top of page

Is de S&P 500 overgewaardeerd?

In het kort:

  • De huidige markt verschilt significant van eerdere periodes van hoge waarderingen en renteverlagingen, zowel in termen van S&P 500 waarderingen als de Fed-rentecycli.

  • De P/E-ratio van de S&P 500 is aanzienlijk gestegen, terwijl de winst groei naar verwachting verder zal afnemen, wat kan hinten op overwaardering.

  • Historisch gezien leiden rente verlagingen meestal tot een krimp van de P/E-ratio en economische vertraging. Dit suggereert dat verdere P/E-uitbreiding onwaarschijnlijk is, waardoor een periode van krimp waarschijnlijker wordt.


Het vergelijken van de huidige marktsituatie met eerdere periodes waarin de Fed de rente verlaagde, laat zien dat er belangrijke verschillen zijn. In het verleden, bijvoorbeeld tijdens de jaren 1990, 2000, 2008 en 2019, gingen renteverlagingen vaak gepaard met een afname van de koers-winst verhoudingen (P/E-ratio’s) en economische vertragingen. Dit patroon suggereert dat renteverlagingen meestal een reactie zijn op vertragende economische groei, wat de vooruitzichten voor bedrijfswinsten verslechtert en de P/E-ratio's onder druk zet.


De huidige situatie is echter niet geheel nieuw, aangezien we eerder een vergelijkbare combinatie van een hoge P/E-ratio en lagere winstverwachtingen hebben gezien. De P/E-ratio van de S&P 500 is momenteel aanzienlijk gestegen, met een toename van 13,9% in de afgelopen 12 maanden, terwijl de verwachte winst groei slechts 11,3% bedraagt. Dit patroon, waarbij de markt een stijgende P/E-ratio vertoont ondanks tegenvallende winstverwachtingen, suggereert een mogelijke overwaardering die ontstaat. Deze overwaardering zien we vooral ontstaan rondom tech, waarbij de verwachtingen van AI torenhoog zijn op dit moment, waarbij een selecte groep bedrijven sterk profiteert.


Historisch gezien hebben we dit soort situaties eerder meegemaakt, zoals te zien is in de bijgevoegde grafiek van de P/E-ratio van de S&P 500. In periodes zoals de late jaren '90 en het begin van de jaren 2000 zagen we vergelijkbare stijgingen in de P/E-ratio, die voorafging aan markt correcties.


Deze historische context benadrukt dat beleggers momenteel bereid lijken te zijn om meer te betalen voor aandelen, zelfs wanneer de vooruitzichten voor winst groei minder rooskleurig zijn. Dit fenomeen kan een indicatie zijn dat de markt momenteel op gespannen voet staat met de onderliggende economische realiteit, wat de kans op een correctie vergroot.


Momenteel zitten we echter in een soort tussenfase waarbij de richting van de markt lastig te voorspellen is. In tech worden namelijk weldegelijk enorme winsten gemaakt, waarbij we zien dat veel bedrijven de winst verwachtingen overtreffen, terwijl de onderliggende economische feiten lijken te sturen richting een economische daling of zelfs een recessie. Hieronder zie je dat hoewel de P/E ratio van de S&P 500 hoog is, we zeker grotere bubbels hebben meegemaakt (als het gaat om waardering op basis van P/E).


De P/E ratio van de S&P 500 door de jaren heen:

Bron: Macrotrends


Daarnaast is de inversie van de rentecurve een opvallend verschil ten opzichte van eerdere cycli. Een omgekeerde rentecurve, waarbij kortlopende obligatie rentes hoger zijn dan langlopende, wordt vaak gezien als een signaal van een naderende recessie. Deze situatie is nu duidelijk aanwezig, terwijl dit in eerdere vergelijkbare periodes, zoals in de jaren '90, niet het geval was. Dit maakt de huidige markt omstandigheden extra onzeker.



De combinatie van hoge P/E-ratio's verspreid over de hele markt, een start van afnemende winst groei en een omgekeerde rentecurve suggereert dat verdere groei van de P/E-ratio onwaarschijnlijk is en dat een periode van krimp waarschijnlijk in het verschiet ligt. Dit vormt een uitdaging voor beleggers die hopen op een herhaling van eerdere positieve marktontwikkelingen na renteverlagingen.


