top of page

Palantir Q4 kwartaalcijfers, dit zijn de verwachtingen

In het kort:

  • Palantir Technologies staat op het punt om op 5 februari haar vierde kwartaalresultaten te publiceren, waarbij de focus ligt op billings, klanttoevoegingen en de eerste vooruitzichten voor 2024.

  • De consensus onder analisten is dat Palantir's Q4 inkomsten per aandeel (EPS) zal uitkomen op $0.0696 met een totale omzet van $615.65 miljoen.

  • Analisten zijn verdeeld over Palantir's toekomst, met sommigen die kritisch zijn over de uitvoering van het bedrijf en anderen die potentieel zien in de groei van commerciële inkomsten en AI-technologie.


Palantir Technologies, een groeiende speler in de wereld van data-analyse en AI, staat op het punt haar financiële resultaten voor het vierde kwartaal te publiceren. Deze rapportage, gepland voor 5 februari, komt in een tijd waarin analisten kritisch zijn over de toekomstige groei van het bedrijf.


Palantir, bekend om haar geavanceerde data-analyseplatformen, staat voor de uitdaging om haar positie in zowel de overheid- als commerciële sectoren te versterken. De verwachte omzetgroei van 23% YoY in de komende vijf jaar illustreert de expansiedrift van het bedrijf. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door commerciële klanten, wat wijst op een strategische verschuiving van het bedrijf.


De markt waarin Palantir opereert

Palantir Technologies (PLTR) maakt indrukwekkende vorderingen in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de publieke sector over verschillende continenten. Dit is niet beperkt tot defensie en veiligheid; het bedrijf is ook actief in het aanbieden van data-analyse aan de gezondheidszorg. Een recente samenwerking met de University of Colorado Anschutz Medical Campus en een partnerschap met Option Care Health illustreren de groeiende impact van Palantir in de gezondheidssector.De aandelenkoers van Palantir Technologies sinds de beursgang:


Verdeeldheid onder analisten

Ondanks de positieve vooruitzichten, blijft er een lucht van scepticisme hangen rond Palantir. Morningstar's 'Underperform' rating en de geschatte faire waarde van $13 per aandeel suggereren dat het bedrijf overgewaardeerd is. De meningen van analisten lopen uiteen: sommigen twijfelen aan de uitvoeringskracht van het managementteam, terwijl anderen geloven in de potentie van Palantir's AI-platforms en commerciële groeimogelijkheden.


Gematigde Verwachtingen van Analisten

  • Wall Street Verwachtingen: De consensus onder analisten is dat Palantir's Q4 inkomsten per aandeel (EPS) zal uitkomen op $0.0696 met een totale omzet van $615.65 miljoen.

  • RBC Capital Markets Analyse: RBC handhaaft een 'Underperform' rating met een prijsdoel van $5, wijzend op een gematigde groei in overheidscontracten en een onveranderde commerciële bedrijfsvoering sinds de lancering van hun AI-platform (AIP).

  • Jefferies Perspectief: Jefferies, die eveneens een 'Underperform' rating hanteert met een prijsdoel van $13, benadrukt een mogelijk sterke commerciële groei in Q4. Zij verwachten een toename van 26% jaar-op-jaar in commerciële inkomsten, wat een significante versnelling zou zijn ten opzichte van eerdere kwartalen.


De grootste uitdaging voor Palantir is het verbeteren van de klantacquisitie en het vergroten van haar klantenbestand, vooral in de commerciële sector. Tegelijkertijd bieden de toenemende digitale behoeften van organisaties en de groeiende AI-markt aanzienlijke groeikansen voor het bedrijf. De strategische focus op modulaire verkoop kan leiden tot een aanzienlijke toename van commerciële klanten, wat op zijn beurt nieuwe upsell-mogelijkheden creëert.


Een andere kijk op de waardering van Palantir

De DCF-analyse van Palantir geeft een interessant beeld om eens naar te kijken, belangrijk is wel om mee te nemen dat deze berekeningen altijd gebaseerd zijn op slecht verwachtingen, en geen zekerheden. De berekeningen voorspellen een aanzienlijke groei in de komende tien jaar, beginnend met $627,5 miljoen in 2024 en oplopend tot $4,33 miljard in 2033.


Deze cijfers wijzen op een sterke en gestage groei van het bedrijf. Het kortingstarief in een DCF-analyse is cruciaal en dient als een maatstaf voor risico en tijdswaarde van geld. In het geval van Palantir is 7,2% het tarief waarmee toekomstige cashflows worden teruggerekend naar de huidige waarde. Dit tarief reflecteert de verwachte rendementen als alternatief voor het investeren in het aandeel, rekening houdend met de specifieke risico's van het bedrijf.


Het kortingstarief wordt beïnvloed door factoren zoals de volatiliteit van het aandeel (beta), de risicovrije rentevoet en de marktrisicopremie. Hiermee komt de berekende totale waarde van het eigen vermogen uit op een indrukwekkende $62 miljard. Deze waardering contrasteert scherp met de huidige aandelenprijs van ongeveer $17,02 en totale marktwaarde van $37,02 miljard, wat suggereert dat de aandelen van Palantir momenteel met een korting van zo´n 40% zou worden verhandeld. Echter is dit dus, zoals ik eerder al noemde, slechts gebaseerd op assumpties en verwachtingen, waarbij we uitgaan van een doorzetting van de huidige groei van Palantir.


