top of page

Van Handtassen tot Supercars: Is Europa een Tikkende Tijdbom?

Bijgewerkt op: 8 jul.

In het kort:

  • De luxe goederenverkoop heeft de Europese economie een flinke duw in de rug gegeven. Maar hangt Europa nu te veel af van deze rijke spullen-business?

  • Grote merken als LVMH en Ferrari zorgen voor 30% van de winst van de grote bedrijven op de Europese beurs. Dat is veel, meer dan ooit tevoren.

  • Terwijl Amerika zich op tech richt, lijkt Europa op een oudere industrie te focussen, die al teruggaat tot de 17e eeuw. Is dat wel slim gezien de uitdagingen van nu?


In Amerika is de tech-industrie, denk aan bedrijven zoals Google en Apple, enorm belangrijk. Zo belangrijk dat 10 van deze tech-bedrijven voor 65% van de beurswinsten in Amerika zorgen. Maar in Europa zien we iets soortgelijks, alleen dan niet met tech-bedrijven, maar met luxe merken. Bedrijven die dure spullen maken zoals LVMH (denk aan Louis Vuitton tassen) en Ferrari zorgen in Europa voor ongeveer 30% van de winst op de beurs.


Luxe spullen doen het altijd al goed in Europa, maar vooral de afgelopen jaren is deze sector enorm gegroeid. Door de pandemie en het geld dat overheden in de economie hebben gestopt, zijn mensen nog rijker geworden. Deze superrijken hebben veel geld uitgegeven aan luxe spullen.


Hierdoor verdient Europa nu veel geld aan deze luxesector. Tweederde van al het geld dat wereldwijd wordt verdiend aan luxe goederen komt naar Europa. En dat zie je terug op de beurs. Van de tien bedrijven met de hoogste waarde op de Europese beurs, zijn er nu vier luxe merken. Deze luxe merken verdienen zelfs meer geld dan de grote Amerikaanse tech-bedrijven.


Toch is dit niet alleen maar goed nieuws voor Europa. Want hoewel de luxesector floreert, zijn er zorgen. Europa lijkt te focussen op een oude industrie, de ambachten die teruggaan tot de 17e eeuw. Is dat wel zo slim als we kijken naar de uitdagingen van deze tijd? Het is bijvoorbeeld belangrijk dat we niet te veel afhankelijk worden van één sector. Wat mij betreft een teken van decadentie en het verval van innovatie in Europa. En hoewel we vaak denken aan Amerika als het gaat om tech-bedrijven, is het misschien ook tijd dat Europa zich meer op innovatie en serieuze welvaart gaat focussen. Europa's innovatie armoede kan nog weleens een tikkende tijdbom zijn.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page