top of page

Meta's AI-uitgaven doen aandelen crashen, ondanks winststijging

In het kort:

  • Meta voorspelt lagere inkomsten en hogere uitgaven voor AI, wat leidt tot een daling van hun aandelen met 15%.

  • Meta stelt zijn uitgavenprognose voor 2024 bij naar $96 tot $99 miljard en verwacht dat de kapitaaluitgaven tussen $30 en $40 miljard zullen liggen, hoger dan eerder voorspeld.

  • Ondanks de zorg over toenemende AI-uitgaven, blijft Meta nog meer investeren in AI-producten en -infrastructuur.


Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, zag een aanzienlijke daling in de nabeurs, na de publicatie van hun kwartaalcijfers en verwachtingen voor komende kwartalen. De aandelen daalden met ongeveer 15%, waardoor de marktkapitalisatie zakte naar rond de $1 biljoen.


Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de verwachting van hogere uitgaven dan analisten hadden voorzien. Het bedrijf verwacht een omzet van tussen de $36,5 en $39 miljard voor het volgende kwartaal. Deze nieuwe projectie, met een middelpunt van $37,8 miljard, ligt onder de gemiddelde analistenschatting van $38,3 miljard, en heeft als gevolg deze daling van ruim 15% in de nabeurs.


De aandelenkoers van Meta sinds de beursgang:


De cijfers

Meta Platforms heeft wederom de verwachtingen van Wall Street overtroffen met indrukwekkende kwartaalcijfers gisteren. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $36,46 miljard, wat niet alleen de schattingen van $36,14 miljard overtreft, maar ook een stijging van 27% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar vertegenwoordigt. De winst per aandeel van $4,71 overschreed de voorspelde $4,32 ruimschoots, met een netto-inkomen van $12,4 miljard tegenover de verwachte $11,4 miljard. Sterke cijfers dus, maar toch dalen aandelen Meta keihard in de nabeurs.


Meta heeft namelijk aangekondigd zijn uitgaven voor 2024 te verhogen naar een bereik van $96 miljard tot $99 miljard, vanuit een eerdere schatting van $94 miljard tot $99 miljard. De kapitaaluitgaven worden ook opwaarts bijgesteld naar $30 tot $40 miljard, van $35 tot $37 miljard. Deze toename in uitgaven is grotendeels toe te schrijven aan de investeringen in nieuwe AI-producten en de benodigde computertechnologie om deze te ondersteunen. Mark Zuckerberg, CEO van Meta, benadrukte de toewijding aan AI door te stellen dat de investeringen zullen blijven groeien voordat er substantiële inkomsten uit voortkomen.


Meta's Reality Labs-divisie, welke zich bezighoudt met de ontwikkeling van hardware en software voor de opkomende Metaverse, blijft substantieel geld verliezen. Deze divisie rapporteerde $440 miljoen aan verkopen voor het eerste kwartaal en leed verliezen van $3,85 miljard. De cumulatieve verliezen sinds eind 2020 hebben de $45 miljard overstegen. Dit benadrukt de enorme financiële uitdagingen waarmee Meta wordt geconfronteerd bij het pionieren in nieuwe technologische domeinen. De angst onder beleggers dat dit nieuwe segment enkel een kostenpost enkel een kostenpost zal zijn is dan ook niet volledig ongegrond, echter is de verwachting dat deze divisie nu al van de grond zou zijn gekomen misschien niet helemaal realistisch.



Ondanks de voortdurende hoge uitgaven, heeft Zuckerberg in het verleden meer dan bewezen dat Wall Street zijn visie op lange termijn kan ondersteunen. De focus op kostenefficiëntie in 2023 en de drastische kostenverlagingen hebben bijgedragen aan een herstel in het vertrouwen van beleggers. Meta's aandelen hadden zich bijna verdrievoudigd in het jaar voorafgaand aan deze laatste earnings call en waren tot de dag van de call met 40% gestegen in 2024.


