'Once-in-a-lifetime' kans voor beleggers volgens Morgan Stanley
In het kort:
Morgan Stanley ziet een unieke kans in de energiemarkt dankzij Europa's toewijding aan hernieuwbare energie.
De verschuiving naar groene energie in Europa kan tegen 2030 zo'n 5 biljoen dollar kosten.
Ondanks de positieve vooruitzichten waarschuwt Morgan Stanley wel dat de doelstellingen van de EU ambitieus en moeilijk te realiseren zijn.
Europa's groeiende investeringen in hernieuwbare energie biedt ongekende mogelijkheden, vooral in de energiemarkt. Dit is de boodschap die duidelijk naar voren komt uit een recent onderzoek van Morgan Stanley.
Eerder dit jaar verhoogde de Europese Unie haar doelen voor hernieuwbare energie, mede door de energiecrisis die volgde op de Russische invasie van Oekraïne. Volgens schattingen van Morgan Stanley zal de verschuiving naar duurzamere energiebronnen in het komende decennium ongeveer 5 biljoen euro kosten. "Van dit bedrag is al 1,6 biljoen euro gereserveerd in EU-programma's en budgetten. De resterende 3,4 biljoen euro moet komen van nationale overheden en de particuliere sector", licht Jens Eisenschmidt, econoom bij Morgan Stanley, toe.
Wat betekent dit voor beleggers? Volgens de bank liggen er vooral grote kansen bij bedrijven die zich inzetten voor groene energie of fabrikanten die hier producten voor maken. "Het elektriciteitsnetwerk dat nodig is om nieuwe bronnen van schone energie te koppelen aan de vraag biedt een unieke groeikans voor beleggers," merkt de bank op. In het bijzonder zijn ze positief gestemd over Britse bedrijven zoals SSE en National Grid.
Morgan Stanley is ook erg te spreken over de groeikansen voor andere bedrijven die zich richten op hernieuwbare energie. Ook toeleveranciers aan de energiemarkt, zoals Siemens Energy, die windturbines produceert, en Prysmian, een kabelproducent, krijgen ook een positieve beoordeling.
Hoewel Europa vastbesloten is de overgang naar schone energie te versnellen, erkent Morgan Stanley dat de EU nog steeds in zekere mate afhankelijk zal zijn van gasgestookte energie. Hier ziet de bank een "toenemende waarde van flexibiliteit". Interessant is dat ze verwachten dat het Britse gasbedrijf Centrica hiervan waarschijnlijk langer zal profiteren dan de markt momenteel verwacht.
De EU heeft de lat hoog gelegd: het streeft ernaar om tegen het einde van dit decennium 42,5% van haar energie uit hernieuwbare bronnen te halen, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van het eerdere doel van 32%. Hoewel Morgan Stanley de kansen voor hernieuwbare energiebedrijven rooskleurig inziet, waarschuwt de bank dat het realiseren van deze EU-doelstellingen een flinke uitdaging zal zijn. Beleggers moeten dus altijd voorzichtig blijven.
❤️