top of page

Deze AI-aandelen blijven beleggers verrassen

In het kort:

  • Google’s AI-zoekmachine krijgt concurrentie van ChatGPT, en dat maakt het juist interessanter dan ooit.

  • TSMC’s fabrieken zijn tot 2027 volgeboekt door de AI-boom, een onmisbare speler voor chipproductie

  • Adobe’s zet AI in om stand te houden tegen generatieve AI tools die ook afbeeldingen en video's kunnen bewerken.


Kunstmatige intelligentie is een van de belangrijkste technologische groeigebieden van dit moment. Maar terwijl grote namen als Nvidia en OpenAI veel aandacht krijgen, zijn er ook andere beursgenoteerde bedrijven die hun positie in het AI-ecosysteem versterken, elk op een eigen manier. Van cloudinfrastructuur tot creatieve software en van chipproductie tot zoekmachine-innovatie: AI sijpelt overal door.


In dit overzicht belichten we vier ondernemingen die strategisch inzetten op AI én hun verdienmodellen daarop weten af te stemmen: Alphabet, TSMC, Adobe en Marvell Technology.


Elk van hen is actief op een ander punt in de AI-keten, maar wat ze gemeen hebben, is hun schaal, technische voorsprong en zichtbare vooruitgang in de commercialisering van AI.


1. Alphabet (GOOGL)

Alphabet is niet alleen de moeder van Google, maar ook één van de duidelijkste AI-spelers wereldwijd. Het bedrijf ziet AI als strategisch verlengstuk van zijn positie in zoekmachines, advertenties, cloud en video.


Wat AI betreft, is Alphabet op meerdere fronten tegelijk actief. Enerzijds blijft het bedrijf fors investeren in generatieve AI om zijn zoekmachine te verbeteren. Denk aan AI-overviews in zoekresultaten en slimmere advertenties. Dat is geen luxe. De opkomst van alternatieve zoekmethodes zoals ChatGPT, Claude en Perplexity zet de klassieke Google Search immers onder druk.


Alphabet wil voorkomen dat het links en rechts wordt ingehaald. Tegelijk betekent deze dreiging ook dat de noodzaak om te innoveren reëel is en dat het bedrijf met zijn technische expertise en budget ($95 miljard cash/kortetermijninvesteringen) die uitdaging aan moet gaan.


Alphabet is bovendien sterk gepositioneerd in cloud via Google Cloud Platform (GCP), dat almaar belangrijker wordt voor het train- en draaien van AI-modellen. De uitrol van Gemini (eigen large language model) en lanceringen zoals Veo 3 binnen het abonnement "AI Pro" ($19,99/maand) tonen hoe het bedrijf nieuwe verdienmodellen opbouwt op basis van AI.


Daarin verschilt het van concurrenten die vooral nog investeren zonder zicht op monetisatie.

Qua financiële kracht blinkt Alphabet uit. De return on invested capital (ROIC) ligt rond 34% en is in vijf jaar bijna verdubbeld. Dat betekent dat investeringen doorgaans renderen.


Bovendien verwacht Wall Street dit kwartaal een winstgroei van 15,4% bij een omzetgroei van 10,7%. Die winstversnelling duidt op stijgende efficiëntie.


ROIC Google afgelopen 10 jaar:

Bron: Financecharts
Bron: Financecharts

Toch zijn er risico’s. Google heeft geen first-mover advantage in generatieve AI. Bedrijven als OpenAI, Anthropic en Meta trekken talent aan en bouwen hun eigen ecosystemen. De dominantie van Google Search wordt op lange termijn uitgedaagd door AI-gedreven alternatieven.


Voor beleggers die naast de meer volatiele (tech)investeringen op zoek zijn naar meer stabielere lange-termijn beleggingen, kunnen vastgoedfondsen een aantrekkelijke aanvulling zijn. Een actueel overzicht van de beste vastgoedfondsen in Nederland vind je hier!



2. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)

TSMC is het fundament van de wereldwijde chipsector. Het bedrijf produceert geavanceerde halfgeleiders voor nagenoeg elke grote techspeler: Nvidia, AMD, Apple, Qualcomm, Google. Daarmee is TSMC de stille kracht achter de hele AI-revolutie.


AI vereist gigantische rekenkracht, en die rekenkracht draait op chips. Niet zomaar chips, maar op geavanceerde nodes van 3 nm en kleiner. Slechts twee bedrijven wereldwijd kunnen dat leveren, en TSMC is de leider van die twee. Het marktaandeel in cutting-edge productieprocessen ligt ver boven 60%.


De vraag naar AI-hardware (voor cloudtraining, inference en edge computing) is explosief gegroeid. In H1 2025 steeg de winst van TSMC met 40%, en analisten verwachten dat deze trend zich komende jaren voort zal zetten met 35% in 2025, 14% in 2026 en 18% in 2027.


Belangrijker: TSMC blijft investeren om de vraag te volgen. De fabrieken in Arizona (VS), Japan en binnenkort Duitsland verlagen het geopolitieke risico door de afhankelijkheid van Taiwan te verminderen. Apple-chips worden al in de VS geproduceerd. Nieuwe fabrieken zijn volgeboekt tot minstens eind 2027.


Bron: Seeking Alpha
Bron: Seeking Alpha

TSMC beschikt over structurele schaalvoordelen en een technologisch voorsprong op concurrenten. Samsung en Intel zijn achteropgeraakt. De kostprijs en knowhow om te concurreren met TSMC zijn astronomisch.


Toch zijn er risico’s. De afhankelijkheid van een klein aantal klanten is reëel: Nvidia, Apple en AMD maken samen een groot deel van de omzet uit. Ook is de toeleveringsketen kwetsbaar bij geopolitieke spanningen of bij een schok in de halfgeleidercyclus.


Maar met sterk stijgende winsten, een toegenomen internationale voetafdruk en een rol als onmisbare AI-infrastructuurspeler blijft TSMC een spil in het AI-ecosysteem.


3. Adobe (ADBE)

Adobe is misschien niet het eerste bedrijf dat in je opkomt bij AI, maar speelt een verrassend sterke rol in deze technologiegolf. Het bedrijf heeft AI geïntegreerd in zowat al zijn producten, en doet dat zonder zijn premium branding te verliezen en de concurrentiestrijd met AI afbeelding/video generatieplatform aan te gaan.


Het vlaggenschip is Firefly, Adobe’s eigen generatieve AI-platform, waarmee gebruikers beeld en video kunnen creëren met tekstprompts. Firefly is geïntegreerd in Creative Cloud (Photoshop, Illustrator, Premiere), Document Cloud (Acrobat) én Experience Cloud (marketingtools). Zo wordt AI niet als extraatje verkocht, maar als kern van het product.


Dat lijkt te werken. De digitale media-omzet groeit met dubbele cijfers, het aantal gebruikers van Acrobat AI steeg 25% jaar-op-jaar, en Adobe rapporteerde een verdubbeling van betalende Firefly-abonnementen in Q2. Het recurrente omzetmodel via Creative Cloud en Experience Cloud zorgt voor stabiliteit en voorspelbaarheid.


Op het vlak van waardering is Adobe lager gewaardeerd dan gemiddeld. De koers is bijna 40% gedaald ten opzichte van de piek in januari 2024. De P/E staat op 23x, ver onder het 5-jaarsgemiddelde van 35. De forward PEG-ratio is 1,19x (gemiddelde IT-sector: 1,9x), wat mogelijk duidt op gunstige verhouding tussen groei en waardering.


P/E GAAP afgelopen 5 jaar Adobe:

Bron: Seeking Alpha
Bron: Seeking Alpha

Toch zijn er zorgen. De markt lijkt nog niet helemaal overtuigd van de schaalbaarheid van Adobe’s AI-modellen. De concurrentie in AI-designtools is hevig, en start-ups kunnen innoveren zonder legacy-structuren. Bovendien blijft de balans zwakker na jaren van intensieve overnames.


Maar de strategische integratie van AI in zowel creatieve als zakelijke workflows maakt Adobe uniek gepositioneerd voor multi-verticale groei.


4. Marvell Technology (MRVL)

Marvell is minder bekend dan Nvidia of AMD, maar speelt een cruciale rol in de onderliggende infrastructuur van AI. Het bedrijf levert netwerkchips, optische modules, custom ASICs en compute fabrics voor hyperscalers als Amazon, Microsoft en Google.


Wat Marvell onderscheidt, is de volledige stack die het aanbiedt: van optische signaalverwerking (DSP) tot op maat gemaakte AI-siliciumoplossingen. Het bedrijf is een sleutelpartner in de bouw van volgende-generatie datacenters die de AI-boom aandrijven.


De R&D-uitgaven zijn stevig: $1,95 miljard in FY2025, goed voor 33% van de omzet. Die investeringen renderen via strategische samenwerkingen. Zo sloot Marvell een akkoord met AWS voor levering van custom AI-chips en netwerkoplossingen. De groei in optische connectiviteit (800G en 1.6T) speelt ook perfect in op de nood aan hogere bandbreedte voor AI-verkeer.


Financieel staat Marvell er degelijk voor. De omzetgroei is gekoppeld aan een TAM die kan oplopen tot $90 miljard in 2028. De forward PEG-ratio van Marvell is slechts 0,57x (sector: 1,9x), wat suggereert dat de markt mogelijk het groeipotentieel onvoldoende inprijst.


Er zijn echter risico’s. De capex van hyperscalers zoals Microsoft lijkt trager te groeien dan verwacht. Als datacenters minder snel worden uitgebouwd, kan dat Marvell raken. Bovendien concurreert het bedrijf in een veld vol giganten zoals Nvidia, Broadcom en Intel.


Maar door zijn nichefocus op netwerkoptimalisatie en custom AI-oplossingen blijft Marvell goed gepositioneerd in een markt die explosief groeit.


Conclusie

Deze vier aandelen vertegenwoordigen verschillende segmenten van de AI-keten: Alphabet als software- en cloudgigant, TSMC als chipfabrikant, Adobe als creatieve AI-integrator, en Marvell als infrastructuuraanbieder.


Wat ze gemeen hebben, is strategische positionering, schaal en zichtbare AI-monetisatie. Elk van hen heeft echter ook specifieke risico’s: concurrentiedruk, geopolitieke risico’s of onzekerheid rond kapitaaluitgaven.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page