top of page

39 Aandelen waar Nederlanders in totaal €30 Miljard in Beleggen

Bijgewerkt op: 27 mei 2023

In het kort:

  • De waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens steeg in het eerste kwartaal van 2023 met €7,8 miljard, een kwartaal-op-kwartaal groei van 5,1%.

  • Ondanks financiële onrust hebben Nederlandse huishoudens hun investeringen in bankaandelen en -obligaties verhoogd.

  • Bankbeleggingen kenden echter een waardevermindering door koersverlies, tot €5,4 miljard in Q1 2023.

Posities beleggingen huishoudens in perspectief

Om het totaalplaatje te begrijpen, is het belangrijk om de beleggingsposities van Nederlandse huishoudens in perspectief te plaatsen. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,1 miljoen particuliere huishoudens. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat van deze huishoudens, 1,9 miljoen actief beleggen.

Het totale bezit van deze Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen (€55,4 miljard), beleggingsfondsen (€100,4 miljard) en obligaties (€5,1 miljard). Ter vergelijking: het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens bedroeg eind maart 2023 maar liefst €436,2 miljard.

Daarbij moeten we niet vergeten dat Nederlandse huishoudens ook aanzienlijke vermogens hebben via pensioenfondsen, verzekeraars en de huizenmarkt. Deze worden echter in deze specifieke analyse buiten beschouwing gelaten.


Dit zijn de top 39 aandelen die Nederlanders bezitten, in totaal bijna €30 miljard waard. Bron is De Nederlandsche Bank.

Totale positie Nederlanders

Totale positie Nederlanders in 2023

Wat ook grappig is.... is dat Nederlanders gezamenlijk €350.612.000 hebben geïnvesteerd in Warren Buffetts Berkshire Hattaway. 2022 was een ruig jaar voor beleggers, maar 2023 lijkt veelbelovend te beginnen, met een aanzienlijke toename van de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens in het eerste kwartaal.