top of page

Is de 300% stijging van dit AI aandeel gerechtvaardigd?

In het kort:

  • SoundHound AI heeft sinds begin 2024 een rendement van meer dan 320% opgeleverd aan zijn aandeelhouders, mede dankzij de aankoop van 1,73 miljoen aandelen door Nvidia.

  • De onderneming rapporteerde een teleurstellende vierde-kwartaalcijfer met een omzet van $17,1 miljoen, 80% hoger dan het jaar ervoor maar lager dan de verwachtingen.

  • De vooruitzichten voor 2024 en 2025 zijn respectievelijk een omzet van $63 miljoen tot $77 miljoen en $100 miljoen, in lijn met de consensus.


In de wereld van AI-gedreven stemtechnologie heeft SoundHound AI, een bedrijf gevestigd in Santa Clara, Californië, zich snel op de kaart gezet. De aandelen van het bedrijf hebben sinds het begin van 2024 een ongekende sprong gemaakt van 320%, waarbij Nvidia's aankoop van 1,73 miljoen SoundHound-aandelen een sleutelrol speelde. Maar is dit bedrijf voornamelijk gebakken lucht, of staat SoundHound daadwerkelijk op het punt de AI-markt te gaan veranderen?


SoundHound AI biedt een platform voor stem- en audio AI, inclusief automatische spraakherkenning, tekst-naar-spraak, meertalige ondersteuning, en merkspecifieke activatiewoorden. Hun mobiele app, die gebruik maakt van Automatic Content Recognition-technologie om liedjes te identificeren, samen met aanvullende functies zoals realtime songteksten en stemgestuurde muziekzoekopdrachten.


Teleurstellende cijfers, ondanks optimisme

SoundHound leek aanvankelijk op een rooskleurige toekomst af te stevenen, met een omzetstijging van 80% in het vierde kwartaal van 2023 tot $17,1 miljoen. Toch bleven deze cijfers achter bij de verwachtingen van analisten en kampte het bedrijf met een hoger dan verwacht verlies per aandeel. Ondanks deze tegenslagen, en met een vooruitzicht van een omzet tussen de $63 miljoen en $77 miljoen voor 2024, en een doel van $100 miljoen voor 2025, blijft het bedrijf optimistisch over zijn groeipotentieel. Hiermee belooft SoundHound een indrukwekkende 2-jaarlijkse samengestelde jaarlijkse groeivoet (CAGR) van 48%. De vraag is echter of dit optimisme volledig gerechtvaardigd is, gezien de intensieve opkomende concurrentie, en een hoge cash-burn rate. En al is het gerechtvaardigd, dan nog is de huidige waardering erg hoog.


De aandelenkoers van Soundhound AI sinds de beursgang:


Niettemin, met een backlog van meer dan $341 miljoen en een stevige voet in de autosector door partnerschappen met bedrijven als Stellantis, evenals een groeiende aanwezigheid in de horeca, lijkt SoundHound zijn weg naar voren te banen. De technologie van het bedrijf, die nu in meer dan 10.000 handelslocaties wordt gebruikt, en de gesprekken met meer dan 100.000 andere locaties, kunnen een belangrijke drijfveer zijn voor toekomstige inkomsten en wellicht het pad effenen naar het dichten van de waarderingskloof.


Concurrentie en financiële uitdagingen

De technologie van SoundHound, die automatische spraakherkenning en real-time songteksten omvat, staat onder zware druk van giganten zoals Amazon, Apple, en Google. Deze concurrentie, gekoppeld aan de hoge cash burn rate en de noodzaak tot aandelenuitgifte om te blijven bestaan, plaatst vraagtekens bij de duurzaamheid van SoundHound's bedrijfsmodel. De wisseling van auditors en opmerkingen over de interne controle over de financiële verslaggeving versterken deze zorgen.



De waardebepaling

Analisten en investeerders hebben dan ook hun twijfels geuit over de huidige marktwaardering van SoundHound. Met een aandelenprijs die 39,5 keer de omzetvoorspelling voor 2024 bedraagt, lijkt de waardering buitensporig.


Terwijl SoundHound AI ongetwijfeld indrukwekkende groei heeft getoond, werpen de de aankomende concurrentie en financiële resultaten van het bedrijf vraagtekens bij de huidige waardering. Als investeerder is het belangrijk om bij een aandeel als dit de markt goed te blijven volgen en de focus te leggen op wat nou de echte USP van een bedrijf als Soundhound is. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen of SoundHound's huidige waardering een weerspiegeling is van zijn werkelijke potentieel of slechts een momentopname van overenthousiaste speculatie in deze tijden waarin alles met AI goud waard lijkt te zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page