top of page

Cathie Wood investeert miljarden in baanbrekende AI-startup

In het kort:

  • Elon Musk's AI startup xAI heeft $6 miljard opgehaald in een Series B-financieringsronde, wat de waardering van het bedrijf op $24 miljard brengt.

  • Ook Cathie Wood´s investeringsfonds blijkt nu investeerder te zijn in de startup.

  • De fondsen zullen worden gebruikt om de eerste producten van xAI op de markt te brengen, geavanceerde infrastructuur te bouwen en onderzoek en ontwikkeling te versnellen.


Cathie Wood's Ark Investment Management heeft een belang genomen in de kunstmatige intelligentie startup xAI van tech miljardair Elon Musk. Volgens een rapport van Bloomberg, dat werd gedeeld via een e-mail aan cliënten van Ark Venture Fund, vertegenwoordigt deze investering ongeveer 2% van de totale portefeuille van het fonds. Dit zou betekenen dat de investering ergens in de top 20 van investeringen van het fonds terecht zal komen, van de in totaal 127 posities die de ETF momenteel aanhoudt.


De top 10 posities in het Ark Invest portfolio op dit moment:

BRON: Cathie´s Ark


Elon Musk's xAI heeft onlangs $6 miljard opgehaald tijdens een Series B financieringsronde, wat resulteerde in een post-money waardering van $24 miljard. Dit is een aanzienlijke waardering, die de potentie en het vertrouwen in het toekomstige succes van xAI onderstreept. Musk, tevens CEO van Tesla en SpaceX, liet weten dat er in de komende weken meer aankondigingen zullen volgen.Ark Investment Management is geen vreemde in de wereld van AI-investeringen. Recentelijk heeft het fonds ook een positie bekendgemaakt in het door Microsoft ondersteunde OpenAI, goed voor ongeveer 4% van de holdings. Daarnaast heeft Ark een belang in het AI-bedrijf Anthropic, dat circa 5% van de activa van het fonds vertegenwoordigt. Deze strategische zet benadrukt de toewijding van Ark aan het AI-segment en de overtuiging in de groei en impact van deze technologie op de lange termijn.


De investering in xAI door Ark komt op een moment van groeiende interesse en investeringen in kunstmatige intelligentie. De financieringsronde van xAI, waarbij $6 miljard werd opgehaald, is een van de grootste in de sector dit jaar en weerspiegelt de hoge verwachtingen die investeerders hebben van AI-innovaties. Musk's betrokkenheid, bekend om zijn ambitieuze en vaak succesvolle technologieprojecten, draagt bij aan het vertrouwen in xAI's potentieel.


Ark's gediversifieerde AI-portefeuille, inclusief investeringen in xAI, OpenAI en Anthropic, laat zien hoe het fonds inspeelt op de toekomst van AI en de rol die deze technologie zal spelen in verschillende industrieën. Deze posities bieden Ark niet alleen directe blootstelling aan baanbrekende technologieën, maar versterken ook hun algehele beleggingsstrategie door in te zetten op disruptieve innovaties.


Elon Musk's AI startup, xAI, heeft recentelijk een aanzienlijke stap gezet in de wereld van kunstmatige intelligentie door $6 miljard op te halen tijdens een Series B-financieringsronde. Deze kapitaalinjectie brengt de post-money waardering van het bedrijf op een indrukwekkende $24 miljard. Deze financieringsronde werd ondersteund door prominente investeerders zoals Andreessen Horowitz en Sequoia Capital. De nieuwe fondsen zullen worden ingezet om de eerste producten van xAI naar de markt te brengen, geavanceerde infrastructuur te bouwen en de ontwikkeling van toekomstige technologieën te versnellen.


Elon Musk liet op zijn sociale mediaplatform X weten dat er in de komende weken meer aankondigingen zullen volgen. Deze stap van xAI benadrukt de toenemende concurrentie in de snel evoluerende AI-sector, waar bedrijven zoals Microsoft, dat OpenAI ondersteunt, en Alphabet strijden om dominantie. Deze competitie heeft geleid tot aanzienlijke investeringen en innovaties in generatieve AI-technologieën.


Het bedrijf xAI van Elon Musk zou werken aan een supercomputer voor de volgende versie van zijn AI-model Grok. Dit gerucht is gebaseerd op een presentatie van Elon Musk voor investeerders. Musk liet tijdens deze investeerderspresentatie ook weten dat het de bedoeling is dat de supercomputer rond de herfst van 2025 klaar is.


Volgens Musk zullen tienduizenden Nvidia H100-gpu's worden gebruikt voor de nieuwe supercomputer. Hij beweert dat de clusters van deze chips vier keer groter zullen zijn dan de grootste gpu-clusters die momenteel in gebruik zijn, mogelijk verwijzend naar de clusters van Meta, die eerder dit jaar onthulde te werken aan twee gpu-clusters met elk 24.000 chips voor het trainen van hun Llama 3-modellen.


Musk heeft eerder aangegeven dat voor de derde versie van Grok meer dan 100.000 H100-gpu's nodig zijn, terwijl Grok 2 momenteel ongeveer 20.000 van deze chips gebruikt. De bouw van deze supercomputer zal miljarden dollars kosten. Volgens The Information is het mogelijk dat xAI hiervoor samenwerkt met Oracle, aangezien xAI naar verluidt op het punt staat een meerjarige overeenkomst te sluiten met het softwarebedrijf om gebruik te maken van hun cloudservers.Met de nieuwe financiering van $6 miljard heeft xAI zijn positie in de AI-markt verder versterkt. De waardering van $24 miljard en de ondersteuning door prominente investeerders tonen aan dat er groot vertrouwen is in de toekomstige groei en innovatie van het bedrijf.


Terwijl de concurrentie in de AI-sector hevig blijft, is xAI goed gepositioneerd om een belangrijke speler te worden in deze dynamische industrie. De geplande supercomputer en samenwerking met Oracle onderstrepen de ambitie en het potentieel van xAI om toonaangevende AI-oplossingen te bieden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..