Waarom dit AI cloudbedrijf op het punt staat te verdubbelen in waarde dit jaar
In het kort:
Oracle is dit jaar al met 75% gestegen, het beste jaar sinds 1999. Deze groei wordt gedreven door investeringen in AI en de verschuiving naar cloudinfrastructuur.
Oracle heeft zijn focus op de cloud versterkt en speelt nu een sleutelrol in AI-workloads, mede dankzij de data management-expertise en de beslissingen van oprichter Larry Ellison.
Ondanks de sterke groei zijn er zorgen over de hoge waardering van het aandeel (28,5 keer de winst) en mogelijke beperkte verdere ruimte voor groei in de komende 12 maanden.
Oracle heeft in 2024 een ongekende comeback gemaakt. De aandelenkoers is met 75% gestegen, waarmee het bedrijf zijn beste (koers)prestatie sinds 1999 neerzet. Maar wat zit er precies achter deze indrukwekkende groei, en hoe ziet de toekomst eruit voor Oracle als we kijken naar de verwachtingen en de huidige waardering?
De aandelenkoers van Oracle sinds de start van dit jaar:
Bron: Macrotrends
Oracle heeft zich de afgelopen jaren getransformeerd van een traditioneel softwarebedrijf naar een belangrijke speler die dominant aanwezig is in de cloudinfrastructuur en AI-ecosysteem. Dit jaar hebben investeerders vooral hun aandacht gericht op infrastructuurspelers die profiteren van de groeiende vraag naar AI-toepassingen.
Omzetgroei: In het meest recente kwartaal rapporteerde Oracle een omzet van $12,45 miljard, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. De cloud-gerelateerde inkomsten stegen met een mooie 30%.
De omzet(groei) van Oracle (2010-2024):
Bron: Macrotrends
Oracle’s infrastructuur wordt steeds meer gebruikt voor AI-workloads. Veel bedrijven zoeken oplossingen voor de opslag en verwerking van data-intensieve AI-modellen.
Analist Angelo Zino van CFRA Research wijst erop dat Oracle profiteert van een ‘sweet spot’:
“Bedrijven migreren massaal naar de cloud om hun AI-capaciteiten te verbeteren, en Oracle speelt daar perfect op in.”
De 80-jarige oprichter Larry Ellison blijft een bepalende factor voor Oracle’s strategie. Met een vermogen van $227 miljard is hij de op één na rijkste persoon ter wereld. Echter ligt zijn focus nog niet bij zijn pensioen en is hij nog steeds hard bezig met het positioneren van Oracle als een leider in de tech-industrie.
Ellison’s strategie om "hot topics" zoals AI en cloud te omarmen heeft geholpen om de koers van Oracle te bepalen, aangezien dit uiteraard goed valt in de huidige markt. Volgens Kim Forrest van Bokeh Capital Partners: “Larry is een meester in marketing. Hij ziet kansen en weet daar maximaal op in te spelen.” Hoewel Oracle indrukwekkende groei laat zien, is de waardering van het aandeel wel een mogelijk punt van discussie.
Hoge P/E-multiple: Het aandeel wordt verhandeld tegen 28,5 keer de winst, wat aanzienlijk hoger is dan het historisch gemiddelde.
De FWD P/E ratio van Oracle:
Bron: Finbox
Analisten verwachten dat de koers gemiddeld rond de $181,68 zal blijven in de komende 12 maanden, wat op beperkte verdere stijging duidt. Zelf vind ik Oracle niet per definitie interessant geprijsd ten opzichte van andere tech bedrijven, bijvoorbeeld op basis van de totale waarde van het bedrijf ten opzichte van de omzet (EV/Revenue), waar Oracle toch vrij duur uitvalt:
Bron: Seeking Alpha
Oracle’s groei zal waarschijnlijk aanhouden, dankzij zijn strategische partnerships met hyperscalers en zijn leidende positie in AI-workloads. De cloudmarkt blijft groeien, en Oracle bevindt zich in een unieke positie om hiervan te profiteren.
“Ze versnellen, terwijl andere traditionele softwarebedrijven vertragen,” aldus Tengler.
“Niet veel bedrijven groeien op het niveau van Oracle.”
De kern van Oracle’s recente succes ligt dus in zijn sterke prestaties op het gebied van cloud- en AI-diensten. In het afgelopen jaar groeiden de inkomsten uit Oracle Cloud Infrastructure met 42% jaar-op-jaar, wat heeft bijgedragen aan een totale omzetstijging van 6% tot $53,8 miljard over de laatste 12 maanden. Deze indrukwekkende cijfers worden ondersteund door een recordaantal contracten, met resterende prestatieverplichtingen (RPO) die met 53% toenamen tot $99 miljard. Dit duidt op een sterke vraag naar Oracle’s oplossingen voor AI-workloads, een groeiend segment dat cruciaal is voor bedrijven die kunstmatige intelligentie willen integreren in hun bedrijfsmodellen.
Tegelijkertijd nemen de kapitaalinvesteringen van Oracle flink toe. In Q1 2025 spendeerde het bedrijf $2,3 miljard (+77% jaar-op-jaar) om de infrastructuurcapaciteit uit te breiden en te voldoen aan de toenemende klantvraag. Dit soort investeringen onderstreept de serieuze inzet van Oracle om zijn positie als belangrijke speler in de cloudmarkt te versterken, zelfs als dit op korte termijn de marges onder druk zet:
De bruto marge van Oracle (2010-2024):
Bron: Macrotrends
Oracle staat echter wel voor uitdagingen in een zeer competitieve markt. Met slechts 3% marktaandeel in de wereldwijde cloudmarkt blijft het bedrijf een kleinere speler in vergelijking met Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud, die samen 65% van de markt domineren. Hoewel Oracle strategische partnerships heeft gesloten met deze grote techspelers, blijft de concurrentiedruk groot. Dit beperkt de groei op korte termijn, zelfs als de vraag naar AI-workloads blijft stijgen.
Het marktaandeel van de grootste cloud-aanbieders:
Bron: Statista
Toch benadrukken analisten dat Oracle’s model van terugkerende inkomsten een solide basis biedt voor de lange termijn. Cloudservices en licentieondersteuning vertegenwoordigen 77% van de totale inkomsten, wat het bedrijf minder afhankelijk maakt van eenmalige transacties en een stabiele kasstroom garandeert. Dit maakt Oracle aantrekkelijk voor langetermijnbeleggers, ondanks de huidige hoge waarderingen.
Hieronder zie je heel mooi hoe het aandeel uit Cloudservices en Licenties gegroeid is:
Bron: Statista
Voor beleggers blijft Oracle een solide keuze op lange termijn, maar op korte termijn is de waardering nog niet bijzonder interessant na de recente stijging. De huidige waarderingen weerspiegelen niet alleen de sterke operationele prestaties, maar ook een speculatief optimisme rondom AI, wat in de komende maanden mogelijk afneemt naarmate investeerders terugkeren naar rationelere waarderingen, tenzij het daadwerkelijk uit blijkt te komen uiteraard.
Oracle heeft zichzelf opnieuw uitgevonden door zich te richten op AI en cloud. Hoewel de waardering hoog is, lijken de fundamenten voor verdere groei dus zeker solide.
Comentários