top of page

Dit aandeel verhoogt dividend en zet mooie kwartaalcijfers neer

In het kort:

  • Overtroffen verwachtingen en speciaal dividend: Costco overtrof de verwachtingen voor het Q1-inkomen met een stijging van 16,6% naar $3,58 per aandeel. Het bedrijf kondigde ook een speciaal dividend van $15 per aandeel aan, resulterend in een totale uitkering van ongeveer $6,7 miljard.

  • Omzet- en lidmaatschapsgroei: De totale omzet steeg met 6,2% naar $57,8 miljard. Costco sloot het kwartaal af met 72 miljoen betaalde huishoudleden, een stijging van 7,6%, en het aantal kaarthouders steeg met 7,1% tot 129,5 miljoen.

  • Analistenverwachtingen en prijsdoelverhogingen: FactSet-analisten hadden een groei van 11% naar $3,41 per aandeel verwacht, terwijl de werkelijke groei $3,58 per aandeel bedroeg. Analisten van Truist, UBS, en Jefferies verhoogden hun prijsdoelen voor Costco-aandelen na de sterke resultaten.

Costco overtreft verwachtingen en keert rijkelijk dividend uit

Costco Wholesale wist de verwachtingen voor het eerste kwartaal te overtreffen, wat resulteerde in een stijging van het aandeel na een terugval van recordhoogtes op donderdag. Het bedrijf rapporteerde een groei van 16,6% in de winst naar $3,58 per aandeel, met een omzetstijging van 6,2% naar $57,8 miljard. Dit overtrof de verwachte 11% groei naar $3,41 per aandeel en $57,79 miljard aan omzet, zoals voorspeld door analisten van FactSet.


Hieronder het koersverloop van Costco aandelen sinds de beursgang:


Indrukwekkende cijfers en lidmaatschapsgroei

De nettoverkopen stegen met 6,2% naar $56,72 miljard, terwijl de inkomsten uit lidmaatschap met 8,2% toenamen tot $1,08 miljard. Aangepaste vergelijkbare verkopen, exclusief invloeden van gasprijzen en valuta, stegen met 3,9% wereldwijd, met een toename van 6,1% in e-commerce vergelijkbare verkopen.


In de VS stegen de vergelijkbare verkopen met 2,6%, wat achterbleef bij de toenames van 8,2% in Canada en 7,1% internationaal. Costco sloot het kwartaal af met 72 miljoen betaalde huishoudleden, een stijging van 7,6% ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aantal kaarthouders met 7,1% toenam tot 129,5 miljoen.


Speciaal dividend en aandelenstijging

Het bestuur van Costco kondigde tevens een speciaal cashdividend van $15 per aandeel aan voor investeerders die op 28 december 2023 COST-aandelen bezitten. Dit dividend, met een totaal uitbetalingsbedrag van ongeveer $6,7 miljard, zal op 12 januari worden uitbetaald.

Na de sterke resultaten verhoogden analisten hun koersdoelen voor COST-aandelen. Truist verhoogde het doel naar $693 van $619, UBS naar $725 van $640, en Jefferies naar $725 van $680. Costco-aandelen stegen met 2,2% op vrijdag, na een daling van 1,8% op donderdag.


Sterke uitvoering en vooruitzichten

Truist prees de "solide" omzetgroei van Costco, aangedreven door consumptiegoederen met lagere marges. Hoewel de prijsmodellering van Costco sterke marges handhaaft, acht Truist een lidmaatschapsverhoging momenteel niet noodzakelijk. UBS benadrukte dat Costco zich bewijst als een hoog presterend bedrijf, ongeacht de macro-economische omgeving. Jefferies wees op Costco's sterke positie dankzij waardeaanbiedingen, hoge vernieuwingspercentages en uitbreidingsplannen.


Conclusie

Costco rapporteerde de afgelopen drie kwartalen dubbelcijferige winstgroei, terwijl de omzetgroei varieerde van laag tot hoog en beloofde met het dividend

uitkering een rooskleurige toekomst. De aandelen van Costco zijn dit jaar al met ongeveer 38% gestegen en bevinden zich boven het aankooppunt voor het patroon, waarbij ze het vorige all-time high van $612,27 van 7 april 2022 hebben overtroffen.


Costco, een wereldwijde retailketen die een breed scala aan producten aanbiedt, van boodschappen tot elektronica en meubels, blijft indrukwekkende cijfers presenteren en toont veerkracht in een post-COVID-tijdperk. Met sterke groei in lidmaatschap, vergelijkbare verkopen en e-commerce, lijkt Costco goed gepositioneerd om zijn uitstekende prestaties voort te zetten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page