top of page

Dit hadden beleggers niet verwacht in de kwartaalcijfers van Tesla

In het kort:

  • Tesla's aandelen stegen met meer dan 12% ondanks een tegenvallende winst in het eerste kwartaal.

  • Dit komt doordat CEO Elon Musk aankondigde dat de goedkopere elektrische voertuigen eerder dan verwacht zullen arriveren.

  • Ondanks een moeilijk kwartaal, zag Tesla een groei in de opbrengsten uit energieopwekking en -opslag.

Tesla heeft onlangs zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt. Ondanks een aanzienlijke misser op de winstverwachtingen, reageerde de markt verrassend positief. In dit artikel gaan we kijken naar de reden achter de sterke stijging van Tesla aandelen, aangezien er aanvankelijk juist een daling verwacht werd gezien de matige cijfers.


Tesla rapporteerde voor het eerst sinds 2020 een daling in omzet:

Bron: Reuters


In het eerste kwartaal rapporteerde Tesla namelijk een omzet van $21,3 miljard, wat niet alleen onder de verwachtingen lag van $22,3 miljard, maar ook een aanzienlijke daling van 9% markeert ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.


De automotive omzet daalde met 13% naar $17,38 miljard, voornamelijk door verminderde vraag en toenemende concurrentie. Bovendien zakte de nettowinst naar $1,54 miljard, een daling van 48% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat resulteerde in een winst per aandeel van $0,45, lager dan de verwachte $0,52.


De aandelenkoers van Tesla sinds de beursgang:


Waarom Tesla aandelen toch stijgen

Hoewel de resultaten over het algemeen teleurstellend waren, waren er enkele positieve aspecten in het rapport van Tesla. De inkomsten uit energieopwekking en -opslag stegen met 7%, wat een recordhoogte van $1,64 miljard bereikte. Bovendien verdubbelde Tesla's capaciteit voor AI-training bijna, wat wijst op aanzienlijke vooruitgang in deze technologie. Dit zijn belangrijke indicatoren voor toekomstige groei en diversificatie van het bedrijfsmodel van Tesla.



Tijdens de persconferentie over de winstresultaten benadrukte Elon Musk dat Tesla de massaproductie van betaalbare elektrische voertuigen wil versnellen, met een nieuwe doelstelling voor de eerste helft van 2025. Dit is een strategische zet om het concurrentievoordeel van Tesla te versterken, vooral tegenover Chinese EV-fabrikanten zoals BYD en Xiaomi.


Het aanbieden van goedkopere modellen is essentieel gezien de afnemende betaalbaarheid door macro-economische tegenslagen en een verschuiving naar hybride voertuigen onder consumenten. Dit heeft het vertrouwen onder beleggers zeker een boost gegeven, aangezien de concurrentie van Tesla ten opzichte van bijvoorbeeld BYD een van de grootste zorgen was onder beleggers.


Tesla heeft ook zijn ambitieuze plannen voor een zelfrijdende taxidienst, een concept dat CEO Elon Musk beschrijft als een combinatie van 'Airbnb en Uber' verder bekend gemaakt. Dit innovatieve plan houdt in dat Tesla zijn eigen vloot van robotaxi's zal exploiteren, waarbij individuele Tesla-eigenaren de mogelijkheid krijgen om hun voertuigen naar wens aan de vloot toe te voegen. Eigenaars kunnen zelf bepalen of ze hun auto's exclusief beschikbaar stellen voor vrienden en familie, alleen voor gebruikers met vijf sterren, of voor een breder publiek. Deze flexibiliteit kan de hoeveelheid van Tesla-eigenaren die de dienst zullen gebruiken optimaliseren, wat de bezettingsgraad en rendabiliteit van de dienst zeker kan gaan verhogen.


Tesla heeft in zijn eerste kwartaal rapportage aangegeven dat het al werkt aan de benodigde ride-hailing functionaliteit, die in de toekomst beschikbaar zal zijn. Tesla investeert voortdurend in de hardware en software die noodzakelijk zijn om volledige voertuigautonomie en daarmee een zelfstandige taxidienst te realiseren, waarbij een visie-gestuurde architectuur en end-to-end neurale netwerken, getraind met miljarden kilometers aan rij-gegevens, centraal staan. Hoewel de details nog schaars zijn, geeft de preview in de Tesla-app met een 'Summon'-knop en aanpasbare klimaatinstellingen alvast een glimp van hoe deze functionaliteit geïntegreerd zou kunnen worden. Dit idee kan revolutionair zijn, gezien een Tesla auto hiermee een asset kan worden in plaats van enkel een kostenpost.



Musk's eerdere belofte van 1 miljoen robotaxi's op de weg rond 2020 is nog verre van gerealiseerd, het is dan ook raadzaam om Musk’s vaak grootse aankondigingen met enige voorzichtigheid te bekijken. Echter is het enthousiasme onder beleggers, samen met de betere resultaten van de andere segmenten binnen Tesla en de komst van het goedkopere model, zeker terug te zien in de koersstijging na deze bekendmakingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page