top of page

Nvidia’s miljardenplan verbloemt falende reshoringgolf van Trump

In het kort:

  • Kosten zijn de grootste drempel voor reshoring: 57% van bedrijven zegt dat het te duur is om productie terug naar de VS te halen; 47% denkt dat dit zelfs meer dan het dubbele kost.

  • Automatisering wint van arbeid: 81% van bedrijven kiest bij reshoring liever voor automatisering dan voor Amerikaanse arbeidskrachten.

  • Recessie dreigt door tariefbeleid Trump: 63% van de respondenten verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar in een recessie terechtkomt.


President Trump heeft zichzelf opnieuw tot winnaar uitgeroepen in de strijd om het terughalen van Amerikaanse productie, na het nieuws dat chipgigant Nvidia zijn AI-supercomputers volledig in de VS gaat bouwen. “Ze komen hierheen op de grootste manier, met honderden miljarden dollars – niet miljoenen, honderden miljarden,” zei Trump trots in het Oval Office. Volgens hem is de beslissing van Nvidia rechtstreeks te danken aan zijn opgevoerde handelsoorlog en nieuwe importheffingen.


“Hoe hoger het tarief, hoe sneller ze komen,” stelde hij. Terwijl Trump het besluit van Nvidia aangrijpt als bewijs dat zijn reshoringbeleid werkt, laten cijfers van andere bedrijven en sectoren juist een heel ander beeld zien: massale terughoudendheid, hogere kosten en een zoektocht naar landen met lagere tarieven. Toch kondigde Trump aan dat er nog meer tarieven aankomen — onder andere op farmaceutica en halfgeleiders — zonder concrete timing te geven.


Trump verklaarde trots de investering van Nvidia in de VS:

Bron: WSJ/YouTiube

Trump beschouwt het heropbouwen van de Amerikaanse industrie als essentieel voor nationale veiligheid en economische onafhankelijkheid. Hij stelt dat decennialange globalisering en afhankelijkheid van landen als China de VS kwetsbaar hebben gemaakt voor verstoringen in de toeleveringsketen, zoals tijdens de COVID-19-pandemie en geopolitieke conflicten. Volgens de regering-Trump zijn sectoren zoals halfgeleiders, farmaceutica en defensie cruciaal voor de nationale veiligheid en moeten deze binnenlands worden versterkt.​


Maar de hoop van president Donald Trump dat nieuwe importtarieven op Chinese en andere buitenlandse producten zullen leiden tot een heropleving van Amerikaanse productie, lijkt ongegrond. Uit een nieuwe enquête van CNBC onder 380 bedrijven in de supply chain blijkt dat het tegenovergestelde waarschijnlijk is: bedrijven gaan wereldwijd op zoek naar landen met lage importheffingen. De reden? Kosten.


Dubbele kosten bij reshoring

Een meerderheid van de respondenten (65%) denkt dat het terughalen van productie naar de VS minstens twee keer zo duur is als het behouden van de huidige buitenlandse supply chain. Van hen zegt 47% dat het zelfs meer dan dubbel zo duur zou zijn. Slechts 18% denkt dat de kosten 'slechts' zullen verdubbelen. Belangrijkste reden voor bedrijven om niet te reshoren: kosten (57%). Daarna volgen gebrek aan gekwalificeerd personeel (21%) en belastingdruk (14%).


“De Amerikaanse arbeidsmarkt is een punt van zorg,” aldus Mark Baxa, CEO van CSCMP.

Ondanks de uitdagingen biedt reshoring, als het zou lukken, Trump meerdere voordelen:​


  • Politiek kapitaal: Het versterken van zijn imago als beschermer van Amerikaanse banen en industrie, met daarbij dat het verwacht wordt vele miljarden aan extra inkomsten op te leveren.

  • Economische controle: Meer binnenlandse productie betekent minder afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, wat de VS meer controle geeft over strategische sectoren.​

  • Onderhandelingspositie: Door bedrijven te dwingen productie terug te halen, kan Trump betere handelsvoorwaarden afdwingen.


Automatisering boven arbeid

Indien reshoring toch gebeurt, dan vooral met robots. 81% van de bedrijven geeft aan te kiezen voor automatisering boven menselijke arbeid. Dat is niet verrassend: arbeid is duur in de VS, zeker in productieomgevingen. Bovendien is er een structureel tekort aan technisch geschoold personeel. Neem dan bedrijven als Amazon en Tesla, die enorme vooruitgang boeken met automatisering, en het idee van een steeds verder geautomatiseerde productieketens wordt werkelijkheid.


Een Amazon warehouse robot:

Bron: Drapers
Bron: Drapers

De directe gevolgen van de tariefmaatregelen zijn al zichtbaar. Volgens 89% van de respondenten worden bestellingen geannuleerd. Daarnaast verwacht 61% dat ze hun prijzen moeten verhogen om de hogere invoerkosten door te berekenen. Dit zal de consument direct raken.


