top of page

Drie betrouwbare dividend kings

In het kort:

  • Volgens een rapport van J.P. Morgan Asset Management presteren bedrijven die dividend uitkeren consistent beter dan bedrijven zonder dividend, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,5% in de afgelopen vier decennia.

  • Onderscheidend in deze categorie zijn de zogenaamde 'Dividend Kings', bedrijven die hun dividend al minstens 50 jaar op rij verhogen.

  • In dit artikel worden drie van deze Dividend Kings geanalyseerd.

De beurs biedt zelden garanties, maar de geschiedenis heeft consequent aangetoond dat aandelen die dividend uitkeren een voorsprong hebben op andere aandelen. Dat is de conclusie van een rapport van J.P. Morgan Asset Management uit 2013. In dit rapport werd een periode van 40 jaar (1972-2012) bekeken en aandelen die dividend uitkeren bleken een jaarlijks rendement van 9,5% te hebben, tegenover slechts 1,6% voor bedrijven die geen dividend uitkeren.


Niet alle dividend aandelen presteren echter per definitie goed. Sommige onderscheiden zich door hun uitzonderlijke consistentie in het verhogen van hun dividend. Deze bedrijven worden de 'Dividend Kings' genoemd. Dit zijn bedrijven die hun dividend al minimaal 50 jaar op rij structureel hebben verhoogd.


In dit artikel gaan we wat dieper in op drie van deze Dividend Kings. Deze bedrijven staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit wat betreft het uitkeren van dividend aan aandeelhouders. Voor de belegger met een voorliefde voor dividend dus zeker het overwegen waard.


Lowe's: 1,94% Dividend

Lowe's, de Amerikaanse doe-het-zelf bouwmarkt , is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat zijn strategie aanpast aan de marktomstandigheden. In plaats van te lijden onder een moeilijke woningmarkt (bijvoorbeeld in 2008), heeft Lowe's dit altijd gebruikt als een kans om verder te kunnen groeien. Dit blijkt uit de manier waarop het bedrijf consequent zijn dividend heeft verhoogd sinds de beursgang in 1961. In de afgelopen tien jaar alleen al is de uitbetaling met meer dan 500% gestegen, waardoor het een van de favorieten is onder beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten.


De strategie om zich te concentreren op de doe-het-zelf markt in plaats van alleen op de bouw en constructie van woningen heeft het bedrijf in staat gesteld om weerstand te bieden aan de schommelingen in de woningmarkt. Wanneer de huizenmarkt krap is en de huizenprijzen stijgen, investeren mensen vaak in hun bestaande woningen in plaats van een nieuw huis te kopen. Hierdoor profiteert Lowe's vrijwel altijd. Dit fenomeen heeft Lowe's in staat gesteld om zelfs in moeilijke tijden toch groei te realiseren. Daarom kunnen we met enige zekerheid Lowe's als betrouwbare Dividend King aanmerken.AbbVie: 4,00% Dividend

Als Dividend King heeft AbbVie, het farmaceutische bedrijf, consequent waarde gecreëerd voor zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft in de afgelopen 51 jaar zijn basis jaarlijkse uitbetaling structureel verhoogd, waardoor het een van de meest betrouwbare dividendaandelen op de beurs is geworden volgens veel beleggers.


Een van de belangrijkste uitdagingen voor AbbVie was de afhankelijkheid van één enkel geneesmiddel, Humira. Dit medicijn was namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de totale omzet. Maar AbbVie heeft deze uitdaging aangepakt door te investeren in nieuwe innovaties en strategische overnames om haar omzet te diversifiëren. Het bedrijf heeft nieuwe geneesmiddelen zoals Skyrizi en Rinvoq gelanceerd, die naar verwachting meer dan $21 miljard aan gecombineerde verkopen zullen genereren tegen 2027.


Bovendien heeft AbbVie zijn vermogen om waarde terug te geven aan aandeelhouders aangetoond door $5.35 miljard aan aandelen terug te kopen sinds het begin van 2020. Wat ons betreft onderstreept dit de betrouwbaarheid van AbbVie om aandeelhouderswaarde te blijven creëren.Johnson & Johnson: 2,80% Dividend

Tot slot hebben we nog een van de meest populaire dividendaandelen: Johnson & Johnson. Wederom een farmaceut die consistent zijn dividend heeft kunnen betalen en verhogen, ondanks enkele significante uitdagingen.


Alhoewel Johnson & Johnson te maken heeft met mogelijke financiële tegenvallers als gevolg van rechtszaken, heeft het bedrijf steeds opnieuw laten zien dat het in staat is om zijn dividend te verhogen. Sterker nog, het bedrijf heeft van S&P Global de hoogste kredietbeoordeling (AAA) ontvangen, wat een sterke indicatie is voor de betrouwbaarheid van het bedrijf.


Hoewel het dividendrendement lager is dan dat van Abbvie heeft Johnson & Johnson zijn dividend wel consequent verhoogd voor de afgelopen 61 (!) jaar. Dit illustreert de stabiliteit van het bedrijf en zijn toewijding aan het belonen van zijn aandeelhouders, wat het een sterke keuze kan maken voor beleggers die op zoek zijn naar dividend.


Om het op een filosofische toon af te sluiten: deze drie Dividend Kings zijn als stevige rotsen in een rivier. Ze zijn standvastig, betrouwbaar en zorgen ervoor dat beleggers die de tijd nemen en geduld hebben, uiteindelijk beloond worden. Deze bedrijven hebben een indrukwekkend verleden en ze hebben allemaal heldere plannen voor de toekomst. Volgens ons zijn deze bedrijven daarom zeker verder en grondiger onderzoek waard.