top of page

Dit kun je verwachten van ASML's aankomende kwartaalcijfers

In het kort:

  • ASML zag in het begin van 2024 een sterke vraag vanuit China als gevolg van anticipatie op Amerikaanse sancties, maar verwacht een normalisatie van de verkoop in 2024 met een omzetprognose gelijk aan die van 2023 ($30 miljard).

  • De chipindustrie toont tekenen van herstel met verbeterende voorraadniveaus en benutting van fabs, wat een positief teken is voor de vraag naar ASML's producten, hoewel geopolitieke spanningen en de situatie rond Taiwan aanzienlijke risico's vormen.

  • Ondanks de hoge waardering en mogelijke verliezen in de Chinese markt, ondersteunen de langdurige groeivooruitzichten en de technologische voorsprong van ASML het beleggingsargument, waarbij ASML wordt gepositioneerd als een cruciale speler in de AI-gedreven vraag naar halfgeleiders.


Technologische Superioriteit en Marktpositie

ASML, een Nederlandse reus in de halfgeleiderindustrie, staat bekend om zijn ongeëvenaarde technologie in lithografiesystemen, essentieel voor de fabricage van chips. Met de lancering van de EXE:5000 modules, de nieuwste generatie High-NA EUV machines, versterkt ASML zijn positie als onmisbare schakel in de toekomst van geavanceerde chipproductie. Deze machines, aanzienlijk duurder dan hun voorgangers, beloven hogere marges en bevestigen ASML's technologische leiderschap.


Cyclische Herstel en Lange Termijn Vooruitzichten

De chipindustrie is inherent cyclisch, en ASML bevindt zich momenteel op een punt waar tekenen van herstel zichtbaar worden, zoals verbeterde voorraadniveaus en benutting van productiecapaciteit. Deze verbeteringen wijzen op een toename van de vraag naar ASML's producten. Bovendien duidt de sterke orderontvangst in het vierde kwartaal op een robuuste toekomstige vraag, ondanks de korte-termijn onzekerheid over het hersteltempo van de markt.



Ondanks een sterke start in 2024, heeft het management van ASML geen specifieke richtlijnen gegeven voor de omzetgroei over het volledige jaar. In plaats daarvan wordt verwacht dat de omzet van 2024 gelijk zal zijn aan de $30 miljard van 2023, dus geen groei, met voorspellingen voor het eerste kwartaal tussen de $5,5 miljard en $6 miljard wat aanzienlijk lager is dan een jaar terug en een brutomarge van 48%-49%.



Specifieke richtlijnen voor de winst per aandeel (EPS) voor het eerste kwartaal of het volledige jaar 2024 werden niet verstrekt. Wall Street's verwachtingen wijzen op een EPS van $3.04 op inkomsten van $5.87 miljard voor het eerste kwartaal, wat een aanzienlijke daling markeert ten opzichte van de $5.66 EPS en $7.88 miljard aan inkomsten van het laatste kwartaal en hetzelfde kwartaal in 2023. Sinds het vorige rapport is de stemming onder analisten gemengd, met neerwaartse bijstellingen van de EPS en opwaartse bijstellingen van de omzetprognoses, wat een interessante dynamiek rond de toekomstige financiële prestaties van ASML onthult.



Geopolitieke Spanningen en Risico's

In Q4 bereikte ASML's nettoverkoop $7.83 miljard met winsten rond de $2.17 miljard, beide cijfers vertegenwoordigen een YoY-groei van 12%. De verkoop in China, zowel van systemen als diensten, is aanzienlijk gegroeid, maar staat onder druk door de recente opmerkingen van de VS over ASML's rechten om bestaande machines in China te onderhouden.



De voortdurende geopolitieke spanningen, vooral rond Taiwan en de Amerikaanse sancties tegen China, vormen aanzienlijke risico's voor ASML. De onderneming heeft echter bewezen flexibel te zijn in het navigeren door deze uitdagingen, door bijvoorbeeld de software van machines in China aan te passen om aan de Amerikaanse voorschriften te voldoen. Deze aanpassingsvermogen, samen met de wereldwijde inspanningen om de chipproductie te diversifiëren en te lokaliseren, biedt ASML kansen ondanks de onzekerheden. Daarnaast vindt ASML het lastig om aan top personeel te komen gezien de nieuwe politieke situatie in Nederland het lastig maakt voor het bedrijf om gekwalificeerde expats aan te trekken.


Waardering en Beleggingscase

ASML wordt hoog gewaardeerd met een PE-ratio van 45 op een trailing twelve-month basis en een vooruitkijkende PE van 47. Ondanks deze hoge waardering, kunnen langetermijnbeleggers waarde vinden in ASML, gezien het potentieel voor $100 miljard aan winsten over de volgende tien jaar. Met verwachte sterke winstgroei in de komende jaren lijkt ASML een redelijke waardering te hebben.


Omzet verdeling ASML in 2023

Category

Revenue

% System Sales

% Revenue

NXE (EUV)

9,124.00

8.83%

41.59%

ArFi

9,017.40

20.83%

41.10%

ArF dry

780.2

5.33%

3.56%

KrF

2,202.50

30.67%

10.04%

I-line

278.4

9.17%

1.27%

Metrology & Inspection

536.1

25.17%

2.44%

Total

21,938.60

100.00%

100.00%

De vooruitzichten op lange termijn, gedreven door de groeiende vraag naar AI-chips en de uitbreiding van de productievoetafdruk van fabs, ondersteunen de investeringsthese. Met de verwachting van aanhoudende inkoop van eigen aandelen en dividendgroei, en een solide groei in de komende jaren, biedt ASML een aantrekkelijke waardepropositie voor langetermijninvesteerders ondanks duidelijke geopolitieke risico's en het verlies van inkomsten uit China. Dat laatste zorgt er ook juist voor dat er in andere landen extra wordt geinvesteerd in ASML machines. Zo kreeg Intel een mega subsidie van 20 Miljard en TSMC kreeg bijna 11 miljard aan subsidies om in de VS te produceren.




Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page