Daarbij denkt 75% van de ondervraagde bedrijven dat consumenten minder gaan uitgeven en voorspelt 63% een recessie in 2025. Vooral producten die als niet-essentieel worden beschouwd, zullen het hardst getroffen worden:


  • Discretionaire producten: 44%

  • Meubels: 19%

  • Luxe: 19%


Voorbeeld: kleine bedrijven als kanarie in de kolenmijn

Volgens Bruce Kaminstein, investeerder en voormalig CEO van schoonmaakproductenbedrijf Casabella, zijn vooral kleine bedrijven kwetsbaar:


“Ze hebben niet het kapitaal om fabrieken te bouwen. China bood hen een springplank naar de markt. Die kans is nu weg.”

Dit onderstreept hoe vooral startups en kleinere producenten de dupe zijn van het beleid. Zonder binnenlandse productiemogelijkheden en met hoge tarieven op import, blijven er weinig opties over.


Bedrijven klagen niet alleen over de tarieven zelf, maar ook over het gebrek aan consistentie in het beleid. 61% van de respondenten zegt zich gebullied te voelen door het beleid van de regering-Trump. Daarnaast heerst er onzekerheid door het parallel lopende nationale veiligheidsonderzoek dat nieuwe technologieën kan belasten met extra tarieven.

Retailseizoen: voorzichtig optimisme, maar focus op lage prijs

Retailers zijn op hun hoede. Back-to-school en feestdagenorders blijven (voorlopig) stabiel, maar met duidelijke focus op goedkope producten (67%) en promotie-artikelen (21%). Luxeproducten zijn vrijwel afwezig in de orderboeken.


De harde realiteit van de supply chain is dat kosten nog altijd koning zijn. In tegenstelling tot het politieke narratief van reshoring, zullen bedrijven eerder kiezen voor een “globale tariefvlucht”, waarbij productie wordt verplaatst naar landen met lagere tarieven dan de VS. Automatisering mag dan wel een alternatief lijken, maar is op korte termijn enkel weggelegd voor grote bedrijven met voldoende kapitaal.


De economische onrust rond de nieuwe Trump-tarieven vertaalt zich ondertussen ook steeds duidelijker in het sentiment van de Amerikaanse consument. Uit de maandelijkse Survey of Consumer Expectations van de Federal Reserve Bank van New York, gepubliceerd op 14 april, blijkt dat de vrees voor werkloosheid en inflatie fors is toegenomen. De cijfers duiden op een verslechterend vertrouwen in de economie, vergelijkbaar met de donkere maanden tijdens het begin van de coronapandemie.


Verwachte werkloosheid stijgt naar 44% – hoogste niveau sinds april 2020

Volgens de enquête denkt 44% van de respondenten dat de werkloosheid over een jaar hoger zal zijn dan nu. Dat is een stijging van 4,6 procentpunt ten opzichte van februari en het hoogste percentage sinds april 2020, toen het economische leven abrupt tot stilstand kwam vanwege Covid-19. De oplopende tarieven en de dreiging van een handelsoorlog zorgen ervoor dat bedrijven op de rem trappen. In een eerder CNBC-onderzoek gaf al 47% van bedrijven aan ontslagen te overwegen in de komende maanden.


De implicatie hiervan is significant: wanneer bedrijven verwachten dat kosten door tarieven zullen stijgen, gaan ze bezuinigen op vaste lasten — en dat begint meestal bij personeel.


De inflatieverwachting op jaarbasis steeg met 0,5 procentpunt naar 3,6%, het hoogste niveau sinds oktober 2023. De vijfjaarsverwachting daalde weliswaar licht naar 2,9%, maar consumenten zien vooral op korte termijn prijsdruk bij essentiële uitgaven:


  • Voedselprijzen: +5,2% (hoogste sinds mei 2024)

  • Huurprijzen: +7,2% (+0,5 procentpunt)

  • Zorgkosten: +7,9% (hoogste sinds augustus 2024)


De CPI cijfers van Amerika:

Bron: TradingEconomics
Bron: TradingEconomics

Deze drie posten vormen een groot deel van het maandbudget van huishoudens met lage en middeninkomens. Stijgende kosten op dit front duwen deze groepen in een economisch moeras, zeker als werkloosheid tegelijk toeneemt, toch lag de inflatie in maart 0,2% lager (2,4% inplaats vna 2,6% verwacht), wat hoop geeft voor een neerwaartse trend. Deze tarieven zullen echter pas later effect gaan hebben op de inflatie, waarbij de echte schok waarschijnlijk nog moet komen..


Het negatieve sentiment beperkt zich niet tot de arbeidsmarkt of inflatie. De verwachting dat de aandelenmarkt over een jaar hoger zal staan, daalde met 3,2 procentpunt naar 33,8% — het laagste niveau sinds juni 2022. Tegelijk steeg de verwachting dat de goudprijs met 5,2% zal stijgen, het hoogste niveau sinds april 2022.


De cijfers zijn duidelijk: de nieuwe tarieven leveren op kortere termijn vooral hogere prijzen, minder banen en een verhoogd risico op een recessie op. Wat begon als een poging om buitenlandse afhankelijkheid te doorbreken, lijkt voorlopig vooral te eindigen in economische onzekerheid — voor bedrijven én consumenten, iets waar de beurs absoluut niet van houd!

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page