top of page

Alfen daalt met 7%. Wat nu?

In het kort:

  • Alfen heeft zijn omzetverwachting verlaagd van €540-€600 miljoen naar €490-€520 miljoen, voornamelijk vanwege terughoudendheid van klanten en uitdagende marktomstandigheden in Europa.

  • Ondanks de verlaagde omzetprognose blijft de vraag naar Alfen's energieopslagoplossingen en slimme energienetwerken (smart grids) groeien, met betere prestaties dan verwacht.

  • Concurrenten ChargePoint en EVgo ondervinden ook marktuitdagingen, vooral in de VS. Hoewel Alfen korte termijn uitdagingen kent, lijken de lange termijn vooruitzichten van het bedrijf positief, dankzij de sterke trend van energietransitie in Europa.

Alfen, de bekende Nederlandse producent van laadpalen, kwam dinsdag met nieuws dat menig belegger op de wenkbrauwen deed fronsen. In een tussentijds handelsbericht maakte het bedrijf bekend dat de omzetverwachting naar beneden wordt bijgesteld. Terwijl het bedrijf eerder hoopte op een jaaromzet tussen €540 en €600 miljoen, heeft het deze verwachting bijgesteld naar een bandbreedte van €490 tot €520 miljoen. De hoofdreden? Terughoudendheid van klanten bij het aankopen van opladers en een afbouw van voorraden dankzij uitdagende marktomstandigheden, aldus het bedrijf.Ondanks deze tegenslag zijn er wel lichtpuntjes voor het bedrijf. Buiten de laadpalen om presteren Alfen's activiteiten gewoon conform de verwachtingen. De onderneming spreekt zelfs van een "aanhoudend succes". Dankzij de wereldwijde verschuiving naar groene energie blijft de vraag naar energieopslagoplossingen en slimme energienetwerken (smart grids) groeien. Sterker nog, Alfen meldt dat de groei op deze fronten beter uitkomt dan verwacht.


Analist David Kerstens van Jefferies heeft natuurlijk ook op deze ontwikkelingen gereageerd. Hij concludeerde dat Alfen's recente omzetaanpassing lager is dan de algemene marktverwachting, maar verrassend genoeg wel hoger is dan Jefferies' eigen prognose. Eigenlijk niet zo gek, omdat de bank al geruime tijd van het slechts mogelijke uitgaat bij Alfen.


Daarom is het nog opmerkelijker dat Kerstens optimistisch is. Volgens hem wordt de daling grotendeels gecompenseerd door een versnelde groei in de smart grid en energieopslag. "De markt van elektrisch rijden is dynamisch. Terwijl sommige segmenten van deze markt fluctueren, blijven andere delen wel gewoon sterk groeien," zei Kerstens.Alfen is niet het enige bedrijf dat te maken heeft met fluctuerende marktomstandigheden. Concurrenten van Alfen ervaren ook hun eigen uitdagingen. Laten we eens gaan kijken hoe Alfen het doet in vergelijking met enkele van zijn concurrenten.


Zo is de situatie bij ChargePoint, een vergelijkbaar bedrijf met een sterkere focus op de Amerikaanse markt, aanzienlijk anders. Met recente ontwikkelingen rondom de NACS-connector van Tesla, ziet ChargePoint zijn koersdoel flink verlaagd worden door Citi. Hieruit blijkt dat, hoewel Alfen zich op korte termijn in een lastige positie bevindt, de uitdagingen op de Amerikaanse markt nog volatieler kunnen zijn. Alfen's goede positionering in Europa is mogelijk een voordeel ten opzichte van concurrenten zoals ChargePoint.


Net als Alfen en ChargePoint heeft ook EVgo te maken met uitdagende marktomstandigheden. Analisten hebben recentelijk hun zorgen geuit over de verwachtingen van het toekomstige marktaandeel van het bedrijf. Ook hier is de NASC-connector van Tesla geen goed nieuws voor het bedrijf. Hoewel deze ontwikkeling op de lange termijn niet noodzakelijk disruptief hoeft te zijn voor EVgo, vormt het wel meer onzekerheid.


Alfen's uitdagingen liggen kortom op een ander vlak. Terwijl Alfen's lagere omzetverwachting voornamelijk is gebaseerd op terughoudendheid van klanten en uitdagende marktomstandigheden in Europa, hebben ChargePoint en EVgo te maken met grotere, specifieke uitdagingen in de Amerikaanse markt, zoals de genoemde NACS-kwestie.Voor Alfen lijkt er daarom alleen wat korte termijn tegenwind te zijn, maar geen grote problemen voor lange termijn. Terwijl de huidige afbouw van voorraden voor elektrische opladers een weerspiegeling kan zijn van onzekerheden, wijst de lange termijn trend nog steeds richting duurzame energiebronnen en de toenemende acceptatie van elektrische voertuigen. Met andere woorden: de trend van de energietransitie in Europa blijft waarschijnlijk sterk.


Het is daarom belangrijk om korte termijn nieuws te kunnen onderscheiden van het lange termijn verhaal. In dit geval lijkt het erop dat dit tijdelijke uitdagingen voor Alfen vormen. De grote correctie op de beurs weerspiegelt enkel de hoge verwachtingen.


Vind je dit artikel leuk en zou je meer van dit soort artikelen willen lezen? Laat het ons weten door dit artikel even te liken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl