top of page

Warren Buffett spreekt zich uit over de renteverhogingen

In het kort:

  • Het besluit van de Federal Reserve en de ECB om de rente te verhogen heeft grote invloed op beleggingen.

  • Warren Buffett spreekt zich uit over deze renteverhogingen en vergelijkt het met de zwaartekracht op aarde.

  • Ondanks de negatieve effecten van een hoge rente, is Warren Buffett in een gunstige positie dankzij de enorme cashpositie van Berkshire Hathaway.


Het recente besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven te verhogen, heeft tot nu toe al veel effect gehad op de beurs. Deze verhoging heeft veel invloed op hoeveel investeringen daadwerkelijk waard zijn. Warren Buffett, de een van de beste beleggers allertijden, heeft dit ooit vergeleken met zwaartekracht. Hij vertelde: “De rente heeft op de waarde van investeringen hetzelfde effect als wat zwaartekracht op de aarde doet."


Om het simpel te zeggen, als de rente laag is, worden toekomstige inkomsten uit investeringen meer waard. Maar als de rente stijgt, wordt de waarde van die toekomstige inkomsten minder. Zoals Buffett ooit zei: “Rente is over tijd gezien de belangrijkste factor in het bepalen van de waarde van investeringen.”De rente was voor een lange tijd bijna nul, maar de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft onlangs besloten om dit te veranderen. Ze hebben de rente verhoogd naar tussen de 5.25% en 5.5% om de aanhoudende inflatie te bestrijden. Dit is het hoogste niveau in ongeveer 22 jaar en is een van de grootste stappen van de centrale bank om de kosten van lenen te verhogen sinds de jaren ‘80.


Deze verandering in rente is belangrijk omdat het de kosten van lenen beïnvloedt, niet alleen voor individuen maar ook voor bedrijven. Als lenen duurder wordt, kan dit invloed hebben op hoeveel bedrijven investeren en uitgeven, wat weer effect kan hebben op de economie als geheel. Voor beleggers betekent een hogere rente dat toekomstige inkomsten minder waard zijn*, wat kan leiden tot negatieve veranderingen in de waardering van investeringen.


* Waarom zijn toekomstige inkomsten bij een hogere rente nu minder waard? Dit komt door het concept van de tijdswaarde van geld. Het basisidee hierachter is dat geld dat je vandaag hebt, meer waard is dan een gelijk bedrag in de toekomst, omdat je het vandaag kunt investeren en laten groeien.


Buffett heeft ons duidelijk gemaakt dat als rentetarieven veranderen, de waarde van alles dat geld kan opleveren – zoals investeringen in aandelen – ook verandert. Stel je voor dat je geld investeert in aandelen van een bedrijf. Je hoopt dat dit bedrijf in de toekomst winst zal maken, die dan aan jou wordt uitbetaald. Maar om uit te rekenen hoeveel die toekomstige winst nú waard is, gebruik je de huidige rentetarieven. Als deze rentetarieven hoger zijn, is wat je in de toekomst krijgt, nu minder waard, en omgekeerd.


Dus waarom is dit belangrijk? Als de rentetarieven stijgen, zijn er andere investeringen, zoals staatsobligaties, die nu meer winst opleveren dan voorheen – sommige zelfs meer dan 5%!. Dat is voor het eerst sinds 2007. En volgens Buffett zijn deze staatsobligaties de ‘meetlat’: ze helpen ons te bepalen wat andere soorten investeringen waard zijn. Als de rente op deze obligaties stijgt, moeten andere investeringen, zoals aandelen, concurreren om aantrekkelijk te blijven voor investeerders.


In een situatie waarin de rentes omhoog gaan, worden andere manieren van investeren, die normaal gesproken wat riskanter zijn, minder aantrekkelijk. Dit komt omdat investeren in staatsobligaties nu een veilige optie is die ook nog eens goede winsten kan opleveren. Daarnaast, wanneer het duurder wordt om geld te lenen, zijn mensen en bedrijven meestal minder geneigd om te investeren.


Maar zelfs in deze tijden van hoge rentetarieven is er iemand die er goed uitspringt, en dat is natuurlijk niemand minder dan Warren Buffett. Dankzij het enorme bedrag aan cash van zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, dat in juni maar liefst $147 miljard bedroeg, weet hij goed gebruik te maken van de situatie. Toen de rentetarieven bijna nul waren, was dit grote geldbedrag een zorgpunt, maar nu levert het juist veel op, met rentetarieven die boven de 5% liggen.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Kommentare

Kommentare konnten nicht geladen werden
Es gab ein technisches Problem. Verbinde dich erneut oder aktualisiere die Seite.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..