aandeel daalde met bijna 5%.


3M:

3M heeft het de afgelopen tijd enorm moeilijk. Toch lijken de kwartaalcijfers best oké te zijn. Voor het vierde kwartaal rapporteerde 3M een nettowinst van $945 miljoen - een stijging ten opzichte van $541 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze resultaten overtroffen de verwachtingen, met een winst per aandeel van $2.42 tegenover de verwachte $2.31. Desondanks daalde de totale omzet met 0.8% naar $8.01 miljard, hoewel dit nog steeds boven de verwachtingen lag.


Toch daalde het aandeel van 3M met bijna 12% vandaag. Dit heeft te maken met de vooruitzichten voor het volledige jaar. De winst per aandeel van 3M voor 2024 is geprojecteerd tussen $9.35 en $9.75, wat significant onder de verwachting van $9.90 ligt. Deze lagere prognose reflecteert de potentiële uitdagingen en onzekerheden waarmee het bedrijf geconfronteerd wordt, waaronder de macro-economische omstandigheden en de gevolgen van de geplande afsplitsing van de gezondheidszorgdivisie.


Netflix:

Na het sluiten van de beurs zal ook Netflix haar kwartaalresultaten bekend maken. Deze zullen we uitgebreid behandelen op onze website. Analisten verwachten een omzet van $8,71 miljard en een winst per aandeel van $2,23. Beleggers weten momenteel nog niet goed wat ze verwachten aan de koers te zien. Netflix laat op het moment van een schrijven een lichte plus (+0,20%) zien.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!