top of page

Waarom Goldman Sachs het koersdoel van dit uraniumaandeel verhoogt

In het kort:

  • Uraniumaandelen overtroffen de bredere aandelenmarkt in 2023 met een stijging van bijna 38% voor de Global X Uranium ETF (URA).

  • In 2024 vertonen uraniumaandelen verhoogde volatiliteit, maar recente koersbewegingen suggereren een kansrijke instap voor beleggers.

  • Recent heeft Goldman Sachs het koersdoel voor het uranium gerelateerde bedrijf Cameco verhoogt, als reactie op de positieve verwachtingen voor de sector.


Het jaar 2023 was een mooi jaar voor beleggers in uraniumaandelen, met een opvallende prestatie van de Global X Uranium ETF (URA), die bijna 38% klom. Deze glans is echter in 2024 ietwat getemperd door verhoogde marktvolatiliteit, die beleggers zowel onrust als kansen biedt.


Een turbulent maar hoopvol 2024

De uraniumsector heeft in 2024 een bewogen start gekend, waarbij de URA in februari een correctieve fase gestart is met een daling van 18%. De grotere opwaartse trend in uraniumaandelen kan grotendeels worden toegeschreven aan twee belangrijke ontwikkelingen: de start van de dekking door Goldman Sachs en overstromingen in Kazachstan, de grootste producent van nucleaire brandstof ter wereld. Deze combinatie van factoren heeft de sector een ongekende impuls gegeven, wat resulteert in een significante prijsstijging van uranium op de spotmarkt met ongeveer 40% in het afgelopen jaar.


De Uranium prijs de afgelopen decennia:


De impact van Goldman Sachs en overstromingen in Kazachstan

Goldman Sachs heeft recent Cameco voorzien van een koopadvies met een prijsdoel van $55. Dit heeft de sector wijd opengezet voor beleggers, volgens Michael Alkin, Chief Investment Officer bij Sachem Cove Partners. De overstromingen in Kazachstan hebben ondertussen de aandelen van concurrerende mijnwerkers een boost gegeven, omdat Kazatomprom, de grootste uraniumproducent ter wereld, moeite heeft gehad om de productie op te voeren. Dit komt op een moment dat de VS overweegt Russische leveringen te verbieden, wat de aanbodzorgen allen maar verder vergroot.



Reactie van de markt

Afgelopen weken zagen we weer een toename in de vraag naar uraniumaandelen. De Global X Uranium ETF is met ongeveer 10% gestegen, waardoor het zijn beste periode sinds begin februari heeft. Cameco Corp, Noord-Amerika's grootste uraniummijnwerker, is de afgelopen maand met zo´n 20% gestegen. Deze opwaartse trend werd verder aangewakkerd door het eerder genoemde nieuws over de overstromingen in Kazachstan, wat leidde tot een stijging van de aandelen van concurrerende mijnwerkers.


Toenemende interesse in de sector

Naast de traditionele, grotere mijnwerkers richten investeerders zich nu ook op middelgrote in de sector. Sachem Cove, dat aandelen van Cameco en Denison Mines bezit, heeft ook geïnvesteerd in de small-cap Premier American Uranium met zijn beursgang in 2023. Dit aandeel is dit jaar bijna 70% gestegen. Daarnaast debuteren analisten met dekking op een breder scala van uraniumaandelen, inclusief bedrijven die hun eerste mijnen nog moeten bouwen. Scotia Capital introduceerde bijvoorbeeld dekking op NexGen Energy Ltd. met een outperform rating, een bedrijf dat bezig is met het ontwikkelen van de volgende uraniummijn in Canada.



Vooruitzichten voor de toekomst

De markt voor uranium lijkt in een meerjarig structureel nettotekort te blijven, ondanks het feit dat bedrijven in de sector hun capaciteiten omhoog bijstellen. Dit is te wijten aan de massale geplande reactorbouw in China en de westerse wereldagenda van de-carbonisatie en energieonafhankelijkheid. De recente gebeurtenissen en de positieve vooruitzichten van toonaangevende financiële instellingen suggereren een voortzetting van de opwaartse trend in uraniumaandelen, wat kansen biedt voor zowel gevestigde als opkomende spelers in de sector.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page