top of page

Beleggers in Tesla verwachten slechtste kwartaalcijfers in 7 jaar tijd

In het kort:

  • Prijsverlagingen: Tesla heeft de prijzen van zijn voertuigen, waaronder de Model 3 en Model Y, tot $2.000 verlaagd in markten zoals de VS, China en Duitsland.

  • Financiële impact: Deze prijsverlagingen hebben geleid tot zorgen over afnemende marges en een verwachte daling van de omzet en bruto marge in bijna vier jaar tijd.

  • Beursreactie: De aandelen van Tesla daalden met 4% na de aankondiging, wat bijna $20 miljard aan marktwaarde zou kunnen uitwissen.


Achtergrond en Details van de Prijsverlagingen

Tesla, de meest waardevolle autofabrikant ter wereld, heeft recentelijk zijn voertuigprijzen verlaagd in een poging de vraag te stimuleren volgens sommigen, die getemperd is door hoge rentetarieven. Deze verlagingen, variërend tot $2.000, zijn toegepast op populaire modellen zoals de Model 3 en Model Y. Analisten die dieper duiken in de materie zien het juist als een kracht van Tesla gezien Elon Musk hiermee druk uitoefent op de concurrentie. NIO, Lucid en Rivian staan aan de rand van afgrond met enorme verliezen terwijl Fisker zo goed als failliet is verklaard vanwege deze prijzen oorlog. Tesla heeft meer cash op de balans staan dan de totale marktwaarde van deze bedrijven. Deze tactiek komt vlak voor de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het bedrijf.


Verwachtingen voor dit jaar voor de WPA (Winst per aandeel)


Verwachtingen voor de Omzet in 2024


Financiële Gevolgen en Beursprestatie

De prijsverlagingen van Tesla hebben geleid tot bedenkingen bij Wall Street over de mogelijk krimpende marges van het bedrijf. Deze zorgen worden versterkt door de recente verklaringen van CEO Elon Musk over het reduceren van 10% van het personeelsbestand en de focus op autonoom rijden. Musk heeft ook aangekondigd in augustus een 'Robotaxi' evenement te houden, wat de aandacht weer op de innovatieagenda van Tesla vestigt.

Ondanks deze innovaties, reageerde de markt negatief met een aandelendaling van 4%, wat Tesla's marktwaarde met bijna $20 miljard verminderde. Dit jaar zijn de aandelen al met ongeveer 41% gedaald, mede door de polariserende publieke uitspraken van Musk en zijn politieke stellingnames, die sommige potentiële kopers hebben afgeschrikt zeggen analisten.


Maar wie dieper kijkt ziet juist economische redenen zoals een felle prijzenoorlog in de industrie en hogere rente lasten. Nieuw autos worden vooral met een lening gekocht en dit is momenteel een stuk duurder dan een tijd terug. Niet alleen Tesla, elke EV bedrijf heeft er last van. Verwachtingen en Strategische Wendingen bij Tesla

Tesla-aandeelhouders maken zich op voor mogelijk de slechtste kwartaalresultaten in zeven jaar, terwijl ze ook gespannen afwachten of er een grote strategische wending aan komt bij de fabrikant van elektrische auto's. De focus van het bedrijf lijkt te verschuiven van de productie van een betaalbare elektrische auto, bekend als Model 2, naar het ontwikkelen van zelfrijdende 'robotaxi's'. Elon Musk heeft weliswaar ontkend dat er een wijziging is in de plannen voor Model 2, maar benadrukt tegelijkertijd dat de focus op autonome technologie een logische stap is.


Marktreacties

Deze nieuwe richting brengt Tesla in een debat over de balans tussen marge en volume. James Anderson van Lingotto Investment Management, die aandelen in Tesla bezit, benadrukt dat deze nieuwe koers cruciaal zal zijn voor wat de toekomst brengt, vooral met de geplande onthulling van de robotaxi in augustus, die een beslissend moment kan zijn voor de langverwachte zelfrijdtechnologie van Tesla.


Tom Slater van Baillie Gifford, een grote aandeelhouder van Tesla, heeft aangegeven dat hoewel de verkoopcijfers dit jaar mogelijk minder zullen zijn, de investeerders enthousiast blijven over het potentieel van Tesla's zelfrijdende auto's. Tesla’s "full self-driving" modus, die klanten kunnen gebruiken voor $99 per maand, is een significante stap voorwaarts, maar vereist nog steeds dat bestuurders alert blijven.


Volgens Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, staat Tesla voor een cruciaal moment. De aanstaande kwartaalcijfers zouden een "moment van de waarheid" en een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van het bedrijf kunnen zijn. Deze cijfers zullen waarschijnlijk een indicatie geven van de effectiviteit van Tesla's prijsstrategieën en de langetermijnimpact van Musk's besluiten op de bedrijfsprestaties en marktpositie.


Competitie en Toekomstperspectieven

Ondanks toenemende concurrentie in de elektrische voertuigensector en een verwachte daling in marktaandeel, gelooft Christopher Tsai van Tsai Capital dat Tesla zijn productie en leveringen aanzienlijk zal verhogen in de komende jaren en zijn voorsprong op het gebied van autonome rijtechnologie zal vergroten.


Gary Black van The Future Fund wijst op de grote vraag onder investeerders over de toekomstplannen van Tesla, vooral wat betreft de timing van de productie van het $25.000 kostende Model 2, waarvan hij verwacht dat de productie in 2026 zal starten, ondanks de prioriteit die nu lijkt te liggen bij robotaxi's.


Conclusie en Risico's

De komende kwartaalcijfers zullen waarschijnlijk tegenvallen met de laagste bruto marge sinds begin 2017, en een verwachte bescheiden negatieve vrije kasstroom, de eerste sinds begin 2020. Deze resultaten, samen met de onzekerheid over de strategische richting van Tesla, kunnen leiden tot een verandering in de aandeelhoudersbasis, van beleggers gericht op volume en kosten naar die met een langere termijnvisie op AI en technologie, zoals opgemerkt door Emmanuel Rosner van Deutsche Bank. Dit kan een pijnlijke overgang betekenen voor het aandeel, dat zich mogelijk moet aanpassen aan een nieuwe realiteit waarbij de focus volledig op autonomie ligt maar op de lange termijn zorgt het juist voor minder concurrentie en een hogere netto winst.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page