De waardering van Intel blijft onzeker
- Rens Boukema
- 20 jun 2024
- 2 minuten om te lezen
In het kort:
Intel's IDM 2.0-strategie, gelanceerd in 2021, heeft tot nu toe meer problemen dan voordelen opgeleverd.
Het kernbedrijf van Intel heeft te lijden onder macro-economische druk en onderinvesteringen.
De ambitieuze foundry-projecten van Intel hebben aanzienlijke vertragingen en kostenoverschrijdingen opgelopen.
Intel heeft sinds 2021 een grote transformatie ondergaan met de introductie van IDM 2.0, een strategie gericht op het revitaliseren van zijn productiecapaciteiten en het uitbreiden van zijn marktaanwezigheid in de halfgeleiderindustrie. Hoewel deze plannen indrukwekkend leken, hebben ze tot nu toe meer problemen dan voordelen voor het bedrijf opgeleverd.
De aandelenkoers van Intel sinds de beursgang:
BRON: Macrotrends
Intel's kernactiviteiten, die traditioneel chips en processors voor de pc-markt omvatten, hebben sinds de pandemie aanzienlijke uitdagingen ondervonden. De macro-economische druk, zoals de daling van de pc-verkopen met 14% in 2023, heeft geleid tot een afname van de vraag naar Intel's producten. Bovendien heeft de verschuiving van de focus naar IDM 2.0 geleid tot onder-investeringen in het kernbedrijf, waardoor Intel zijn concurrentievoordeel heeft verloren. De inkomsten en operationele marges in de kernsegmenten zijn aanzienlijk gedaald.
De omzet (groei) van Intel sinds 2010-2024:
BRON: Macrotrends
De foundry-projecten van Intel, die erop gericht zijn de op een na grootste halfgeleiderproducent ter wereld te worden, hebben te maken gehad met aanzienlijke vertragingen en kostenoverschrijdingen. Terwijl de aanvankelijke projecties voor de kosten van de fabrieken in Arizona rond de $10 miljard lagen, zijn deze kosten door inflatie en andere factoren gestegen tot bijna $30 miljard.
Daarnaast kampt Intel met een tekort aan gekwalificeerd personeel, wat verdere investeringen in opleiding en werving vereist. Deze vertragingen hebben de verwachte inkomsten uit deze projecten uitgesteld en minder relevant gemaakt voor de huidige waarderingen van het bedrijf.
De P/B ratio van Intel 2010-2024:
BRON: Macrotrends
Tijdens de laatste winstoproep op 25 april meldde Intel dan ook gemengde resultaten: het bedrijf miste de omzetverwachtingen licht, maar overtrof de winst per aandeel (EPS) verwachtingen. De kernactiviteiten lieten een jaar-op-jaar groei zien, maar de verliezen in het foundry-segment bleven toenemen.
De vooruitzichten voor de omzet in het tweede kwartaal waren daarbovenop ook nog eens teleurstellend, met een geschatte omzet tussen $12,5 miljard en $13,5 miljard, onder de analistenverwachting van $13,61 miljard.
De EPS van Intel 2010-2024:
BRON: Macrotrends
Hoewel Intel op het eerste gezicht goedkoop lijkt te zijn op basis van de prijs-boekwaardeverhouding zoals ik eerder in dit artikel liet zien, rechtvaardigen de huidige uitdagingen en het gebrek aan kortetermijnkatalysatoren deze lage waardering voor een groot deel. De foundry-projecten beloven op de lange termijn aanzienlijke inkomsten, maar de onzekerheid over de realisatie hiervan maakt het aandeel minder aantrekkelijk voor kortetermijnbeleggers. Dit maakt het voor nu ook extra lastig om Intel goed te kunnen waarderen, aangezien het niet duidelijk is wanneer deze langere termijn investeringen lonend zullen gaan zijn.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments