top of page

Is de toekomst van Apple in gevaar?

Bijgewerkt op: 25 apr.

In het kort:

  • Apple staat onder druk door afnemende iPhone-verkopen, vooral in China, en toegenomen regelgevende controle in de VS en Europa.

  • Aandelen Apple zijn dit jaar met 8,95% gedaald.

  • De introductie van generatieve AI-functies in iOS en een sterke iPhone-upgradecyclus in 2025 blijven de belangrijkste groeifactoren voor het bedrijf.


Apple, met een enorme marktkapitalisatie van $2.577 miljard, bereidt zich voor op het rapporteren van zijn (fiscale) Q2-resultaten, met veel aandacht voor de potentiële groei in diensteninkomsten en hardware upgrades.


Analisten zien de geplande introductie van nieuwe producten zoals de iPhone 16 en geavanceerde AI-mogelijkheden als belangrijkste toekomstige drijfveren voor Apple. Echter zijn er ook zeker zorgen, gezien de afhankelijkheid van de iPhone verkoop en nieuwe producten als de Vision Pro, waarbij de verkopen erg tegenvallen.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:


Voor de aankomende fiscale Q2-resultaten, die op 2 mei worden gerapporteerd, verwacht Wall Street dat Apple een omzet van $90,83 miljard zal melden met een winst per aandeel (EPS) van $1,51.


Volgens Counterpoint Research is de iPhone verkoop in China in de eerste zes weken van 2024 met 24% is gedaald. Deze daling is significant groter dan de algehele afname van 7% in de Chinese smartphone-markt gedurende dezelfde periode. Als reactie hierop heeft Apple kortingen toegepast om de verkoop te stimuleren en beter te concurreren met lokale spelers zoals Huawei, die terrein winnen in het hogere segment van de markt.


Ondanks deze uitdagingen in China, zijn er tekenen van herstel in andere gebieden, zoals de Mac-verkoop, die een opleving lijkt te zien. IDC schat dat de verzendingen van Apple’s Mac met ongeveer 14,6% zijn gegroeid in het kwartaal, waarmee het de bredere PC-markt, die slechts met 1,5% groeide, overtreft. Dit duidt op een sterke vraag naar Mac-computers, mogelijk als gevolg van recente updates en verbeteringen aan het product.


Daarnaast blijft de dienstensector van Apple goed presteren, met een omzetgroei van 11,3% tot $23,1 miljard in het eerste fiscale kwartaal van 2024. Deze groei wordt aangedreven door hogere verkopen in de App Store en een toenemende adoptie van Apple's abonnementsdiensten. Dit segment helpt Apple om de afvlakkende hardwareverkoop te compenseren en biedt een stabielere inkomstenstroom. De vraag is nu echter of deze groei door zal zetten, of dat de lagere verkoop van nieuwe toestellen ook een uiteindelijk effect zal hebben op de verkopen in de app store en verkoop van abonnementen.


Wat betreft de aandelenprestatie, heeft het AAPL-aandeel sinds begin 2021 een groei van 25% laten zien, hoewel deze stijging allesbehalve consistent is geweest. De volatiliteit in de aandelenprestaties van Apple weerspiegelt de constante uitdagingen waarmee het bedrijf te maken heeft in een onzekere macro-economische omgeving, gekenmerkt door hoge olieprijzen en verhoogde rentetarieven.


Regelgevende uitdagingen blijven een belangrijk zorgpunt voor Apple, met recente acties van het Department of Justice en de Europese Unie die bezig zijn om Apples dominantie in de markt te verminderen. Deze kwesties, samen met de noodzaak voor het bedrijf om zijn app-aankoopsystemen te herzien, kunnen tijdelijke verstoringen veroorzaken in Apples bedrijfsvoering en mogelijk de aandelenwaarde beïnvloeden.


Ondanks de uitdagingen blijven analisten van Bank of America optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van Apple, met name door de verwachte lancering van AI-gedreven producten die een nieuwe vraag naar iPhones kunnen stimuleren. Dit zou in 2025 een significante groei in iPhone-verkopen moeten veroorzaken, ondersteund door de vraag naar meer geavanceerde hardware die nodig is om deze nieuwe AI-functies te ondersteunen.


Apple als topkeuze voor 2024, volgens Bank of America

Bank of America (BofA) heeft Apple aangewezen als hun tech-topkeuze voor 2024. Hier zijn enkele redenen waarom BofA optimistisch blijft over Apple en wat dit betekent voor beleggers. Bank of America herhaalde zijn "Buy" beoordeling voor Apple met een prijsdoel van $225.


Terugkerende kapitaalteruggaven: BofA verwacht dat Apple zijn kapitaalteruggaveprogramma zal hernieuwen tijdens de kwartaalcijfers begin mei, wat volgens de bank een positief signaal zal zijn voor beleggers, gezien de toewijding van het bedrijf aan aandeelhouderswaarde.


Aankondigingen van generatieve kunstmatige intelligentie: Op de Worldwide Developers Conference in juni worden nieuwe AI-functies verwacht, die de functionaliteit van Apple-producten zullen verbeteren en mogelijk nieuwe markten zullen openen.


