top of page

39 Aandelen waar Nederlanders in totaal €30 Miljard in Beleggen

Bijgewerkt op: 27 mei 2023

In het kort:

  • De waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens steeg in het eerste kwartaal van 2023 met €7,8 miljard, een kwartaal-op-kwartaal groei van 5,1%.

  • Ondanks financiële onrust hebben Nederlandse huishoudens hun investeringen in bankaandelen en -obligaties verhoogd.

  • Bankbeleggingen kenden echter een waardevermindering door koersverlies, tot €5,4 miljard in Q1 2023.

Posities beleggingen huishoudens in perspectief

Om het totaalplaatje te begrijpen, is het belangrijk om de beleggingsposities van Nederlandse huishoudens in perspectief te plaatsen. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,1 miljoen particuliere huishoudens. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat van deze huishoudens, 1,9 miljoen actief beleggen.

Het totale bezit van deze Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen (€55,4 miljard), beleggingsfondsen (€100,4 miljard) en obligaties (€5,1 miljard). Ter vergelijking: het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens bedroeg eind maart 2023 maar liefst €436,2 miljard.

Daarbij moeten we niet vergeten dat Nederlandse huishoudens ook aanzienlijke vermogens hebben via pensioenfondsen, verzekeraars en de huizenmarkt. Deze worden echter in deze specifieke analyse buiten beschouwing gelaten.


Dit zijn de top 39 aandelen die Nederlanders bezitten, in totaal bijna €30 miljard waard. Bron is De Nederlandsche Bank.

Totale positie Nederlanders

Totale positie Nederlanders in 2023

Wat ook grappig is.... is dat Nederlanders gezamenlijk €350.612.000 hebben geïnvesteerd in Warren Buffetts Berkshire Hattaway. 2022 was een ruig jaar voor beleggers, maar 2023 lijkt veelbelovend te beginnen, met een aanzienlijke toename van de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens in het eerste kwartaal.




Ondanks de tumultueuze gebeurtenissen op de financiële markten, waaronder de Russische invasie van Oekraïne en verschillende bankproblemen in de VS en Zwitserland, hebben Nederlandse huishoudens meer geïnvesteerd in aandelen en obligaties van banken. Deze verhoogde activiteit op de financiële markten markeert een verandering in gedrag vergeleken met 2020 en 2021, toen Nederlandse huishoudens hun beleggingen in banken juist afbouwden.


"Het vertrouwen in financiële instellingen bleef stabiel", volgens een onderzoek van DNB, zelfs te midden van de ineenstorting van Silicon Valley Bank in de VS en de moeilijkheden van Credit Suisse in Zwitserland. Dit vertrouwen wordt weerspiegeld in de netto aankopen van bankaandelen en obligaties in maart 2023, die uitkwamen op een indrukwekkende €95 miljoen.


Toch waren niet alle nieuws rooskleurig. Ondanks de toename in netto aankopen, nam de waarde van beleggingen in banken door koersverlies af tot €5,4 miljard in Q1 2023, van een piek van €7,1 miljard in Q3 2021.


Van de totale beleggingen van Nederlandse huishoudens in aandelen en obligaties, was 10% belegd in banken. De meerderheid van deze investeringen was gericht op Nederlandse beursgenoteerde aandelen, voornamelijk in ABN AMRO, ING en Rabobank Ledencertificaten.

Naast aandelen en obligaties hadden Nederlandse huishoudens eind maart 2023 een aanzienlijk bedrag van €436,2 miljard in spaargeld. Deze analyse houdt geen rekening met aanzienlijke vermogens in pensioenfondsen, verzekeringen en de vastgoedmarkt.


Het is zeker bemoedigend om te zien dat Nederlandse huishoudens hun financiële veerkracht tonen en doorgaan met beleggen ondanks de uitdagingen. Het blijft echter belangrijk voor beleggers om goed geïnformeerd te blijven en verstandige beslissingen te nemen.


Het uitzoeken van deze gegevens kost erg veel tijd dus een like zou een mooie manier zijn om te laten zien dat je dit waardevol genoeg vindt om vaker te doen!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page