top of page

Dit gaat de aandelenkoers van Tesla bepalen de komende maanden

In het kort:

  • Tesla rapporteerde in het tweede kwartaal van 2024 een leveringsaantal van 443.956 voertuigen, boven de verwachtingen van 439.000.

  • Het aandeel Tesla steeg met 10% na de bekendmaking van deze cijfers.

  • In een ruime maand zal Tesla ook de plannen rond de Robotaxi en de kwartaalcijfers presenteren, waar ikzelf erg benieuwd naar ben.


Tesla heeft in het tweede kwartaal van 2024 indrukwekkende cijfers gepresenteerd. Het bedrijf rapporteerde 443.956 leveringen, wat hoger was dan de verwachte 439.000 voertuigen volgens een consensus van schattingen door analisten. Dit resultaat is vooral gedreven door de populaire Model 3 en Model Y, terwijl de duurdere modellen zoals de Model S en Model X minder bijdragen met 21.551 verkochte eenheden.


Het aantal geproduceerde voertuigen in hetzelfde kwartaal bedroeg 410.831, wat de solide productiecapaciteit van Tesla onderstreept, ondanks enkele operationele uitdagingen zoals fabriekssluitingen in Duitsland en logistieke vertragingen in de Rode Zee-regio.


De aandelen van Tesla sprongen met 10% omhoog na de bekendmaking van de cijfers, wat laat zien hoe positief beleggers zijn over dit nieuws. Ondanks een daling van 4,8% in de leveringen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, was er een stijging van 14,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Deze prestaties hebben bijgedragen aan een herstel van het vertrouwen onder beleggers, vooral na een moeilijk begin van het jaar.


De aandelenkoers van Tesla sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Tesla’s huidige modellenreeks omvat de populaire Model Y crossover utility vehicles, Model 3 sedans, de nieuwe Cybertruck pickups, evenals de Model X SUV en de vlaggenschip Model S sedan. Echter, de marktomstandigheden blijven uitdagend. In april rapporteerde Tesla een daling van 8,5% in leveringen voor het eerste kwartaal, deels veroorzaakt door een vermeende brandstichting in de fabriek in Duitsland en vertragingen in de logistiek door conflicten in de Rode Zee.


Daarnaast heeft Tesla te maken met een verouderende modellenreeks en toenemende concurrentie van andere EV-makers, vooral in China. Het merk heeft dit jaar verschillende kortingen en andere incentives aangeboden om de verkoop te stimuleren. In China biedt Tesla momenteel een rentevrije lening aan als incentive voor klanten om een Model 3 of Model Y te kopen voor 31 juli.


Tesla heeft aangekondigd dat het zijn robotaxi, ook wel bekend als de "Cybercab", zal onthullen tijdens een speciaal evenement op 8 augustus. Deze onthulling komt op een moment dat investeerders zich steeds meer richten op de langetermijnmogelijkheden van Tesla in de autonome mobiliteit. Musk heeft aangegeven dat Tesla van plan is een vlootoperator te worden die elementen van zowel Airbnb als Uber combineert, wat betekent dat de Cybercab zowel uit Tesla-eigen voertuigen als uit voertuigen van particulieren zal bestaan die zijn uitgerust met FSD.


Op de korte termijn zal de onthulling van de robotaxi waarschijnlijk een aanzienlijke invloed hebben op het aandeel Tesla. Beleggers verwachten details over de lancering en de manier waarop Tesla van plan is deze nieuwe onderneming te gelde te maken. Voor de langere termijn is het echter duidelijk dat de volledige realisatie van de autonome mobiliteit nog enkele jaren verwijderd is, mede door de huidige regelgevende en technologische hindernissen.Een ander cruciaal aspect dat de toekomst van Tesla beïnvloedt, is de uitspraak over het beloningspakket van Elon Musk uit 2018. De definitieve beslissing van de rechter over dit pakket wordt verwacht rond dezelfde tijd als de robotaxi-onthulling, wat kan leiden tot verhoogde volatiliteit van het aandeel rond het begin van augustus. De uitspraak zal bepalen of Musk zijn invloed bij Tesla kan behouden, wat van groot belang is voor de voortgang van de autonome en robotica-initiatieven van het bedrijf.


