top of page

De Groei, Vallen en Herstel van de Chinese EV-Aandelen: NIO, Li Auto, BYD & Xpeng

In het kort:

  • Recordleveringen voor Chinese EV-startups: NIO, Li Auto en XPeng hebben gecombineerd hun recordmaand ooit achter de rug qua leveringen.

  • Tesla's prijsverlagingen schudden de markt: Hoewel de drie bedrijven tekenen van groei vertonen, hebben ze flink te lijden gehad onder de prijsstrategie van Tesla.

  • Herstel na grote verliezen: Ondanks forse financiële klappen beginnen de bedrijven tekenen van herstel te tonen, hoewel de weg naar volledig herstel nog lang is.

Een Markt in Beweging: De Chinese EV-industrie

De afgelopen jaren heeft de Chinese elektrische voertuig (EV) industrie zich in een stroomversnelling bevonden. Echter, zoals veel snelgroeiende sectoren, zijn er hobbels op de weg geweest, en de afgelopen periode was geen uitzondering.

De Opkomst en Uitdagingen van NIO, Li Auto en XPeng

De cijfers van augustus 2023 laten een ongekende groei zien voor de drie Chinese EV-giganten. NIO leverde in augustus 19,329 auto's, Li Auto een indrukwekkende 34,914, en XPeng 13,690. Samen betekent dit een gecombineerde levering van meer dan 68,000 eenheden voor die maand, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 25,000 eenheden van het vorige jaar.


Echter, het pad naar deze successen was niet zonder zijn uitdagingen. Met name XPeng heeft in recente maanden moeite gehad om de volumes te laten groeien, met leveringen die in 2023 met ongeveer 26% zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling werd weerspiegeld in de aandelenprijs van het bedrijf, die een jaar geleden rond de $17 lag en begin 2023 onder de $7 dook.

De Schaduw van Tesla

Het is geen geheim dat Tesla een dominante speler is in de EV-markt, zowel wereldwijd als in China. Door strategische prijsverlagingen heeft Tesla de concurrentie intensiever gemaakt, waardoor het voor bedrijven zoals NIO, Li Auto en XPeng moeilijker is geworden om concurrerend te blijven. Deze prijsdruk, in combinatie met andere economische tegenwind, heeft de Chinese EV Aandelen zeker geraakt. Vooral NIO en XPeng hebben flinke verliezen geboekt en het ziet er niet naar uit dat ze dit snel gaan kunnen herstellen. De rest heeft ook zijn marges flink zien verdampen.


Totale deliveries Tesla per jaar
Totale deliveries Tesla per jaar

Het Pad Vooruit

Hoewel de uitdagingen duidelijk zijn, is er ook reden voor optimisme. Het feit dat deze bedrijven, ondanks de druk van marktleiders zoals Tesla, nog steeds aanzienlijke groeipercentages laten zien, is een testament voor hun veerkracht en het potentieel van de Chinese EV-markt.

Totale deliveries in Augustus
Totale deliveries van de grote Chinese EV aandelen in Augustus

De recente investering van $700 miljoen door Volkswagen in XPeng is een duidelijk teken van vertrouwen in het bedrijf en de bredere Chinese EV-industrie. Deze samenwerking en financiële injectie zouden XPeng kunnen helpen om zijn groeimomentum te herwinnen en de concurrentie met Tesla en andere marktleiders aan te gaan.


Ook NIO deed goede zaken in vergelijking met vorig jaar & zette een groei neer van 81%.

Nio's Delivery cijfers.
Nio's Delivery cijfers.


Conclusie

De Chinese EV-industrie is dynamisch en vol potentieel. Hoewel uitdagingen zoals concurrentie van marktleiders en economische tegenwinden aanhouden, tonen de recente leveringscijfers en investeringen in de sector aan dat er veel vertrouwen en optimisme is in de toekomst van de Chinese EV-markt. Voor beleggers en industrie-insiders is dit een sector om in de gaten te houden.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..