top of page

Crypto exchange Kucoin zwaar onder vuur: dit is waarom

In het kort:

  • De Amerikaanse autoriteiten hebben de internationale crypto exchange KuCoin en twee oprichters aangeklaagd.

  • De reden? Het omzeilen van Amerikaanse anti-witwaswetgeving en het opereren zonder de benodigde licenties.

  • Als reactie op het nieuws is KuCoin's eigen cryptocurrency, KCS, hard gecrasht met een daling van 15% in anderhalf uur.


In een ontwikkeling die de crypto-industrie vandaag stuurt, staan de internationale crypto exchange KuCoin en zijn twee oprichters, Chun Gan en Ke Tang, in het middelpunt van een juridische storm. Aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten, wordt het drietal beschuldigd van het negeren van strikte Amerikaanse wetten, met name de anti-witwaswetgeving, in hun streven om van KuCoin een van de grootste crypto exchanges wereldwijd te maken. Deze acties onderstrepen een toenemende wereldwijde regelgevende focus op entiteiten die Amerikaanse financiële regels omzeilen.


De beschuldigingen

De basis van de aanklacht is de beschuldiging dat KuCoin opzettelijk heeft gefaald in het naleven van de Bank Secrecy Act, een cruciale wetgeving ontworpen om geldwitwassen tegen te gaan. Dit, gekoppeld aan het gebrek aan een geldige licentie voor het overmaken van geld, plaatst KuCoin in een gevaarlijke juridische positie.


Het meest alarmerende is misschien wel de onthulling dat bijna 25% van de 30 miljoen gebruikers van het platform Amerikanen zijn, een feit dat in strijd is met eerdere beweringen van het bedrijf over hun klantenbestand. Hierbij zei het bedrijf namelijk een verwaarloosbaar aantal Amerikaanse gebruikers te hebben. De ontduiking van deze wetten heeft geresulteerd in naar schatting $9 miljard aan illegale transacties, waardoor KuCoin onder intensief toezicht van regelgevende instanties is gekomen.


KYC-vrijheid wordt KuCoin's achilleshiel

Een belangrijk aandachtspunt in de aanklachten is KuCoin’s nalatigheid op het gebied van KYC (Know Your Customer)-vereisten. Tot juli 2023 bood het platform een zekere anonimiteit door geen identiteitsverificatie van zijn gebruikers te eisen, een praktijk die bijzonder aantrekkelijk was voor criminele activiteiten.


Deze bewuste beslissing om een KYC-vrij platform te blijven, niet alleen tot voordeel van Amerikaanse gebruikers maar mogelijk ook als middel om meer klanten verkrijgen, heeft de exchange nu in juridische problemen gebracht.


Na het nieuws van de aanklacht, beleefde KuCoin's eigen cryptocurrency, KCS, een stevige daling, met een verlies van 15% in slechts anderhalf uur tijd. Hoewel de prijs van KCS nog steeds aanzienlijk hoger is dan een jaar geleden, markeert deze gebeurtenis een moment van onzekerheid voor het platform en zijn toekomst.


Vooruitkijkend

De aanklachten tegen KuCoin dienen als een ernstige waarschuwing voor andere crypto exchanges en fintech-bedrijven over het belang van regelgevende naleving. Terwijl de crypto-industrie blijft evolueren, wordt de aandacht voor het strikt volgen van juridische en anti-witwasreguleringen steeds belangrijker.


Dit geval van Kucoin zal ongetwijfeld nauwlettend worden gevolgd door zowel de crypto wereld als andere regelgevende instanties, gezien het potentieel om precedenten te stellen voor toekomstige regelgeving en handhaving in de sector.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page