Met de recente leveringsresultaten en veranderingen in voertuigprijzen in de VS en China, verwachten we dat Tesla’s autoverkoop in 2024 $75,7 miljard zal bedragen, wat een daling van 4% op jaarbasis vertegenwoordigt. De introductie van nieuwe, meer betaalbare modellen later dit jaar zal een cruciale rol spelen in het herstellen van de leveringsgroei. Ondanks de uitdagingen in de autoverkoop, wordt verwacht dat de vraag naar Tesla's energieopslag- en generatieoplossingen sterk zal blijven, wat de algehele omzet voor 2024 op $94,8 miljard brengt, een daling van 2% op jaarbasis. De kracht van Tesla zijn deze verschillende segmenten binnen het bedrijf, waarbij mindere prestaties in het ene segmenten opgevangen kunnen worden door een andere. Dit is ook zeker een reden voor de hoge waardering van Tesla, een waardering die ook juist de potentie van Tesla buiten een autofabrikant meeneemt.


Wedbush Securities-analist Dan Ives beschreef dit tweede kwartaal van 2024 als een "grote comeback" voor Tesla, en benadrukte dat het bedrijf steeds meer gezien wordt als een speler in AI en robotica, in plaats van een traditionele autofabrikant. Dit is een visie die ook werd gedeeld tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in juni, waar CEO Elon Musk de lange termijn kansen in AI en energieopslag belichtte.


Het energieopslag segment van Tesla, Tesla Energy, heeft in het tweede kwartaal van 2024 een record gevestigd met de levering van 9,4 GWh aan energieopslagproducten. Dit is het hoogste aantal energieopslagproducten dat Tesla ooit in één kwartaal heeft geleverd. Deze opmerkelijke prestatie markeert een aanzienlijke groei van 132% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 en een stijging van 157% op jaarbasis.


Tesla Energy, lang beschouwd als een 'slapende reus' binnen het bedrijf, heeft zijn potentieel volledig benut. In het eerste kwartaal van 2024 vestigde Tesla Energy al een record met 4,1 GWh aan energieopslagleveringen. Met de indrukwekkende cijfers van het tweede kwartaal is de totale energieopslag van Tesla Energy in de eerste helft van 2024 nu 13,5 GWh. Ter vergelijking: in heel 2023 leverde Tesla Energy 14,724 GWh aan energieopslagproducten. Dit suggereert dat Tesla Energy op weg is om in 2024 een nieuw jaarlijks record te vestigen, met nog twee kwartalen te gaan, veel kans op een dikke verdubbeling in geplaatste opslagsystemen dus dit jaar.


De indrukwekkende cijfers van Q2 2024 kunnen grotendeels worden toegeschreven aan de voortdurende opschaling van de Megapack-productie in de Lathrop Megafactory. Deze fabriek heeft een capaciteit van 40 GWh per jaar, en de resultaten van het tweede kwartaal suggereren dat de faciliteit dicht bij zijn volledige operationele capaciteit komt. Dit betekent echter niet dat de groei zal stagneren; Tesla is ook bezig met de bouw van een nieuwe Megafactory in Shanghai.


De Shanghai Megafactory, die in mei 2024 is begonnen met de bouw, zal naar verwachting ook een capaciteit van 40 GWh per jaar hebben. Aangezien de faciliteit is ontworpen volgens de specificaties van Tesla, is het mogelijk dat de output op lange termijn zelfs deze capaciteit zal overtreffen. De productie van Megapack-batterijen in de Shanghai Megafactory zal naar verwachting starten in het eerste kwartaal van 2025, wat verdere groei in de energieopslagdivisie van Tesla zal stimuleren.


De indrukwekkende prestaties van Tesla Energy in de eerste helft van 2024 onderstrepen het potentieel en de groeiende impact van de energieopslagdivisie op het bedrijf als geheel. Met de uitbreiding van de productiecapaciteit en de bouw van nieuwe faciliteiten blijft Tesla Energy een cruciale rol spelen in de overgang naar duurzame energie. Deze ontwikkelingen kunnen niet alleen bijdragen aan de omzetgroei van Tesla, maar ook aan de wereldwijde energietransitie door efficiëntere en schaalbare oplossingen voor energieopslag te bieden.Beleggers zullen hun aandacht nu richten op Tesla’s financiële resultaten voor het tweede kwartaal, die later deze maand worden verwacht, en een aparte marketingevenement gepland voor augustus, waar het bedrijf zijn ontwerp voor een dedicated robotaxi of “CyberCab” zal onthullen. Kortom, komende maand worden zeker interessant voor Tesla aandelen, met verschillende momenten om in de gaten te houden. Als de kwartaalcijfers positief zijn en de uitspraak over de compensatie van Elon Musk en de plannen voor de robotaxi goed ontvangen worden door beleggers, kan dit zeker een kantelpunt zijn voor Tesla-aandelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!