top of page

Miljardairs kopen massaal deze twee aandelen

In het kort:

 • Na een periode van herstel zijn veel groeiaandelen weer in de schijnwerpers gekomen bij miljardairs en vermogensbeheerders.

 • Enkele van de rijkste investeerders hebben onlangs grote hoeveelheden aandelen gekocht in twee specifieke bedrijven.

 • Deze bedrijven onderscheiden zichzelf door hun positie als koplopers in innovatie en als winstgevende groeiaandelen.


We hebben het al even gehad over de beste hedgefondsen ter wereld, maar het is natuurlijk ook interessant om af en toe te kijken wat miljardairs voor aandelen kopen. Recentelijk hebben vermogensbeheerders en andere partijen hun SEC-filings ingeleverd en daardoor kunnen we eenvoudig zien welke aandelen in trek zijn. Alvast een hint: na een periode van herstel zijn groeiaandelen weer volop in beeld bij investeerders. In dit artikel kijken we dan ook naar twee gewilde groeiaandelen.


Aandeel 1: Tesla

Tesla staat weer in de schijnwerpers op Wall Street. Vier miljardairs hebben recent flink geïnvesteerd in Tesla-aandelen. Dit zijn John Overdeck en David Siegel van Two Sigma Investments, Jeff Yass van Susquehanna International en Israel Englander van Millennium Management. Hun gezamenlijke aankopen omvatten honderdduizenden Tesla aandelen.


Deze miljardairs zijn al langere tijd geïnteresseerd in Tesla's, vooral door de dominante positie die het bedrijf nu heeft in de markt. Tesla is niet alleen de grootste EV-fabrikant in Noord-Amerika, maar ook de enige autofabrikant die zich in de afgelopen vijftig jaar vanaf de basis tot massaproductie heeft opgewerkt. Bovendien is het het enige puur op EV's gerichte bedrijf, dat consistent winst weet te maken.


Toch zijn er wel enkele zorgen om de prijsverlagingen die Tesla eerder dit jaar heeft doorgevoerd, in een poging om concurrerend te blijven met andere EV-fabrikanten. In eerste instantie leek dit een teken van verhoogde productie-efficiëntie, maar CEO Elon Musk gaf aan dat de prijsstrategie van Tesla vooral op de vraag gebaseerd is. De prijsverlagingen van Tesla's modellen in 2023 hebben tot nu toe geleid tot een halvering van de operationele marge van het bedrijf.


Bovengenoemde miljardairs geloven er in ieder geval wel in en ook niet zo'n beetje. Hieronder zie je hoeveel aandelen ze hebben gekocht.


 • John Overdeck en David Siegel van Two Sigma Investments (644.638 aandelen)

 • Jeff Yass van Susquehanna International (603.898 aandelen)

 • Israel Englander van Millennium Management (407.695 aandelen)


Aandeel 2: Palantir

Ook Palantir trekt de aandacht van enkele van de rijkste investeerders ter wereld. In het derde kwartaal hebben zes miljardairs, waaronder John Overdeck en David Siegel van Two Sigma Investments en Jim Simons van Renaissance Technologies (ken je hem nog van het beste hedgefonds artikel), aanzienlijke hoeveelheden aandelen in Palantir gekocht. Deze investeerders zien blijkbaar grote potentie in het bedrijf.De aantrekkelijkheid van Palantir ligt vooral in de winstgevendheid van het bedrijf. Het derde kwartaal was het vierde achtereenvolgende kwartaal waarin Palantir winst boekte (volgens GAAP). Dit duidt op een sterke financiële positie en een voortdurende groei, wat investeerders vertrouwen geeft in de toekomst van het bedrijf.


Maar naast de winstgevende groei staat Palantir ook bekend om zijn rol in de AI-ontwikkeling. Het bedrijf biedt AI-driven platforms die zowel door overheidsinstanties als grote bedrijven worden gebruikt om hun operaties efficiënter te maken. Het Gotham-platform van Palantir, gericht op overheidsopdrachten, heeft jarenlang bewezen een betrouwbare bron van inkomsten te zijn voor Palantir, dankzij langdurige contracten met de overheid.


Miljardairs zijn in ieder geval niet voorzichtig met aankopen. Hieronder zie je de recente transacties van de bovengenoemde miljardairs.


 • John Overdeck en David Siegel van Two Sigma Investments (4.655.969 aandelen)

 • Jim Simons van Renaissance Technologies (3.805.496 aandelen)

 • Philippe Laffont van Coatue Management (893.931 aandelen)

 • Israel Englander van Millennium Management (604.716 aandelen)

 • Jeff Yass van Susquehanna International (509.063 aandelen)


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!