top of page

Beginnen met beleggen voor beginners

Het is alweer een tijd geleden dat we het over de basics van beleggen hebben gehad! Ik weet dat beleggen een intimiderend onderwerp kan zijn voor veel mensen, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk als je denkt. In deze column ga ik je vertellen wat je nodig hebt en welke stappen plan je kunt volgen om de basics te begrijpen. Je kunt doorklikken op onderstreepte onderwerpen om meer te leren.


Wat heb je nodig om te beginnen met beleggen?


  1. Een beleggingsrekening: dit is een rekening waarop je geld kunt storten en kopen wat je wil... zoals aandelen, crypto, obligaties, fondsen, etc. Je kunt een beleggingsrekening openen bij een bank, een broker of een online platform. Zorg ervoor dat je de kosten en voorwaarden goed vergelijkt voordat je een keuze maakt.

  2. Een budget: dit is het bedrag dat je elke maand of elk jaar kunt missen om te beleggen. Het is belangrijk dat je alleen geld belegt dat je niet nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven of noodgevallen. Een goede vuistregel is om minstens 15% van je inkomen te sparen en te beleggen. Dit heeft mij geholpen om over een periode van 10 jaar honderden duizenden euro's bij elkaar te beleggen.

  3. Een doel: dit is het resultaat dat je wilt bereiken met je beleggingen. Het kan gaan om een specifiek bedrag, een rendement of een tijdsduur. Je doel helpt je om je beleggingsstrategie te bepalen en je risico te beheersen. Wees realistisch, een te kleine doel kan je demotiveren. Een te grote doel kan je forceren om grotere risico's te nemen.


Welke stappen plan kun je volgen om de basics te begrijpen?


  1. Stap 1: Leer de basisbegrippen. Beleggen heeft zijn eigen jargon en terminologie, dus het is handig om de basisbegrippen te kennen. Denk bijvoorbeeld aan wat een aandeel, een obligatie, een fonds, een dividend, een koers-winstverhouding, een index, etc. zijn. Je kunt online veel bronnen vinden die deze begrippen uitleggen op een eenvoudige manier.

  2. Stap 2: Bepaal je risicoprofiel. Dit is de mate van risico die je bereid bent te nemen met je beleggingen. Het hangt af van je persoonlijkheid, je leeftijd, je financiële situatie en je doel. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement, maar ook hoe groter de kans op verlies. Je kunt online tests doen om je risicoprofiel te bepalen of advies vragen aan een professional.

  3. Stap 3: Kies je beleggingsstrategie. Dit is de manier waarop je je geld verdeelt over verschillende soorten assets, afhankelijk van je risicoprofiel en je doel. Er zijn verschillende beleggingsstrategieën mogelijk, zoals passief of actief beleggen, diversificatie of concentratie, groei of waarde, etc.

  4. Stap 4: Maak je eerste belegging. Dit is de spannendste stap van allemaal. Je kunt nu eindelijk je geld inzetten op de assets die passen bij je beleggingsstrategie. Je kunt zelf kiezen welke assetje wilt kopen of verkopen, of gebruik maken van kant-en-klare oplossingen zoals fondsen of ETF's die al een selectie hebben gemaakt voor jou. Zorg ervoor dat je altijd goed onderzoek doet voordat je een beslissing neemt en dat je niet meer geld belegt dan je kunt missen.


Gefeliciteerd! Je hebt nu de basics van beleggen onder de knie. Ik hoop dat deze column je heeft geholpen om meer vertrouwen te krijgen in het onderwerp en dat je klaar bent om aan de slag te gaan. Vergeet niet dat beleggen een langetermijnproces is dat geduld en discipline vereist. Blijf leren, blijf diversifiëren en blijf genieten van de reis!


Let op: ik heb niets om je te verkopen! Alle informatie is onafhankelijk aan je gepresenteerd zonder affiliatie links of samenwerkingen. Als je het leuk vindt om bij te dragen, kun je lid worden van onze community en meer leren over beleggen door video trainingen te volgen hier.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!