top of page

Warren Buffett spreekt zich uit over de afwaardering van Amerika

In het kort:

  • Berkshire Hathaway, onder leiding van Warren Buffett, blijft Amerikaanse staatsobligaties (treasurys) kopen ondanks de recente afwaardering van de VS door kredietbeoordelaar Fitch.

  • Fitch verlaagde de Amerikaanse lange termijn buitenlandse valuta-uitgever schuldwaardering van AAA naar AA+, wat leidde tot een daling van Amerikaanse aandelen.

  • Buffett benadrukt dat ondanks de zorgen die de afwaardering met zich meebrengt, de dollar nog steeds de wereldreservemunteenheid is, en dit niet de koers van Berkshire Hathaway zal veranderen.


Het lijkt erop dat Warren Buffett zich niet laat beïnvloeden door de onzekerheid die over de aandelenmarkten blijft hangen. Ondanks de recente afwaardering van de Verenigde Staten door Fitch, blijft Berkshire Hathaway Amerikaanse staatsobligaties, oftewel treasurys, kopen.


Lees ook: Slecht nieuws voor de Amerikaanse beurs


Zoals Buffett het recentelijk verwoordde tijdens een interview met CNBC: "We hebben vorige week maandag voor $10 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties gekocht. Deze maandag deden we weer hetzelfde. En de enige vraag voor volgende maandag is of we $10 miljard aan 3-maanden of aan 6-maanden obligaties zullen kopen."


Eerder deze week verlaagde Fitch Ratings, één van de grootste kredietbeoordelaars, de kredietwaardigheid van de VS van AAA naar AA+. Fitch wees hierbij op de groeiende schulden, een gebrek aan goed bestuur en een verwachte economische verslechtering voor de komende jaren.


Dit nieuws zorgde voor een schokgolf op de aandelenmarkt, resulterend in een flinke verkoop van Amerikaanse aandelen. De S&P 500 daalde woensdag dan ook met 1,4%.


Buffett, ook wel bekend als de 'Oracle van Omaha', erkende dat deze zorgen gerechtvaardigd zijn, en voegde eraan toe dat hij het niet eens is met alles wat de federale regering doet. Toch waren deze zorgen niet voldoende om zijn visie op Amerikaanse staatsobligaties en de dollar te veranderen.


"Er zijn sommige dingen waar mensen zich geen zorgen over moeten maken. Dit is er een van." - Warren Buffett

Het optimisme van Buffett wordt ondersteund door zijn geloof in de kracht van de Amerikaanse dollar. "De dollar is de reservemunteenheid van de wereld, en iedereen weet dat," verklaarde hij. Deze opmerking van Buffett herinnert ons aan een quote van Jim Rogers, een bekende investeerder en medeoprichter van het Quantum Fund, die ooit zei: "De Amerikaanse dollar is de minst vieze overhemd in de wasmand." Het lijkt erop dat Buffett zich aansluit bij deze gedachtegang.


Buffett's vertrouwen in de Amerikaanse economie en zijn recente aankopen van Amerikaanse staatsobligaties, toont zijn geloof in de lange termijn vooruitzichten en veerkracht van de Amerikaanse economie. Ondanks het huidige klimaat lijkt het voor nu 'business as usual' te zijn voor Berkshire Hathaway.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page