Elon Musk moet $12.000 per investeerder betalen wegens misleidende tweet
In het kort:
Een groep Tesla investeerders krijgt gemiddeld $12.000 per persoon als compensatie voor Elon Musk’s 2018 tweet over een "gefinancierde" privatisering.
Deze compensatie komt uit een boete van $40 miljoen die zowel Musk als Tesla hebben betaald aan de SEC (Securities and Exchange Commission).
Ondanks de compensatie heeft Musk toch een rechtszaak in februari gewonnen, waar hij werd beschuldigd van misleiding door deze tweet.
In de digitale tijd waarin we leven, kan één tweet grote gevolgen hebben - vooral als je Elon Musk bent. Een groep Tesla investeerders gaat gemiddeld zo'n $12.000 per persoon terugkrijgen na een beroemde tweet van Musk uit 2018. In deze tweet claimde hij dat hij financiering geregeld had om Tesla een privé-bedrijf te maken tegen $420 per aandeel. Dit bleek echter niet het geval te zijn.
Na deze tweet zag de SEC (Securities and Exchange Commission), een Amerikaanse instantie dat de effectenmarkten controleert en reguleert, heel veel rode vlaggen. Volgens een berekening van de SEC hebben investeerders ongeveer $80 miljoen verloren door de schommelingen van het aandeel na deze tweet. Om dit goed te maken hebben Musk en Tesla samen een boete van $40 miljoen plus rente betaald. Deze betaling is bedoeld als compensatie voor de verliezen van de investeerders.
Echter, Michael Hartzmark van Forensic Economics, een getuige in een aparte rechtszaak, schatte dat Tesla investeerders in werkelijkheid tot wel $12 miljard verloren in de 10 dagen na de tweet. Dit toont de enorme afwijking tussen verschillende schattingen en de complexiteit van de financiële markten.
Deze hele affaire was niet zonder gevolgen voor Musk persoonlijk. Naast de boete moest hij tijdelijk aftreden als voorzitter van Tesla. Ook werd een overeenkomst gesloten dat sommige van zijn Twitter-berichten eerst goedgekeurd moesten worden door een Tesla-jurist. Een overeenkomst die Musk, niet verrassend, heeft proberen te beëindigen door te beweren dat het zijn recht op vrije meningsuiting beperkt. Deze beweging werd echter geweigerd door de rechter, Judge Liman, en er wordt verwacht dat Musk hiertegen in beroep zal gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.
Het verhaal neemt een onverwachte wending in februari, wanneer Musk wordt vrijgesproken in een rechtszaak. Investeerders hadden beweerd dat hij hen bedroog met zijn tweet, maar de jury besloot binnen slechts twee uur dat dit niet het geval was. Deze zaak was een van de weinige bedrijfsbeveiligingsfraudeclaims die voor de rechter kwam - de meeste worden verworpen of geschikt.
Wat dit hele verhaal benadrukt, is de immense macht en invloed die vooraanstaande personen zoals Elon Musk op de markt kunnen hebben. Met één tweet kunnen miljarden dollars in rook opgaan of juist worden gewonnen. En hoewel technologie en sociale media een nieuw tijdperk van transparantie en communicatie hebben ingeluid, komen ze ook met hun eigen en unieke uitdagingen en verantwoordelijkheden.
Voor nu wachten vele ogen op de volgende zet van Musk en hoe dit de wereld van sociale media, technologie en financiën zal gaan vormgeven. Wat wel zeker is, is dat in de markt van beleggen en technologie, de enige constante verandering is.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.
Kommentare