top of page

AFM Waarschuwt "Zelf-Belegger"

Bijgewerkt op: 14 apr. 2023

Beleggen is leuk. Maar beleggen kost geld. En hoe lager de kosten, hoe hoger de kans op een goed rendement. De grootste fout die beginnende beleggers maken is het onderschatten van je transactiekosten. Het kan je op lange termijn bijna €50.000,- aan rendement schelen als je je kosten niet onder de 1% kan houden. Beleggers die zo min mogelijk kosten maken zullen dus op lange termijn enorm kunnen profiteren.


Mensen die zelfstandig beleggen zijn veelal onvoldoende geïnformeerd over de kosten. . Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag op basis van een onderzoek bij een aantal beleggingsondernemingen.


Hieronder zie een voorbeeld gemaakt door de Vereiniging van Effectenbezitters. Dit is berekend na aftrek van vermogensrendementsheffing (zoals die geldt per 2017) en zonder correctie voor inflatie. De kosten van beleggen namen ze mee in de berekeningen. Daarbij is uitgegaan van een buy-and-hold-strategie en aankoop van enkel de goedkoopste indexfondsen. Rendementen baseerden ze op een offensief risicoprofiel voor de eerste tien jaar (à 7,1% rendement.


De kosten van beleggen zijn niet voor iedereen gelijk: het hangt ervan af hoeveel je belegt, in welk fonds (voorzichtig, neutraal of offensief), hoe vaak je transacties doet en of je die zelf uitvoert of uitbesteedt aan een vermogensbeheerder.


Alle kosten op een rij


  • Beheer- en servicekosten. Vermogensbeheerders en fondsmanagers brengen doorgaans beheerkosten in rekening. Dit is een vaste last voor het onderhoud van de portefeuille.

  • Transactiekosten. Elke keer dat je een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Let op: veel handelen leidt tot hogere kosten. Hier gaan veel beginners de mist in door 1 of 2 aandelen ergens van te kopen wat vaak 10% van je rendement kan kosten. Stel je koopt een aandeel van postNL dan moet postNL met 200% groeien om je 4 Euro transactiekosten eruit te halen bij een prijs van 2 euro als je 1 aandeel bij Degiro koopt bijvoorbeeld.

  • Valutakosten. Wanneer je belegt in non-eurolanden betaal je een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin een aandeel noteert.

  • Bewaarloon. Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van je aandelen.

  • Prestatievergoedingen. De (extra) kosten die een vermogensbeheerder of fondsmanager in rekening kan brengen bij het beter presteren dan de doelstelling (vaak een benchmark).

  • Inactivity fee. Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer je niet of onvoldoende handelt. Vanzelfsprekend verdient de aanbieder meer aan veel handelende beleggers. Dit soort brokers zou ik dan ook vermijden als lange termijn belegger.

  • In- en uitstapkosten. Sommige fondsen nemen een percentage van je inleg af wanneer je deze aanschaft of verkoopt. In de US betaalde ik 2,5% bij Fidelity, wat echt belachelijk hoog is.

  • Lopende kosten. De kosten die een fonds rekent voor onder andere beheer, marketing en administratie.

  • Spread. Wanneer je aandelen koopt via de beurs betaal je het verschil tussen de bied- en laatprijs. Hier pakt je broker een marge tussen de echte prijs en de aangeboden prijs.Zorg dus altijd dat je goed je onderzoek doet en let op je transactiekosten. Het kan enorm veel schelen op de lange termijn om tot een serieuze vermogen te komen. Dus hopelijk is het voor jou als beginnende belegger duidelijk wat de impact op je kosten zijn en zul je er dus ook op letten dat je deze zo laag mogelijk houdt. Het zou zonde zijn als je jaren lang onbewust veel rendement weg geeft!

3 opmerkingen

3 Comments


Esa
Esa
Dec 11, 2022

Welke zijn dan de betere ivm kosten?

Like

Guest
Dec 08, 2022

BuxZero is hiervoor wellicht een goede optie om kosten te drukken?

Like
Guest
Dec 08, 2022
Replying to

Die hebben verborgen kosten. 0.25% valuta kosten, hoge spread kosten en soms ook een euro “afhandelingskosten”

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..