top of page

Warren Buffett krijgt bijna $5 miljard aan dividend uit deze 5 aandelen

In het kort:

  • Warren Buffett's bedrijf, Berkshire Hathaway, verwacht in het komende jaar in totaal meer dan $6 miljard aan dividendinkomsten.

  • Van dit bedrag zal bijna $5 miljard afkomstig zijn van slechts vijf aandelen.

  • Buffett heeft geen voorliefde voor dividend, maar heeft in de loop der jaren toch een bizar dividendinkomen weten op te bouwen.

Warren Buffett, wiens beleggingen Wall Street al bijna zestig jaar lang fascineren, heeft in zijn carrière een fenomenale groei van meer dan 4,3 miljoen procent in Berkshire Hathaway's aandelen gerealiseerd. Dividendaandelen hebben hierin een cruciale rol gespeeld. Bedrijven die regelmatig dividend uitkeren, zijn doorgaans betrouwbaar over langere periodes, hebben duidelijke groeivooruitzichten en zijn consistent winstgevend.Nu onthult een recente indiening bij de SEC dat van de verwachte $6 miljard aan dividendinkomsten voor het komende jaar, een verbazingwekkende $4.31 miljard afkomstig zal zijn van slechts vijf aandelen (bron: The Motley Fool). Laten we deze aandelen eens onder de loep nemen.


Bank of America: een moderniserende financiële reus

Bank of America, met een bijna astronomische dividendinkomen van $992 miljoen voor Berkshire Hathaway, staat bovenaan de lijst. Hoewel traditionele bankaandelen het vaak moeilijk hebben in onzekere economische tijden, heeft Bank of America zich bewezen als een uitzondering. Dankzij hun gevoeligheid voor rentebewegingen profiteren ze maximaal van de huidige stijgende rentes door de Federal Reserve. Maar het zijn niet alleen de traditionele bankactiviteiten die indruk maken. Bank of America heeft de afgelopen jaren ook aanzienlijk geïnvesteerd in digitale diensten, wat heeft geleid tot een toename van klanten die gebruik maken van online en mobiel bankieren.Occidental Petroleum: een energieke speler in een complexe markt

Met bijna $961 miljoen aan dividendinkomsten volgt Occidental Petroleum op de voet. De wereldwijde olievoorraad, die onder druk staat door verschillende geopolitieke en economische factoren, speelt een cruciale rol in de winstgevendheid van het bedrijf.


De fluctuaties in de wereldwijde olievoorraad zijn voor veel bedrijven een uitdaging. Deze schommelingen kunnen immers directe gevolgen hebben voor de winstgevendheid. Echter, Occidental heeft zich niet alleen aangepast aan deze omstandigheden, maar heeft ze ook goed weten te benutten. Hun diepgaande kennis van de markt en strategische beslissingen hebben hen in staat gesteld zich te handhaven in een erg moeilijke markt.

Maar wat echt indrukwekkend is aan Occidental, is hun vooruitziende blik op financieel beheer. Recentelijk hebben ze significante stappen om hun schulden te verlagen. Deze benadering heeft niet alleen hun financiële stabiliteit verbeterd, maar ook de aantrekkelijkheid van het bedrijf in de ogen van beleggers verhoogd. Door zich te richten op zowel operationele efficiëntie als een financiële goede positie, heeft Occidental een solide basis gelegd voor toekomstige groei en duurzaamheid.


Apple: een gigant in technologische vernieuwing

Apple, de gigant van technologische innovatie en het grootste bedrijf in de portefeuille van Berkshire, draagt jaarlijks $879 miljoen bij in dividendinkomsten. Door zich te richten op winstgevende nieuwe segmenten, zoals Apple Music en Apple TV+, hoopt het bedrijf zijn inkomsten te stabiliseren en tegelijkertijd te groeien.Decennialang stond Apple synoniem voor innovatieve producten, met de iPhone die de wereld de afgelopen tien jaar volledig heeft gedefinieerd. Maar in een wereld die snel verandert en waar technologische vooruitgang in een razend tempo plaatsvindt, blijft Apple niet stilzitten. Onder het leiderschap van CEO Tim Cook is het bedrijf actief bezig met het uitstippelen van nieuwe ideeën.


Tim Cook ziet een toekomst waar Apple niet alleen bekend staat om zijn hardware, maar ook om zijn rijke ecosysteem van producten en diensten. Abonnementsdiensten zoals Apple Music en Apple TV+ zijn slechts het begin. Deze diensten vertegenwoordigen niet alleen nieuwe bronnen van inkomsten, maar ook een strategische verschuiving naar het creëren van langdurige klantrelaties en het genereren van herhaalde inkomsten.


Chevron: stabiliteit in de energie-industrie

In de wereld van energie, waar schommelingen en onzekerheden de norm zijn, onderscheidt Chevron zich als een toonbeeld van stabiliteit. Met dividenduitkeringen die dichtbij de $744 miljoen markeren, staat Chevron ook op de lijst van topaandelen in Buffett's portefeuille.


Deze oliemagnaat, met een rijke geschiedenis en gevestigde aanwezigheid in de energie-industrie, heeft een track record van zowel betrouwbaarheid als veerkracht. Chevron's balans laat bewijs zien van een strategisch management en vooruitziend leiderschap. Het is niet zomaar een balans; het is een stevig schild dat het bedrijf beschermt te