top of page

Het verband tussen een vertragende economie en de stijgende beurs

In het kort:

  • De Amerikaanse economie vertoont tekenen van vertraging met een ISM Services index van 48,8 en een stijgende werkloosheid van 4,1%.

  • De verwachte winstgroei per aandeel voor S&P 500-bedrijven in Q2 is 8,7%, gedreven door sterke prestaties in de IT- en communicatiesectoren.

  • Historisch gezien is juli een sterke maand voor de aandelenmarkt, met positieve prestaties van de S&P 500 en Nasdaq in de afgelopen jaren.


Recente gegevens wijzen op een vertraging van de Amerikaanse economie. Zo daalde de ISM Services index onverwachts naar 48,8, wat wijst op een krimp in plaats van de verwachte groei van 52,5. Ook de ADP Employment Survey kwam lager uit dan verwacht, met 150.000 nieuwe banen tegenover een voorspelde 163.000. Bovendien heeft de Atlanta Fed zijn GDPNow-raming voor de economische groei verlaagd naar 1,5%, voornamelijk door een afnemende consumentenbesteding. De werkloosheid is licht gestegen naar 4,1%, een toename van 0,5% vergeleken met een jaar geleden.


In het eerste kwartaal van 2024 overtrof de winst per aandeel (EPS) gemiddeld nog de verwachtingen met 3%, en steeg deze met 7% vergeleken met een jaar eerder. Deze sterke winstcijfers worden ondersteund door analisten die hun vooruitzichten voor de rest van het jaar hebben verhoogd. Bank of America strategen wijzen erop dat wanneer de EPS-groei versnelt terwijl het BBP vertraagt, de gemiddelde kwartaalrendementen van de S&P 500 hoger zijn dan in andere scenario's. Sinds 1950 is het gemiddelde kwartaalrendement 3,6% wanneer de winst stijgt en het BBP daalt, vergeleken met 2,0% wanneer beide groeien. De vraag op dit moment is of analisten en beleggers wellicht de mate van vertraging van de economie onderschatten, als we kijken naar de verhoogde verwachtingen voor de rest van 2024.De aandacht verschuift nu naar het bedrijfsleven, aangezien het winstseizoen voor het tweede kwartaal volgende week begint. Voor S&P 500-bedrijven wordt een winstgroei per aandeel van 8,7% verwacht, met een omzetgroei van ongeveer 5%. Vooral bedrijven in de informatietechnologie en communicatiediensten worden gezien als de drijvende krachten achter deze groei, met verwachte omzetstijgingen van respectievelijk 9,3% en 7,3%, en winstgroei van 15,7% en 18,7%. Investeringen in AI-projecten spelen hierbij een belangrijke rol.


Juli blijkt historisch gezien een gunstige maand voor de aandelenmarkt te zijn. Volgens een analyse van Goldman Sachs zijn de eerste 15 dagen van juli de beste handelsperiode van het jaar sinds 1928. Daarnaast zijn zowel de S&P 500 als de Nasdaq de afgelopen jaren consequent gestegen in juli. Deze seizoensgebonden trend wordt deels verklaard door geld dat in de eerste helft van het jaar aan de zijlijn heeft gestaan en in juli de markt opkomt.


Terwijl de Amerikaanse economie tekenen van vertraging vertoont, blijven de vooruitzichten voor bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal voor nu positief, vooral voor bedrijven in de IT- en communicatiesectoren. Historisch gezien biedt juli hoop op sterke marktprestaties, ondanks de economische en geopolitieke onzekerheden die voor de deur staan. Als belegger kun je enige geruststelling vinden in deze seizoensgebonden trends, terwijl het het belangrijkst is het aankomende winstseizoen en economische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.Zelf denk ik dat dit een cruciale periode voor de aandelenbeurs kan zijn, waarbij alles afhangt van de mate waarin de wereldwijde economie verder zal vertragen, iets wat vroeg of laat altijd vertaald zal worden in de kwartaalcijfers, en dus aandelenprijzen, van aandelen. Het is zaak een portfolio op te bouwen dat bestand is tegen het veranderend consumenten gedrag, voorbeelden hiervan zijn tech-bedrijven die een onderliggende innovatie teweeg brengen die zowel in een dalende als stijgende economie relevant is, en minder afhankelijk zijn van korte(re) termijn consumenten gedrag.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!