top of page

Kunstmatige Intelligentie (AI) kan de wereldwijde economie met 7% doen groeien

In het kort:

  • Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) kan het wereldwijde bbp met 7% verhogen, wat neerkomt op een stijging van bijna $7 biljoen, volgens onderzoek van Goldman Sachs. Dat is $7.000 Miljard.

  • Deze vooruitgang in AI kan een equivalent van 300 miljoen voltijdse banen onderhevig maken aan automatisering.

  • Ondanks het potentieel voor automatisering, kunnen nieuwe banen ontstaan door technologische innovaties, wat overeenkomt met het grootste deel van de lange termijn werkgelegenheidsgroei.

We staan aan de vooravond van een grote transformatie in onze wereldwijde economie, en dit komt allemaal door kunstmatige intelligentie. Dit soort momenten gebeuren eens in de zoveel jaar. Elk paar jaar zien we technologie die gigantische impact heeft op productiviteit van mensen. Denk aan de telefoon, stoom machines, de smartphone en ga zo maar door. Volgens recent onderzoek van Goldman Sachs hebben doorbraken in generatieve AI de potentie om ingrijpende veranderingen in de wereldeconomie teweeg te brengen.


Lees ook: De aller beste AI aandelen volgens multimiljardair Stanley Druckenmiller

Volgens de economen Joseph Briggs en Devesh Kodnani van Goldman Sachs, "heeft generatieve AI, ondanks de aanzienlijke onzekerheid rond het potentieel ervan, het vermogen om dingen te genereren die niet te onderscheiden is van door mensen gemaakte output en om communicatiebarrières tussen mensen en machines af te breken." Ze geloven dat dit een grote stap vooruit is die mogelijk grote macro-economische effecten heeft. Ze schatten dat dit de mondiale economie met 7% (of bijna $7 biljoen) zou kunnen doen groeien en de productiviteitsgroei met 1,5 procentpunten zou kunnen verhogen over een periode van 10 jaar.


Lees ook: De Beste AI Aandelen (Kunstmatige Intelligentie)

Impact op de werkgelegenheid Natuurlijk, zoals met elke technologische vooruitgang, is er een potentiële impact op de werkgelegenheid. Volgens Briggs en Kodnani, zouden veranderingen in workflows die door deze vooruitgang worden veroorzaakt, het equivalent van 300 miljoen fulltime banen kunnen blootstellen aan automatisering. Maar zoals ze opmerken in hun rapport: "Hoewel de impact van AI op de arbeidsmarkt waarschijnlijk aanzienlijk zal zijn, zijn de meeste banen en industrieën slechts gedeeltelijk blootgesteld aan automatisering en zullen ze waarschijnlijk meer worden aangevuld dan vervangen door AI."


Geschiedenis heeft aangetoond dat banen die door automatisering worden verdrongen, vaak worden gecompenseerd door het creëren van nieuwe banen. De introductie van technologische innovaties heeft nieuwe beroepen zoals webpagina-ontwerpers, softwareontwikkelaars en digitale marketingprofessionals gecreëerd. Een recente studie van econoom David Autor, aangehaald in het rapport, vond dat 60% van de werknemers van vandaag werkzaam zijn in beroepen die in 1940 niet bestonden. Dit betekent dat meer dan 85% van de werkgelegenheidsgroei in de afgelopen 80 jaar wordt verklaard door de technologie-gedreven creatie van nieuwe functies.


Lees ook: AI innovatie in de industrie & bedrijven die profiteren

Implicaties voor sectoren Buiten de arbeidsmarkt, zullen de vooruitgang in AI ook diepgaande implicaties hebben voor de wereldwijde software, gezondheidszorg en financiële dienstensectoren. Volgens een apart rapport van Goldman Sachs Research lijkt de SAAS industrie zich voor te bereiden op de volgende golf van innovatie, na de ontwikkeling van het internet, mobiel en cloud computing die de manieren waarop we functioneren als samenleving hebben veranderd.

Kash Rangan, senior U.S. software analist bij Goldman Sachs Research, schrijft in zijn rapport dat generatieve AI bedrijfsworkflows kan stroomlijnen, routinetaken kan automatiseren en een nieuwe generatie bedrijfstoepassingen kan creëren. Softwarebedrijven zijn al bezig hun productportfolio's uit te rusten met nieuwe generatieve AI-aanbiedingen.


Ondanks de onzekerheden over hoe generatieve AI de wereldwijde economie en samenleving zal beïnvloeden, zijn er duidelijke tekenen dat de effecten diepgaand kunnen zijn. Zoals Clara Shih, de CEO van Salesforce AI, het verwoordde: "We hebben een geweldige basis van AI-expertise om op voort te bouwen, inclusief 1.500 machine learning ingenieurs en datawetenschappers in het hele bedrijf, en AI geïntegreerd in elk Salesforce product, die elke week meer dan een biljoen AI-voorspellingen leveren voor onze klanten."


Lees ook: Salesforce lanceert zijn Kunstmatige Intelligentie

Bedrijven moeten een duidelijke AI-strategie ontwikkelen die aansluit bij hun bedrijfsdoelstellingen, deze veilig implementeren en resultaten behalen om nieuwe kansen te benutten en deze groei te realiseren. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze AI gedreven toekomst zich ontvouwt. Één ding lijkt zeker: bedrijven die zich niet aanpassen aan deze nieuwe wereld zullen moeite hebben om te bestaan op de lange termijn.1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page