Ondanks deze ambitieuze plannen van Meta, uiten analisten hun bezorgdheid over de haalbaarheid van de terugverdientijd van deze AI-investeringen. Veel analisten merken namelijk op dat het enkele jaren kan duren voordat deze investeringen lonend zijn. Desalniettemin positioneert Meta zich strategisch in de AI-wedloop, met een ingebouwd publiek via hun bestaande apps en een potentieel voordeel in toekomstige monetisatie door hun advertentie-ecosysteem. Het is niet raar dat deze investeringen zich niet direct vertalen in winsten, de marktreactie op deze temperende uitspraak van Zuckerberg lijkt dan ook overdreven.


Wat viel er op tijdens de kwartaalresultaten

Tijdens de kwartaalcijferpresentatie benadrukte Mark Zuckerberg dat Meta aanzienlijke investeringsmogelijkheden ziet om hun kernactiviteiten op korte termijn en generatieve AI en het virtuele realiteitslab op lange termijn te verbeteren. Meta verwacht de komende jaren "aanzienlijk meer te investeren in infrastructuur", terwijl het bedrijf zich blijft richten op operationele discipline. Zuckerberg onderstreepte dat hun sterke financiële positie hen in staat stelt deze investeringen te ondersteunen, terwijl ze ook kapitaal teruggeven aan aandeelhouders via aandeleninkopen en dividenden.


Zuckerberg gaf een update over hoe Meta's AI-technologie wordt gebruikt in hun rangschikkings- en aanbevelingssystemen voor platformen zoals Facebook en Instagram. "Ongeveer 30% van de berichten in Facebook-feeds worden nu geleverd door ons AI-aanbevelingssysteem, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen jaren, en voor het eerst ziet meer dan 50% van de gebruikers op Instagram content die door AI is aanbevolen," rapporteerde Zuckerberg. Dit AI-systeem verbetert de betrokkenheid en vergroot daarmee de mogelijkheid voor het platform om advertenties te leveren en "meer waarde" aan adverteerders te bieden.


Een week na de lancering van MetaAI gaf Zuckerberg een korte update, waarbij hij aangaf dat de initiële feedback "zeer positief" is. MetaAI, aangedreven door het nieuwste AI-model Llama 3, is geïntegreerd in Facebook, Instagram en WhatsApp, en kan Meta helpen beter te concurreren met Microsoft-ondersteunde OpenAI's ChatGPT en Alphabet's Google Gemini chatbot. "De eerste uitrol van MetaAI gaat goed, met al tientallen miljoenen mensen die het hebben geprobeerd," zei Zuckerberg, en voegde toe dat veel van de feedback van gebruikers gaat over het uitbreiden van de regionale beschikbaarheid.


Zuckerberg sprak over Meta's streven naar meer openheid in AI- en virtual reality-systemen. Hij merkte op dat "sommige verbeteringen zullen komen van de open source-gemeenschap" en voegde toe dat "het verbeteren van kostenefficiëntie een van de belangrijkste gebieden is waarvan hij verwacht dat open sourcing zal helpen." Meta heeft zich uitgesproken voor een "open ecosysteem" om veiligheid en transparantie te bevorderen. Hoewel het promoten van de open-source aanpak niet direct winst oplevert voor Meta, kan het het bedrijf helpen invloed te winnen en beter te concurreren met de leidende makers van gesloten AI-modellen, inclusief Microsoft-ondersteunde OpenAI, Amazon-ondersteunde Anthropic, en Google's moederbedrijf Alphabet.


Meta's recente financiële voorspelling wijst op een periode van hoge investeringen en mogelijk lagere inkomsten op korte termijn, iets wat duidelijk niet goed opgevat is door beleggers. Terwijl het bedrijf zijn AI-ambities voortzet, zal de focus op het kernbedrijf van reclameactiviteiten cruciaal blijven om de stabiliteit in de inkomsten te waarborgen.



De toekomstige resultaten zullen sterk afhangen van de balans tussen uitgaven voor de ontwikkeling van nieuwe divisies binnen het bedrijf, voornamelijk gebouwd rond AI, en het genereren van inkomsten uit de bestaande inkomstenbronnen. De verwachtte inkomsten voor het komende kwartaal zijn echter mooi binnen verwachting, hiermee lijkt Meta zeker een bedrijf dat voorop kan gaan lopen in AI innovatie, gezien de enorme investeringen die het bedrijf verwacht te gaan doen, en kan doen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page