Hoewel Apple het afgelopen jaar geen grote aankondigingen heeft gedaan op het gebied van AI, in tegenstelling tot concurrenten zoals Microsoft en Meta, is er potentieel voor Apple om een grote speler te worden dankzij het vermogen van Apple om AI functies direct op het apparaat zelf te implementeren, terwijl ondertussen de privacy van gebruikersgegevens gewaarborgd blijft.


Lancering van nieuwe iPhones: De introductie van de iPhone 16-serie dit najaar, gecombineerd met verbeterde AI- en machine learning-prestaties dankzij de nieuwe A18 processor, zal volgens analisten van BofA de vraag stimuleren en Apple's positie in hoogwaardige smartphones verstevigen.


Versnelling in brutowinstgroei: Elke kwartaal verwacht BofA een toename in de groei van de brutowinst, wat wijst op het vertrouwen in een steeds efficiëntere operatie en verbeterde marges.


Een ander belangrijk element in BofA's positieve visie is de verwachte aanhoudende groei van Apple's dienstensegment. Met dubbelcijferige jaar-op-jaar groei in diensten zoals licenties, de App Store, iCloud en abonnementen, ziet BofA aanzienlijke opwaartse mogelijkheden in de marges van deze diensten. Dit is ook deels te danken aan Apple's strategie om meer serverchips in eigen beheer te produceren en minder afhankelijk te zijn van publieke cloudaanbieders, wat de kosten kan drukken en de winstgevendheid kan verhogen.


Hoewel er, volgens BofA, korte-termijnuitdagingen zijn, zoals een lagere vraag naar iPhones en concurrentiedruk, gelooft BofA dat de huidige aandelenprijs van Apple deze factoren al weerspiegelt. De combinatie van defensieve kasstromen, innovatie in productaanbod en strategische investeringen in technologieën zoals AI positioneert Apple goed voor toekomstige groei volgens analisten van de bank.


De verschillende segmenten van Apple

Apple heeft een breed portfolio van producten en diensten die een significante impact hebben op haar financiële prestaties. Met de aanstaande jaarlijkse ontwikkelaars conferentie op 10 juni, waarbij een keynote van CEO Tim Cook wordt verwacht, zijn alle ogen gericht op mogelijke aankondigingen gerelateerd aan AI. Deze aankondigingen zullen cruciaal zijn voor Apple om vertrouwen te herstellen en zijn positie in de technologiemarkt te versterken.


iPhone als ruggengraat van Apple's omzet

De iPhone blijft het belangrijkste product voor Apple, goed voor 52% van de totale omzet in 2023. Ondanks een dalende trend in de jaarlijkse verkoopcijfers sinds de piek in 2021, blijft de iPhone een cruciale inkomstenbron. Met een totale omzet van $200,5 miljard in 2023, blijft de vraag naar iPhones robuust, ondersteund door constante innovaties en updates die de gebruikerservaring verbeteren. Echter, de concurrentiedruk, vooral in markten zoals China, vormt een grote uitdaging voor verdere groei.


De Mac, oorspronkelijk de kern van Apple's productaanbod, heeft een stabiele groei doorgemaakt ondanks een algemene vertraging in de pc-markt. In 2023 genereerde dit segment $29,2 miljard, een lichte daling vergeleken met voorgaande jaren, maar nog steeds aanzienlijk gezien de competitieve markt. De voortdurende innovatie binnen de Mac-lijn, waaronder de introductie van Apple's eigen silicon chips, heeft geholpen om de verkoop te stimuleren en te voldoen aan de behoeften van zowel professionals als algemene consumenten.


Het iPad-segment heeft een vrij consistente financiële bijdrage geleverd, met een omzet van $28,2 miljard in 2023. Hoewel de verkoop van iPads al piekte in 2013 met de introductie van de iPad Mini, is de markt voor tablets enigszins verzadigd geraakt. Apple heeft zich aangepast door hoogwaardige modellen te introduceren die hogere inkomsten per verkoop genereren. Echter moeten we niet verwachten dat dit nog een noemenswaardige groeimarkt zal gaan worden.


Vision Pro toch niet zo´n succes

De Vision Pro, Apple's eerste stap in de wereld van virtuele en gemengde realiteit, heeft niet het succes behaald dat het bedrijf had gehoopt. Aanvankelijke verkoopdoelen van tussen de 700.000 en 800.000 eenheden zijn nu naar beneden bijgesteld naar slechts 400.000 tot 450.000 eenheden voor het jaar 2024.


Deze tegenvallende cijfers hebben ertoe geleid dat Apple de productie heeft verminderd en de marketing voor het product heeft opgevoerd in een poging de interesse te herleven. Voor nu is het afwachten of deze hernieuwde inzet kan gaan helpen het product alsnog een boost te geven.


Wearables en (thuis) accessoires

Dit segment heeft een significante groei doorgemaakt, met een omzet van $39,6 miljard in 2023. De Apple Watch en AirPods zijn enorm populair geworden, met de Apple Watch die een dominante positie inneemt in de smartwatch-markt en AirPods die een nieuwe categorie van 'hearables' definiëren.


