top of page

Waarom AST SpaceMobile met 70% gestegen is vandaag

In het kort:

  • AST SpaceMobile sloot een deal met Verizon ter waarde van $100 miljoen voor satellietgebaseerde mobiele diensten.

  • Het aandeel steeg met 35%, ondanks een jaarlijkste cash burn van $300 miljoen en een nettoverlies van $90 miljoen vorig jaar.

  • De samenwerking met zowel AT&T als Verizon maakt volledige dekking van de VS mogelijk, wat dode zones elimineert.


AST SpaceMobile, een opkomend telecombedrijf, heeft aanzienlijke stappen gezet door samenwerkingen aan te gaan met twee grote Amerikaanse telecomgiganten: AT&T en Verizon. Twee weken geleden kondigde het bedrijf al een overeenkomst aan met AT&T om satellietgebaseerde breedbanddiensten aan te bieden aan AT&T-klanten. Vandaag werd bekend dat ook Verizon een overeenkomst heeft gesloten, waarbij het $100 miljoen zal investeren in AST SpaceMobile.


De aandelenkoers van AST SpaceMobile vandaag:

BRON: Yahoo Finance


Verizon zal $65 miljoen vooruitbetalen voor toegang tot het satellietnetwerk van AST, terwijl $35 miljoen wordt geïnvesteerd in converteerbare schulden, wat mogelijk leidt tot een aandelenbelang in AST SpaceMobile. Deze overeenkomsten zijn bedoeld om de dekking van het mobiele netwerk in de continentale Verenigde Staten te verbeteren, vooral in afgelegen gebieden zonder betrouwbare mobiele verbindingen.Op het nieuws van de samenwerking steeg de aandelenkoers van AST SpaceMobile met maar liefst 69%. De marktwaarde van het bedrijf steeg naar $744 miljoen. Hoewel de aandelenkoers momenteel $9,34 bedraagt, is dit een indrukwekkende stijging sinds het dieptepunt eerder dit jaar, toen het aandeel rond de $1,97 noteerde.


Ondanks de nieuwe partnerschappen blijft AST SpaceMobile financieel kwetsbaar. Het bedrijf rapporteerde een verlies van $90 miljoen vorig jaar en verbrandt jaarlijks meer dan $300 miljoen aan cash. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van het bouwen en lanceren van vijf nieuwe grote satellieten, essentieel voor hun diensten.


De cashpositie van AST SpaceMobile sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


In het eerste kwartaal van 2024 boekte AST SpaceMobile een omzet van slechts $0,5 miljoen, aanzienlijk minder dan de verwachte $5,5 miljoen. Het aangepaste verlies per aandeel was $0,16, wat beter was dan de voorspelde $0,21 verlies per aandeel.


De concurrentie in de direct-to-device (D2D) communicatiemarkt is hevig. Starlink, eigendom van SpaceX, heeft al meer dan 3 miljoen klanten en is een samenwerking aangegaan met T-Mobile. Ook Apple heeft geïnvesteerd in satellietcommunicatie via Globalstar voor nooddiensten met hun iPhone 14-modellen. Deze concurrenten hebben aanzienlijk meer middelen en marktaanwezigheid, wat een uitdaging vormt voor AST SpaceMobile.


AST SpaceMobile is van plan om tegen het einde van 2024 de eerste vijf commerciële satellieten te lanceren. Deze infrastructuur is cruciaal voor het leveren van betrouwbare satellietgebaseerde mobiele diensten aan een breed scala van klanten, zowel nationaal als internationaal. CEO Abel Avellan benadrukte de strategische waarde van de deal met Verizon, die AST in staat stelt om volledige dekking van de continentale VS te realiseren met twee van de grootste mobiele operators ter wereld.De recente partnerschappen met AT&T en Verizon zijn een belangrijke stap vooruit voor AST SpaceMobile en hebben geleid tot een aanzienlijke stijging van de aandelenkoers. Echter, de financiële uitdagingen en de zware concurrentie in de sector betekenen dat het bedrijf nog een lange weg te gaan heeft voordat het winstgevend kan worden. Het vermogen van AST SpaceMobile om deze financiële uitdagingen te overwinnen en zijn ambitieuze plannen te realiseren, zal nauwlettend worden gevolgd door investeerders en analisten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

تعليقات


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..