Dit artikel is dan ook bedoelt om de verhalen die we horen over wel of geen recessie vanaf verschillende hoeken te bekijken. Ondanks de bovenstaande ontwikkelingen zijn er namelijk nog steeds veel beleggers en banken die nog geen recessie verwachten in 2024 en 2025, zoals BlackRock waar ik het later nog over zal hebben. Dit alles maakt deze periode lastig voor met name nieuwe beleggers, waarbij het moeilijk kan zijn om te navigeren tussen al deze verschillende meningen en visies op de kortere termijn koersbewegingen van de beurs.


De huidige ontwikkelingen in de Amerikaanse financiële markten wijzen hoe dan ook op een toenemend risico op een economische vertraging of zelfs een recessie. Een van de meest opvallende signalen is de combinatie van dalende rentetarieven en een zwakkere dollar. Sinds het banen rapport van augustus 2024 zijn zowel de Dollar Index (DXY) als de langetermijn rentes fors gedaald. Historisch gezien hebben dergelijke bewegingen vaak een vertraging in de economische groei of een recessie voorafgegaan.


Een ander belangrijk signaal is de steilere rentecurve. Een steilere curve ontstaat wanneer de kortlopende rentes sneller dalen dan de langlopende rentes, wat vaak wordt gezien vlak voor een recessie. De recente steilheid van de curve werd versneld na het zwakke banen rapport en de herziening van de arbeidsmarkt cijfers, waaruit bleek dat de Amerikaanse economie in maart 2024 818.000 banen minder had dan eerder werd gedacht. Dit wijst erop dat de arbeidsmarkt al enige tijd zwakker is dan gedacht, wat de recessierisico’s verhoogt.


Daarnaast zijn de inflatie verwachtingen, gemeten aan de hand van de 5-jaars breakeven inflatie, voor het eerst sinds 2021 onder de 2% gedaald. Dit suggereert dat de markt een vertraging van de nominale economische groei verwacht, wat consistent is met de signalen van de zwakkere dollar en dalende rentes.


BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, ziet naar eigen zeggen wel tekenen van een vertraging in de Amerikaanse economie, maar sluit een recessie voor nu uit. Dit optimistische standpunt is gebaseerd op sterkere bedrijfswinsten dan verwacht, met name binnen de technologie sector. In het tweede kwartaal van 2024 stegen de winsten in de technologie sector met 20%, terwijl de winst groei in niet-technologische sectoren slechts 5% bedroeg. Dit duidt wederom het enorme belang aan van tech op dit moment.



Dit is hoger dan de eerder verwachte 18% en 2%, wat BlackRock’s positieve visie op de Amerikaanse markt versterkt.Daarnaast wijst BlackRock op economische indicatoren zoals de laatste cijfers over werkloosheid aanvragen, de ISM-dienstenindex en de Fed-bank leningen enquête. Deze gegevens suggereren volgens BlackRock dat de economie vertraagt, maar nog niet richting een recessie gaat.


Ondanks de verwachting van volatiliteit in de zomermaanden, vooral door lage handels volumes, geeft BlackRock aan dat ze niet van plan zijn om risico's terug te schroeven op dit moment. In plaats daarvan kiezen ze ervoor om zich te richten op hun meest overtuigende beleggings ideeën. De vermogensbeheerder blijft investeren in zowel Japanse als Amerikaanse aandelen en ziet veel potentieel in de AI-sector in de Verenigde Staten, wat aangeeft dat ze vertrouwen hebben in de groei vooruitzichten van deze markten ondanks de bredere economische vertraging.


Een belangrijk katalysator van dit AI groei verhaal zullen de kwartaalcijfers van Nvidia zijn vandaag na het sluiten van de beurs, iets waar veel beleggers op dit moment op focussen. Deze cijfers moeten het groei verhaal van AI en daarmee een groot deel van de tech sector gaan bevestigen.



De combinatie van dalende rentes, een zwakkere dollar, en een steilere rentecurve op dit moment wijst op een verhoogd risico van een vertraging in de economische groei of zelfs een recessie in de Verenigde Staten. Hoewel sommige van deze trends zich nog in een vroeg stadium bevinden, stapelt het bewijs zich op dat de markt zich steeds meer zorgen maakt over de toekomst van de economische groei. Als de economische data verder verslechtert, zullen deze signalen waarschijnlijk nog sterker worden. Als beleggers is het belangrijk deze ontwikkelingen in de gaten te houden en wellicht te de-risken als een hedge tegen eventuele beurs schokken mocht de situatie toch verder verslechteren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!