top of page

Dit is een interessante speler in de zonne-energiemarkt

In het kort:

  • Dit bedrijf is een grote speler in de zonne-energiemarkt en is gespecialiseerd in het maken van technologieën die zonne-energie efficiënter maken.

  • De CEO heeft ambitieuze plannen voor uitbreiding naar de Europese markt, waar een groeiende vraag is naar duurzame energie.

  • Onderzoeksbureau Wood Mackenzie en diverse experts zijn positief over de toekomst van zonne-energie in Amerika en voor de toekomst van dit bedrijf.


Zonne-energie is de laatste tijd erg populair geworden over de hele wereld. Veel mensen en landen proberen klimaatvriendelijker te zijn en hebben doelen gesteld om het milieu te helpen. Hierdoor zijn steeds meer mensen zonnepanelen gaan gebruiken. Je zou denken dat bedrijven die in zonne-energie zitten, het nu heel goed zouden doen. Maar vreemd genoeg is dat niet altijd het geval. Een bedrijf genaamd Enphase Energy, dat bekend staat om zijn technologieën in de markt van zonne-energie, heeft het ondanks de groei in de sector, juist erg moeilijk.


Enphase Energy maakt innovatieve producten die helpen om zonne-energie efficiënter te maken. Maar hun aandelen hebben niet geprofiteerd van de populariteit van zonne-energie. Dit is best vreemd omdat er nu meer dan ooit zonnepanelen worden geïnstalleerd, mede dankzij de belastingvoordelen en doelen om klimaatvriendelijker te zijn die door verschillende landen zijn ingesteld. Mensen willen groener leven, en zonne-energie is een mooie manier om dat te doen. Toch hebben de aandelen van Enphase het dus niet zo goed gedaan als je misschien zou verwachten. Laten we eens gaan kijken waarom.


De kansen van Enphase Energy

Enphase Energy heeft het recentelijk erg moeilijk gehad. De waarde van het bedrijf op de beurs is dit jaar met wel 54% gedaald. Dit is best verrassend, vooral omdat het bedrijf zes jaar lang alleen maar meer waard was geworden.


De reden dat mensen nu twijfelen om in zonne-energie te investeren, komt door de hoge rentes en door strengere regels, vooral in plaatsen zoals Californië waar Enphase heel actief is. Dit heeft voor veel onzekerheid in de sector gezorgd. Maar, er is nog hoop. James West, een kenner van de markt, denkt dat het aandeel van Enphase wel eens zou kunnen stijgen tot $220, dat is meer dan 80% hoger dan de huidige $120!Enphase is niet zomaar een bedrijf in de wereld van zonne-energie. Ze maken hele speciale apparaten, micro-omvormers genoemd, die de stroom van zonnepanelen zo veranderen dat we die thuis kunnen gebruiken. Veel andere bedrijven hebben het moeilijk omdat Chinese bedrijven de prijzen van zonnepanelen heel laag houden. Maar Enphase focust zich meer op het maken van technologieën die zonnepanelen efficiënter maken, en heeft daardoor minder last van die lage prijzen.


Enphase maakt het dus mogelijk om de energie die zonnepanelen opwekken, efficiënter te gebruiken. Dit doen ze met hun unieke technologie van micro-omvormers. Deze zetten de stroom van de zonnepanelen om, zodat deze in huis gebruikt kan worden. Het bedrijf heeft zich vooral gericht op het verbeteren van de technologie rondom zonnepanelen, in plaats van de zonnepanelen zelf. Hierdoor heeft Enphase een unieke positie in de markt kunnen veroveren en hoeven ze niet direct te concurreren met de lage prijzen van Chinese paneelproducenten.


De CEO van Enphase Energy aan het woord

CEO Badri Kothandaraman heeft ambitieuze plannen voor Enphase. Hij kijkt verder dan alleen Amerika en ziet veel kansen in Europa. “In Europa zijn mensen heel bewust bezig met energie en het milieu. Daarom denk ik dat de markt daar wel twee keer zo groot kan zijn als hier in Amerika,” vertelt Kothandaraman. Voor Enphase ligt hier een grote kans, vooral omdat in Europa de overstap naar groene energie nu extra snel gaat, mede door de situatie in Oekraïne.


Kothandaraman wil dat Enphase een belangrijke rol gaat spelen in de Europese energietransitie. Europa streeft naar meer energiezekerheid en heeft ambitieuze milieudoelen, en daardoor is er veel vraag naar betrouwbare en efficiënte oplossingen voor zonne-energie. Enphase, met zijn innovatieve technologieën en producten, kan hierop inspelen en een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energiemarkt in Europa.Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de groei en het succes van Enphase. De grotere markt en de verhoogde vraag naar duurzame energieoplossingen in Europa kunnen leiden tot meer verkopen, meer inkomsten en uiteindelijk een hogere (intrinsieke) waarde van het bedrijf op de beurs. De CEO ziet een ruime verdubbeling van de omzet als Enphase zijn plannen in Europa waar kan maken.


Enphase is bovendien druk bezig haar aanbod uit te breiden. Het bedrijf biedt nu ook batterijen aan en heeft elektrische autoladers in haar assortiment opgenomen. Hiermee kunnen mensen die thuis zonne-energie opwekken, hun energie nog beter beheren en benutten. Enphase heeft ook een app ontwikkeld waarmee je heel makkelijk kunt zien hoeveel energie je opwekt en gebruikt. Hieruit blijkt hoe Enphase meebeweegt met de markt en steeds weer met nieuwe oplossingen komt.

Toekomstperspectieven voor Enphase

Onderzoeksbureau Wood Mackenzie is heel positief over de toekomst van zonne-energie in Amerika. Ze verwachten dat steeds meer mensen zullen kiezen voor zonne-energie en andere duurzame energiebronnen. Nu steeds meer Amerikanen overstappen op elektrische apparaten en auto’s, is Enphase er klaar voor om hierin een belangrijke rol te spelen. Volgens analisten is dit misschien wel hét moment voor beleggers om in te stappen. Mocht dit bedrijf daadwerkelijk een succes worden, dan zal een lage waardering niet voor altijd blijven.


Aandelen Enphase Energy kopen via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!