top of page

Deze sectoren presteren op dit moment het best

In het kort:

  • In het eerste kwartaal heeft 83% van de S&P 500-bedrijven de EPS-verwachtingen overtroffen.

  • De sectoren gezondheidszorg, technologie en (militaire) industrie noteerden de hoogste percentages aan winstverwachtingen, met uitzondering van energie en vastgoed die achterbleven.

  • Voor 2024 wordt een EPS-groei van 9,5% voor de S&P 500 verwacht, wat de positieve kijk op de beurs weergeeft.


Het eerste kwartaal van 2024 was bijzonder sterk voor de S&P 500-bedrijven, waarbij 83% van de gerapporteerde bedrijven hun winstverwachtingen (EPS) heeft overtroffen. Dit duidt op een robuuste financiële gezondheid binnen het grootste gedeelte van de index, ondersteund door een positieve aanpassing van de winstverwachtingen. Dit fenomeen, waarbij de EPS-herzieningsratio aantoont dat upgrades overheersen, bevestigt de veerkracht van de markt.


Op sectorniveau laten de gezondheidszorg, technologie en industrie een indrukwekkende prestatie zien, met respectievelijk 92%, 87% en 87% van de bedrijven die de verwachtingen overtreffen. Deze sectoren blijken robuust te zijn in een anderszins volatiele markt. Echter, de Energie- en Vastgoedsectoren vertoonden een zwakkere prestatie, met de laagste percentages van bedrijven die de verwachtingen overtreffen.


Interessant is echter juist de reactie van de markt op bedrijven die de verwachtingen van beleggers niet waarmaken. Deze bedrijven ervaren een gemiddelde daling van 2,8% in hun aandelenprijs, gemeten van twee dagen vóór tot twee dagen na de rapportage van de winstcijfers. Dit is een sterkere daling dan het vijfjaarsgemiddelde van 2,3%. Aan de andere kant zien we juist weer dat bedrijven die de verwachtingen overtreffen niet noodzakelijk een bovengemiddelde prestatie in hun aandelenprijs zien. Deze bedrijven boeken een gemiddelde stijging van slechts 0,9%, wat ongeveer overeenkomt met het vijfjaarsgemiddelde van een stijging van 1%. Deze trend suggereert dat, hoewel positieve resultaten nog steeds worden beloond, dit niet in dezelfde mate is als dat slechte resultaten afgestraft worden.



Het segment van kunstmatige intelligentie heeft consistent sterke prestaties laten zien, gezien de aanzienlijke investeringen en aanhoudende stroom aan kapitaal naar AI-gerelateerde fondsen. Microsoft, een koploper in deze ruimte, rapporteerde een omzetgroei van 17% op jaarbasis, met een bijzonder sterke prestatie van Azure, hun cloud computing platform, dat een groei van bijna 34% noteerde. Dit wijst wederom op een sterke vraag en een robuust vertrouwen in cloud-gebaseerde AI-oplossingen. Hoewel Nvidia nog geen cijfers heeft vrijgegeven, verwachten analisten vergelijkbare positieve resultaten gezien de trend in de sector, als de absolute motor achter de innovatie van AI.


De defensie-industrie in Europa heeft ook sterke resultaten geboekt, als gevolg van de aanhoudende conflicten zoals de oorlog in Oekraïne. Deze situatie heeft geleid tot een urgente behoefte aan militaire uitrusting en technologie. Europese defensiebedrijven hebben hierdoor dan ook een boek-tot-factuur ratio’s die consistent boven de 1 liggen. Deze ratio vergelijkt de hoeveelheid nieuwe orders die een bedrijf ontvangt (het 'boek') met de hoeveelheid producten of diensten die het daadwerkelijk heeft geleverd en gefactureerd (de 'factuur'). Dit suggereert een voortdurende vraag die de productie overstijgt. Bovendien dwingt de NAVO-verplichting van 2% van het BBP Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk om hun defensie-uitgaven te verhogen, wat een blijvende groei voor de sector belooft.


De consumentensector heeft te lijden onder de gevolgen van aanhoudend hoge rentetarieven en inflatie, die de koopkracht van consumenten beperken. Dit heeft invloed gehad op bedrijven van alle groottes, van Harley Davidson tot grote producenten zoals Kraft-Heinz. Hoewel veel van deze bedrijven hun inkomsten konden verhogen door prijsverhogingen, toont de afname in volume de echte impact op de consumentenvraag. Toch is er reden voor optimisme; met de verwachte renteverlagingen en een daling van de inflatie kan het consumentenvertrouwen herstellen, wat essentieel zal zijn voor het herstel van de sector.


De verwachtingen rond de Federal Reserve's rentebeleid na het consumentenprijsindexrapport (CPI) van april 2024 zijn hooggespannen. De focus van beleggers ligt momenteel op de aanhoudende stijging van de Dow Jones, maar de aandacht zal snel verschuiven naar de impact van de inflatiecijfers op het monetair beleid. De CPI-cijfers, die op woensdag bekend zullen worden gemaakt, zijn cruciaal voor de richting van de Fed voor de rest van het jaar.



In maart 2024 steeg de Amerikaanse CPI met 0,4% en het totale indexcijfer naar 3,5%, voornamelijk gedreven door de kosten voor huisvesting. Deze trend zet zich waarschijnlijk voort in april, gezien de sterke vraag en het krappe aanbod op de huizenmarkt, wat de prijzen opdrijft. Dit zou op zijn beurt de hypotheekrentes, die al boven de 7% liggen, verder kunnen verhogen.


De Fed kan in reactie op een stijgende inflatie besluiten de rentetarieven te verhogen of tenminste de huidige niveaus te handhaven om de inflatie te beteugelen. De marktverwachtingen suggereren echter dat de eerste renteverlaging pas in september zou kunnen plaatsvinden. Dit toont aan dat de markten nog steeds rekening houden met een mogelijke versoepeling later in het jaar, afhankelijk van de economische indicatoren.


De energieprijzen, met name de olieprijzen, hebben een directe impact op de inflatie. Met de huidige geopolitieke spanningen en de verwachting dat OPEC+ de productiebeperkingen handhaaft, kunnen de olieprijzen stijgen, wat de inflatie verder zou opdrijven. Dit zou op zijn beurt weer invloed kunnen hebben op de consumentenprijzen en mogelijk de Fed dwingen tot een strakker monetair beleid.



De komende CPI-cijfers van april zullen een belangrijke indicator zijn voor de richting van de Fed's rentebeleid. Met de mogelijke verhoging van de energie- en huisvestingskosten, en de invloed daarvan op de inflatie, zullen de markten en de Fed voor moeilijke keuzes staan. Beleggers zouden moeten voorbereiden op een periode van verhoogde volatiliteit en nauwgezet de beslissingen van de Fed volgen, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de economie en de aandelenmarkten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!