top of page

Is het einde nabij voor Virgin Galactic?

In het kort:

  • Virgin Galactic heeft in 2023 vijf bemande ruimtevluchten uitgevoerd, maar plant na twee vluchten in 2024 een pauze tot 2026, wat resulteert in een inkomsten-loze periode van 18 maanden met hoge bedrijfskosten.

  • Het bedrijf rapporteerde een verlies van $502,3 miljoen in 2023, ondanks het genereren van $6,8 miljoen aan inkomsten, tegenover operationele kosten van $527,1 miljoen.

  • Vandaag kwam ook nog eens naar buiten dat Virgin Galactic door Boeing wordt aangeklaagd wegens het gebruik van handelsgeheimen.


2023 markeerde een keerpunt voor Virgin Galactic met de lancering van vijf commerciële ruimtevluchten, waarmee het bedrijf zijn eerste inkomsten uit ruimtetoerisme genereerde. Ondanks deze mijlpaal waren de inkomsten van $6,8 miljoen niet voldoende om de overweldigende operationele kosten van $527,1 miljoen te dekken, resulterend in een substantieel verlies van $502,3 miljoen. Dit onderstreept de immense financiële uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd bij het pionieren in de ruimtetoerismesector.


De aandelenkoers van Virgin Galactic sinds de beursgang:


Na een kort commerciële triomf, staat Virgin Galactic voor een ongekende periode van stilstand. De aankondiging dat na de lancering van "Galactic 07" in het tweede kwartaal van 2024, de operationele activiteiten zullen worden gepauzeerd om te focussen op de ontwikkeling en het testen van de nieuwe Delta-klasse ruimtevliegtuigen, markeert een onzekere periode voor het bedrijf. Deze pauze zal naar verwachting 18 maanden duren, waarin het bedrijf geconfronteerd wordt met nul inkomsten en aanzienlijke onderzoeks- en ontwikkelingskosten, naast andere operationele uitgaven.


Juridische strijd met Boeing: een bijkomende complicatie

Alsof de financiële druk niet voldoende is, bevindt Virgin Galactic zich nu midden in een juridische strijd met Boeing over beschuldigingen van het oneigenlijk gebruik van handelsgeheimen. De aanklacht, ingediend bij een federale rechtbank in Alexandria, Virginia, beschuldigt Virgin Galactic er ook nog eens van $25 miljoen schuldig te zijn voor werkzaamheden uitgevoerd door Aurora Flight Sciences, een dochteronderneming van Boeing, aan dit ambitieuze project.


De samenwerking tussen Virgin Galactic en Aurora was bedoeld om een geavanceerd moederschip te ontwerpen dat een ruimtevaartuig voor ruimte-tourisme in de ruimte zou kunnen dragen en loslaten. Echter, volgens de aanklacht heeft Virgin Galactic op oneerlijke wijze intellectuele eigendom ovegenomen, waaronder testgegevens en wiskundige vergelijkingen, zonder contractuele rechten. Boeing vreest nu dan ook dat deze informatie Virgin Galactic in staat zou stellen om op eigen houtje, of met een andere leverancier, een nieuw moederschip te ontwikkelen.


Deze rechtszaak voegt een extra laag van onzekerheid toe aan de toch al onzekere situatie van het bedrijf, met potentiële financiële maar eerder nog reputatieschade als gevolg. Hoe deze situatie zich verder zal ontwikkelen is nog maar de vraag, maar het maakt het totaal plaatje voor Virgin Galactic er niet beter op.

<