top of page

Waarom de eerste handelsdag van de Bitcoin ETF een mislukking was

In het kort:

  • GBTC's eerste handelsdag als Bitcoin ETF was opmerkelijk met een handelsvolume van $2,326 miljard, wat neerkomt op de helft van de totale markt, maar dit weerspiegelde juist uitstromen en verkopen vanwege hoge kosten en winst nemende beleggers.

  • De lancering van de Bitcoin ETF's leidde tot felle concurrentie met nieuwkomers zoals iShares en Fidelity, die aanzienlijke handelsvolumes zagen. Het is echter belangrijk deze handelsvolumes te begrijpen voor hier conclusies over te trekken.

  • De SEC-goedkeuring van Bitcoin ETF's, met inbegrip van GBTC, markeert een belangrijk keerpunt ondanks de waarschuwing van speculatieve en volatiele aard van Bitcoin.


Op de historische openingsdag van de Amerikaanse Bitcoin exchange-traded funds (ETF's) was er één naam die zich onderscheidde: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Met een handelsvolume dat de helft van de totale $4,6 miljard uitmaakte, speelde GBTC een cruciale rol in deze mijlpaal. Echter, een diepere blik onthult een complexer verhaal achter deze cijfers, hieronder een uitleg.


GBTC: Een Grootmacht met een Kanttekening

Ondanks de indrukwekkende cijfers van GBTC, blijkt uit de analyse dat het grootste deel van dit volume bestond uit verkopen en uitstromen. Dit fenomeen is grotendeels te wijten aan de hogere kosten en de beperkingen van oudere Bitcoin-investeringen binnen het trustfonds. Deze trend roept vragen op over de langetermijnviabiliteit en de aantrekkelijkheid van GBTC in vergelijking met nieuwere, meer flexibele ETF-alternatieven.


De transformatie van GBTC van een gesloten fonds naar een ETF bracht de hoop dat de kloof tussen de handelsprijs en de onderliggende waarde zou verkleinen. Desondanks verhandelde het fonds tegen een significante korting, nu het een ETF is heeft dit geleid tot een sterke uitstroom van kapitaal, aangezien mensen met een hoge winst kunnen uitstappen op dit moment. De hoge kostenratio van 1,5% van GBTC steekt daarbuiten schril af tegen de veel lagere kosten van nieuwe concurrenten, waardoor beleggers die daadwerkelijk in een Bitcoin ETF willen beleggen worden aangespoord om hun kapitaal naar meer kostenefficiënte opties te verplaatsen.


De cijfers hieronder tonen een opsomming met handelsvolumes van verschillende Bitcoin gerelateerde Exchange Traded Funds (ETF's) met hun respectievelijke ticker symbolen en de gehandelde volumes in miljoenen dollars.


  • GBTC: Grayscale Bitcoin Trust BTC - $Volume (Mlns): 2326.181

  • IBIT: iShares Bitcoin Trust - $Volume (Mlns): 1035.343

  • FBTC: Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund - $Volume (Mlns): 712.0692

  • ARKB: ARK 21Shares Bitcoin ETF - $Volume (Mlns): 288.7945

  • BITB: Bitwise Bitcoin ETF - $Volume (Mlns): 125.8514

  • EZBC: Franklin Bitcoin ETF - $Volume (Mlns): 65.45323

  • BTCO: Invesco Galaxy Bitcoin ETF - $Volume (Mlns): 45.93351

  • HODL: Vaneck Bitcoin Trust - $Volume (Mlns): 26.09612

  • BRRR: Valkyrie Bitcoin Fund - $Volume (Mlns): 9.365127

  • BTCW: WisdomTree Bitcoin Fund - $Volume (Mlns): 6.626479

  • DEFI: Hashdex Bitcoin Futures ETF - $Volume (Mlns): 4.540219


De totale handelsomzet van alle vermelde fondsen bedraagt 4646.253785 miljoen dollar. Wanneer het volume van GBTC wordt uitgezonderd, is het totale volume van de overige fondsen 2320.072785 miljoen dollar.


Concurrentiestrijd en Marktimplicaties

De lancering van de Bitcoin ETF's, waaronder GBTC, markeerde het begin van een intense strijd om marktdominantie. Terwijl sommige fondsen hun beheerkosten verlaagden om beleggers aan te trekken, bleef GBTC geplaagd door zijn hogere kostenstructuur en hoge uitstroom aangezien vroege investeerders massaal met winst hun posities verkochten.


Deze dynamiek benadrukt ook de noodzaak voor gevestigde fondsen zoals GBTC om zich aan te passen, als ze de komende strijd tussen ETF aanbieder willen winnen. De verwachting is namelijk dat over een paar maanden slechts 2 tot 3 ETF´s de boventoon zullen voeren en de markt zullen domineren.


De Rol van de SEC en Toekomstige Vooruitzichten

De goedkeuring van Bitcoin ETF's door de SEC, waaronder GBTC, is ontegenzeggelijk een keerpunt. Maar de goedkeuring komt met de waarschuwing dat Bitcoin nog steeds wordt gezien als een 'speculatief en volatiel activum'. Dit plaatst GBTC en andere crypto-ETF's in een precaire positie, waarbij ze balanceren tussen het bieden van innovatieve investeringsmogelijkheden en het navigeren door de onzekerheden van de cryptomarkt.


Ondanks de initiële hype, reageerde de markt gemengd op de lancering van de Bitcoin ETF's, met een daling in cryptocurrency-gerelateerde aandelen aan het einde van de dag. Dit benadrukt de sceptische houding van veel beleggers ten aanzien van de lange termijn stabiliteit en betrouwbaarheid van crypto-investeringen.


Conclusie

GBTC's opvallende aanwezigheid op de eerste handelsdag van Bitcoin ETF's onthult een andere realiteit in handelsvolumes. Terwijl het fonds een aanzienlijk volume zag op donderdag, gaat het hier volledig om uitstroom van kapitaal.


Wat ik heb proberen te visualiseren is het verschil tussen het volume in deze ETF´s op de eerste handelsdag. Als we de rekensom maken komen we namelijk op een netto instroom van vrijwel... $0 in Bitcoin op donderdag. GBTC bevat namelijk zo goed als het halve volume van alle Bitcoin ETF´s, echter is dit volledig verkoop-volume.


Dit wordt dan wel gecompenseerd door het koopvolume in bijvoorbeeld de Ishares ETF (Blackrock) en de andere ETF´s in de lijst, maar over een netto instroom in Bitcoin kunnen we dus niet spreken. Alle Bitcoin ETF´s eindigden overigens in het rood wat betreft de slotkoers, het zal interessant zijn om te zien wat de volumes komende periode zullen doen en of er daadwerkelijk grotere investeerders via een ETF posities aan zullen nemen in Bitcoin.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page