Hoewel de DCF-methode een nuttige tool is voor het schatten van de intrinsieke waarde van een bedrijf, is het slechts één benadering en heeft het zijn beperkingen. Het is daarom aan te raden om als belegger een veel grondigere analyse uit te voeren, verschillende scenario's te overwegen en rekening houden met verschillende factoren, zoals marktomstandigheden en toekomstige groeiverwachtingen.


Voor Palantir Technologies betekent dit het evalueren van de toekomstige potentie in de AI-markt, de risico's die het bedrijf loopt, en de algemene bedrijfsstrategie. Met de komende vierde kwartaalcijfers zullen we hier meer over kunnen zeggen.


Uitdagingen en Kansen

  • Overheidscontracten: Er bestaat bezorgdheid over de groei in overheidscontracten, met name buiten de NHS-deal. RBC laat ruimte voor de mogelijkheid dat de groei in overheidsinkomsten onder de consensus zal blijven.

  • Commerciële Groei: Jefferies ziet kansen voor Palantir in de commerciële sector, waarbij ze een versnelling in inkomstengroei verwachten. Echter, de zichtbaarheid van bijdragen van AIP aan het commerciële segment blijft een punt van onzekerheid.

  • Prijstransparantie en Concurrentievermogen: Er is kritiek op het gebrek aan prijstransparantie en onderscheidend vermogen van Palantir's AIP, wat vragen oproept over de concurrentiepositie van het bedrijf.


De zorgen rond Palantir


Beheersing van Aandelencompensatie

Een van de voornaamste zorgen rond Palantir was de aandelencompensatie (SBC), die nu echter onder controle lijkt en binnen de industriestandaarden valt. De SBC van Palantir, hoewel nog steeds aanzienlijk in dollars, heeft een verminderde impact als gevolg van de schaalvergroting van de omzet.


Investeringen in SPACs

Palantir's investeringen in SPACs (Special Purpose Acquisition Companies) worden vaak bekritiseerd, maar bieden eigenlijk waardevolle R&D en uitzonderlijk grote contracten. Deze SPAC-contracten zijn gemiddeld vijf keer groter dan reguliere commerciële contracten en hebben aanzienlijk bijgedragen aan de groei van het bedrijf.


Het risico van klantconcentratie wordt vaak misverstaan. In werkelijkheid bieden de top 20 klanten van Palantir een veiligheidsnet, met sterke retentiepercentages die stabiliteit en consistente groei garanderen.


Onderschatting van de Aandelenwaarde

Als we feitelijk kijken naar de markt waarin Palantir opereert en de eerdere resultaten is het aandeel Palantir momenteel wellicht eerder onder- dan overgewaardeerd. Er is een realistisch pad voor Palantir om zijn positie als een AI-industrieleider te behouden en tegelijkertijd te groeien met de AI-markt.


Palantir onderscheidt zich door zijn unieke benadering van het oplossen van grootschalige problemen, waarbij het bedrijf altijd op de frontlinie van industrieën en conflicten staat. Deze aanpak heeft het bedrijf in staat gesteld om diepgaande inzichten en oplossingen te ontwikkelen die nauw aansluiten bij de behoeften van verschillende industrieën.

Met een unieke positie in de AI-markt en een sterk fundament in zowel de overheid- als commerciële sectoren, is Palantir misschien wel een verkeerd begrepen gigant met een helder toekomstperspectief. Palantir kan zeker gaan verassen komende jaren en wellicht al met de aankomende kwartaalcijfers.


Langetermijnperspectief

Ondanks de huidige uitdagingen, merkt Jefferies op dat Palantir's waardering aantrekkelijk is in vergelijking met peers op de lange termijn. Dit wijst op een potentieel voor groei en stabilisatie in de toekomst, ondanks de huidige onzekerheden en de gemengde verwachtingen op korte termijn die op dit moment nog zorgen voor een laag koersdoel. Echter weten we de deze koersdoelen in een flits kunnen veranderen bij sterke resultaten voor in dit geval het vierde kwartaal.Conclusie: Moment van de Waarheid

Enerzijds zijn er voor Palantir de uitdagingen, zoals de zorgen over de groei van overheidscontracten en de kritiek op het gebrek aan prijstransparantie en onderscheidend vermogen van Palantir's AI-platform. Anderzijds liggen er significante kansen, vooral in de commerciële sector, waar een versnelling in inkomstengroei wordt verwacht.


Terwijl sommige analisten twijfelen aan de uitvoeringskracht van het management en het bedrijf als overgewaardeerd zien, geloven anderen sterk in het potentieel van Palantir, met name gezien de groeiende vraag naar AI-technologie en data-analyse in diverse sectoren.


De focus zal niet alleen liggen op de financiële prestaties, maar ook op de strategische stappen die Palantir neemt om haar klantenbestand uit te breiden en om te gaan met de uitdagingen en kansen in de markt. De resultaten van het vierde kwartaal zullen daarom een belangrijk inzicht bieden in hoe Palantir zich positioneert voor de toekomst en of het bedrijf op koers ligt om zijn groeipotentieel te realiseren.


Met de toenemende focus op digitalisering en de cruciale rol van data in het hedendaagse bedrijfsleven, staat Palantir op een strategisch punt waar elke beslissing en elke ontwikkeling haar traject diepgaand kan beïnvloeden. Dit maakt de aankomende kwartaalrapportage niet alleen belangrijk voor ons als investeerders, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van technologie en de rol van big data in onze samenleving.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!