top of page

Beleggen in goud is waarschijnlijk niet verstandig

Goud is een van de oudste en meest gewilde beleggingen ter wereld. Het edelmetaal wordt gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid, inflatie en crisis. Maar is goud ook een goede belegging voor retail beleggers, oftewel particuliere beleggers die niet professioneel actief zijn op de financiële markten?


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat retail beleggers vaak te laat zijn met het kopen en verkopen van goud. Ze laten zich leiden door emoties, media-aandacht en kuddegedrag, waardoor ze goud kopen als de prijs al hoog staat en verkopen als de prijs al laag staat. Dit leidt tot teleurstellende rendementen en gemiste kansen.


Een voorbeeld hiervan is de periode na de financiële crisis van 2008. Toen steeg de goudprijs van ongeveer 800 dollar per ounce in 2008 naar een recordhoogte van bijna 1900 dollar per ounce in 2011. Veel retail beleggers stapten pas in toen de goudprijs al flink was opgelopen, gedreven door angst voor inflatie, schuldencrisis en geopolitieke spanningen. Maar na 2011 daalde de goudprijs weer tot onder de 1100 dollar per ounce in 2015, waardoor veel beleggers verlies leden of hun winst zagen verdampen.


Dit zie je nu ook. Retail koopt nu massaal goud terwijl de prijs vrij hoog staat en we inmiddels al bijna 2 jaar een economisch laagconjunctuur zitten.
Een ander voorbeeld is de recente periode van 2020 tot 2022. Toen daalde de goudprijs van ongeveer 2000 dollar per ounce in augustus 2020 naar ongeveer 1700 dollar per ounce in maart 2022. Dit kwam door een sterk economisch herstel na de coronacrisis, een stijging van de rentevoeten en de dollar, en een afname van de vraag naar goud als veilige haven. Veel retail beleggers verkochten hun goudposities uit angst voor verdere dalingen of om te profiteren van andere beleggingsmogelijkheden.


Maar nu zien we dat retail beleggers massaal goud inkopen. Volgens verschillende onderzoeken is de vraag naar goud onder particulieren in januari 2022 met 40% gestegen ten opzichte van december 2021. Dit komt door de hoge inflatiecijfers in de VS en de eurozone, die respectievelijk 7,5% en 5,1% bedroegen eind januari 2022 en een stuk hoger zijn nu. Goud wordt vaak beschouwd als een bescherming tegen inflatie, omdat het zijn koopkracht behoudt in tegenstelling tot papiergeld dat aan waarde verliest.


Maar is dit wel het juiste moment om goud te kopen? Of zijn retail beleggers weer te laat? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de verwachtingen over de inflatie, de rentevoeten, de dollar, de economische groei en de geopolitieke situatie. Bovendien hangt het af van het doel en de horizon van de belegger. Goud kan een nuttige rol spelen in een gediversifieerde portefeuille als een vorm van verzekering en diversificatie. Maar het is geen wondermiddel.


Het is daarom belangrijk om niet blindelings achter de massa aan te lopen, maar om zelf onderzoek te doen, een strategie te hebben en gedisciplineerd te blijven. Zo kan men voorkomen dat men goud koopt als het hoog staat en verkoopt als het laag staat.


Wanneer economische onzekerheid weg ebt, wordt het verhaal van goud een stuk minder sterk en gaat de kudde achter "waardeproducerende" assets zoals aandelen in plaats van grondstoffen zoals goud.


De goudprijs is gestegen tot een historisch hoog niveau. Maar is dit wel verstandig?