Apple services: een groeiend segment

Met een indrukwekkende omzet van $85,1 miljard in 2023, vormt het segment Services nu de tweede grootste inkomstenbron voor Apple. Deze groei wordt gedreven door een toename van abonnementen op platforms zoals Apple Music, Apple TV+, en iCloud, naast inkomsten uit de App Store. Deze diensten hebben Apple geholpen om minder afhankelijk te worden van hardwareverkopen en een recurrente inkomstenstroom op te bouwen.


Afname van iPhone-activaties: nieuwe zorgen voor Apple

Recente rapporten wijzen op een zorgwekkende trend voor Apple: een duidelijke daling van iPhone-activaties in zowel China als nu ook in de Verenigde Staten. Volgens de gegevens van Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) is het aandeel van Apple in de smartphone-activaties in de VS gedaald tot 33% in het meest recente kwartaal, een daling van 40% een jaar terug. Deze teruggang wijst op een verschuiving terug naar de verdeling van ongeveer een derde voor iPhone en twee derde voor Android-apparaten, zoals ook een dikke zes jaar geleden het geval was.


Deze afname kan deels worden verklaard door de verzadiging van de smartphone-markt in de VS, waarbij consumenten langer doen met hun huidige apparaten of kiezen voor alternatieven die mogelijk kosten effectiever zijn. Daarnaast spelen de innovaties en verbeterde marketingstrategieën van concurrenten zoals Google en Samsung een belangrijke rol in deze veranderende marktdynamiek.


Verder heeft Apple volgens rapporten de plannen voor zijn veelbesproken elektrische auto geannuleerd, wat bijna $10 miljard aan onderzoeks- en ontwikkelingskosten zou hebben gekost. Tegelijkertijd heeft Apple terrein verloren in de strijd om marktleider te worden op het gebied van kunstmatige intelligentie, waarbij het achterop is geraakt bij bedrijven zoals Google en Microsoft. Dit is een kritiek gebied van technologische innovatie dat significant kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.


Apple intensiveert nu in een strategische uitbreiding naar Zuidoost-Azië en India als een manier om minder afhankelijk te zijn van China, zowel wat betreft productie als marktaandeel. Deze geografische diversificatie is een reactie op meerdere uitdagingen die Apple in China ondervindt, waaronder de verzadiging van de smartphone-markt en geopolitieke spanningen.


China heeft lang gefungeerd als de spil in Apple’s productieketen, met belangrijke leveranciers zoals Foxconn en Pegatron die een groot deel van Apple’s productiecapaciteit voor hun rekening nemen. De recente verstoringen door pandemie gerelateerde fabriekssluitingen hebben echter de kwetsbaarheid van deze centrale productiestrategie blootgelegd.


Hierdoor heeft Apple $5 miljard aan achterstallige inkomsten moeten rapporteren, wat de noodzaak van diversificatie van de productiebasis onderstreept. Tijdens zijn bezoek aan Vietnam kondigde Tim Cook aan de uitgaven voor leveranciers in het land te verhogen, wat wijst op een strategische verschuiving naar minder afhankelijkheid van Chinese productiefaciliteiten. Vietnam en Indonesië worden gezien als nieuwe, stabielere productielocaties voor Apple, waarbij deze landen dienen als 'zachte landingsplaatsen' voor de productie van de iPhone en andere Apple producten.


Parallel aan de diversificatie in productie kijkt Apple naar India als een belangrijke nieuwe groeimarkt. Met een aanzienlijk jongere en snelgroeiende middenklasse biedt India zeker een potentieel voor Apple's consumentenelektronica, vooral omdat de Indiase markt nog lang niet zo verzadigd is als die in China. Het feit dat Apple vorig jaar haar eerste officiële winkel in Mumbai heeft geopend en sommige van haar nieuwste iPhones in India produceert, benadrukt de strategische waarde die het bedrijf aan deze markt hecht.


Apple staat dit jaar voor aanzienlijke uitdagingen. In China, een cruciale markt voor Apple, neemt de concurrentie toe, vooral van lokale fabrikanten zoals Huawei, wat Apple dwingt tot prijsverlagingen om zijn marktaandeel te behouden. Dit komt bovenop de juridische strijd in de VS over patentgeschillen. Bovendien is Apple enigszins achterop geraakt in de snelle evolutie van generatieve AI, een gebied waarin concurrenten zoals Microsoft en Google aanzienlijke vooruitgang boeken en marktaandeel winnen.


De druk op de omzet wordt verder verhoogd door afnemende verkopen van kernproducten zoals Macs en iPads, terwijl de uitrol van de Vision Pro, een potentieel revolutionair product, nog niet verloopt als verwacht. Ten slotte zal de nieuwe EU-regelgeving, de Digital Markets Act, Apple dwingen om zijn app-distributiemodel te herzien, wat een directe impact kan hebben op de inkomsten uit de App Store. Al deze factoren samen vormen een complex web van uitdagingen die Apple's aanhoudende succes en dominantie in de tech-sector zeker kunnen gaan beïnvloeden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page