top of page

Een kruispunt voor CM.COM: Het verdienmodel is in verval

In het kort:

  • CM.com is sterk afhankelijk van CPAAS, met SMS als belangrijke inkomstenbron, maar deze sector staat onder druk door toenemende alternatieven voor SMS-gebaseerde 2FA-authenticatie.

  • Hoewel CM.com indrukwekkende omzetgroei heeft laten zien, is er sprake van dalende marges, een potentieel signaal van moeilijke concurrentieomstandigheden.

  • De algehele vraag is of CM.com succesvol kan concurreren in deze snel veranderende markt, waar SMS handel een marge business is.


In een wereld waar digitale transformatie de regel is in plaats van de uitzondering, kan het vasthouden aan traditionele vormen van technologie een riskante gok zijn. Neem bijvoorbeeld CM.com, een bedrijf dat een groot deel van zijn omzet genereert via Communications-Platform-as-a-Service (CPAAS), met een sterke focus op SMS-diensten.


Kijken we naar de cijfers uit hun jaarverslag, dan zien we dat CM.com in FY 2022 een groei van 19% jaar-op-jaar heeft gerealiseerd met een totale omzet van €283,2 miljoen. Op het eerste gezicht zou dit een indrukwekkend resultaat zijn. Kijk je echter dieper, dan worden enkele kritieke trends zichtbaar. De winstmarge van CM.com, met name op het gebied van CPAAS, heeft een daling doorgemaakt, van 18,1% in FY 2021 naar 14,7% in FY 2022.


Waarom is dit van belang? Omdat het toont dat CM.com, hoewel het in staat is om zijn omzet te verhogen, moeite heeft om zijn winstgevendheid op peil te houden. In de concurrerende wereld van de technologie, waar bedrijven als Google, Apple en Microsoft krachtige alternatieven bieden voor SMS-gebaseerde 2FA-authenticatie, is dit een serieus aandachtspunt.


Hoewel CM.com trots is om als "Established Leader" in CPAAS te worden erkend door marktonderzoeksbureaus zoals Juniper Research en Gartner, toont hun financiële prestatie aan dat er mogelijk wat rotsen op hun pad liggen. In een markt waar de marges krapper worden, moet CM.com harder werken om concurrerend te blijven.


Kijkend naar de toekomst, wordt er verwacht dat de CPAAS-markt aanzienlijk zal groeien, en dat er een verschuiving zal plaatsvinden van messaging naar het gebruik van voice, chatbots en rijke tekstberichten. Dit vormt zowel een kans als een uitdaging voor CM.com. Kunnen ze zich snel genoeg aanpassen aan deze verschuivingen om hun marktaandeel en winstgevendheid te behouden, of zelfs te vergroten?


Lees alle aandelen tips die ik wel zou durven kopen!

Persoonlijk heb ik, gezien deze factoren en de moeilijke concurrentieomstandigheden, besloten om niet in CM.com te beleggen. Ik kan me echter wel voorstellen dat er beleggers zijn die de toekomst van SMS communicatie rooskleurig inzien. Zo is SMS bijvoorbeeld aan een telefoonnummer gekoppeld i.p.v. een telefoon en dus echt aan een persoon in plaats van een telefoon. Voor mij is dat niet echt een belangrijke concurrentie voordeel voor CM maar wel de industrie in het algemeen.


Laat altijd een hartje achter als teken van dank! Er wordt ontzettend hard gewerkt aan deze content!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page