top of page

De duistere kant van Compound Interest: Dit is wat ze je niet erbij vertellen

In het kort:

  • Samengestelde rente wordt vaak gepresenteerd als een wondermiddel voor vermogensopbouw, maar het kan niet altijd voldoen aan de hoge verwachtingen.

  • Het effect van samengestelde rente wordt beïnvloed door factoren zoals kosten, inflatie, belastingen en marktperformance.

  • Het is nog steeds mogelijk om te profiteren van samengestelde rente door slimme besparingsstrategieën, zelfs als je later in het leven begint met beleggen.

Veel financiële kanalen op sociale media & financieletijgers in het FD presenteren samengestelde rente als een magische geldmachine: investeer vroeg en regelmatig, en na 40 werkjaren zullen je centen veranderen in miljoenen. Zo werd het tenminste uitgelegd aan mij toen ik me in finance ging verdiepen. Ook aan Chris Browning, professor in finance aan de Texas Tech University. Toen hij nog een ontvankelijke 25-jarige was, werd hij verblind door de eenvoudige wiskunde die een enthousiaste bank medewerker hem voorschotelde.


Maar toen sloeg de realiteit toe. "Ik haat het dat het aan mensen wordt verkocht alsof het een strategie is om de loterij te winnen", zegt Browning tegen US news. Samengestelde rente, zo zegt hij, "is niet zo geweldig als mensen het laten lijken".


Dat komt omdat de eenvoudige vergelijking van samengestelde rente tegelijkertijd wordt beïnvloed door vijf factoren: kosten, inflatie, belastingen, marktprestaties en de andere manieren waarop je je geld zou kunnen besteden.


Dit is echter goed nieuws als je net begint met het opbouwen van je pensioensparen. Je hebt niet zoveel gemist als je misschien gevreesd had. En als je je vermogen versnelt in de 20 tot 25 jaar voordat je met pensioen gaat, kun je nog steeds veel van de kracht van samengestelde rente vastleggen, zeggen experts, zelfs na de factoren van het echte leven.


Het fatale misverstand in samengestelde rente


Financiële planners houden ervan om te hameren op de kracht van samengestelde rente omdat het lijkt op magie. Het basisidee is dat terwijl je belegt, je niet alleen rendement behaalt op het bedrag dat je inlegt, maar ook rendement op het rendement van je inleg. Naarmate je rendement zich opstapelt, krijg je meer rendement op het steeds groeiende totaal.


Zoals blijkt uit de bijgevoegde grafiek, versnelt eenvoudige samengestelde rente het eenvoudige sparen. Als je begint op 25-jarige leeftijd, met $250 per maand sparen en 7,5% jaarlijks verdienen, heb je tegen de tijd dat je 65 wordt een bruto rendement van bijna $900.000.


Maar dat zal niet gebeuren.


Houd rekening met minimale beleggingskosten van 0,5% per jaar als je je best doet maar vaak een stuk daarboven, en je zult meer dan $100.000 zien verdampen van de rooskleurige projectie, zegt Browning. (En als je een vermogensbeheerder betaalt, neem dan ook die kosten mee.) Vaak liggen de kosten ook een stuk hoger dan 0.5%.


"Dit is niet wat ze je erbij vertellen"

Nu (voor het gemak) kun je beide kosten van 0,5% en een jaarlijkse inflatie van 3% in rekening brengen, en de waarde van je belegging wordt gehalveerd, zegt Browning.


Het wordt erger: je zult ergens belasting moeten betalen.


De markten, zegt Browning, kunnen ook tegen je werken en niet de gemiddelde rendement van 7,5% per jaar leveren die het altijd heeft gedaan. Dat zal invloed hebben op de kracht van samengestelde rente. Het is dus allemaal mogelijk maar niet makkelijk of snel. Dus als iemand even roept: "Als je nu 5 euro laat compounden voor 60 jaar heb je 50k" is dat natuurlijk flauwe kul als je een beetje logisch nadenkt. Hoe langer je aan het beleggen bent, hoe meer je zult merken dat rendement niet makkelijk komt aanwaaien en veel stress met zich meebrengt gezien je lange periodes verlies moet kunnen dragen. Ook niet als je simpelweg ETFs koopt. De meeste brokers rekenen inmiddels enorme bedragen voor kleine beleggers. Zie deze video.


Hoe samengestelde rente voor jou kan werken


Ondanks de beperkingen heeft samengestelde rente zijn plaats, zeggen experts. Ten eerste is het goed om het concept te begrijpen, omdat het je helpt eenvoudige vergelijkingen te maken maar het is belangrijk om kritisch te blijven wanneer men het heeft over compounden. Kans is groot dat diegene zelf er te weinig van weet of een verkooppraatje houdt!


Zo wordt er soms wel eens gezegd dat je met 10 euro of 100 euro per maand kan beleggen. Als je de kosten in rekening brengt die de meeste brokers in rekening brengen dan ben je een groot percentage al kwijt aan transparante en verborgen kosten. Nogmaals, zie deze video.Het is dus mogelijk om te profiteren van samengestelde rente, zelfs als de realiteit niet zo rooskleurig is als de theorie. Door bewuste keuzes te maken, geïnformeerd te blijven over de factoren die je beleggingen beïnvloeden, en door je strategie aan te passen aan je levensstijl en doelen, kun je het meeste halen uit deze krachtige financiële tool. Houd dus je kosten laag, je belastingen laag & zorg ervoor dat je een strategie kiest die regel nummer 1 van beleggen niet breekt: Regel 1 = Verlies geen geld. Regel 2 = Vergeet regel 1 niet.

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..