Nvidia vs Alphabet: hoe AI-giganten hun dominantie herverdelen
- Arne Verheedt
- 4 uur geleden
- 4 minuten om te lezen
In het kort
Nvidia zag zijn omzet stijgen van $16,6 miljard in 2021 naar $130,5 miljard in FY2025, maar verwacht in FY2026 een lagere groeiversnelling van 50% of 76% inclusief misgelopen exportomzet.
Alphabet vormt met zijn TPU’s en volledige AI-cloudoplossingen een serieuze bedreiging voor Nvidia’s dominantie, vooral in het inferentie-segment.
Door hoge klantconcentratie, geopolitieke risico’s en margedruk kan het voor beleggers interessant zijn om Nvidia kritisch te heroverwegen en tegelijkertijd de opkomst van Alphabet in AI mee te wegen.
Nvidia heeft in enkele jaren een ongekende groei doorgemaakt. De omzet schoot van $16,6 miljard in 2021 naar een verwachte $130,5 miljard in FY2025. Die groei werd grotendeels gedragen door de explosieve vraag naar GPU’s voor AI-toepassingen. Nvidia’s dominantie in het AI-landschap komt mede voort uit het CUDA-platform, waarmee ruim 4 miljoen ontwikkelaars al vijftien jaar AI-modellen en toepassingen bouwen. De hoge overstapkosten maken Nvidia momenteel tot een onmisbare leverancier van AI-hardware.
Maar deze stormachtige groei lijkt zijn piek te naderen. De verwachte omzetgroei voor Q2 FY2026 bedraagt ‘slechts’ 50% ten opzichte van het jaar ervoor of 76% inclusief $8 miljard aan misgelopen omzet door exportbeperkingen. Hoe indrukwekkend ook, het zou de laagste groeicijfers zijn sinds Q2 2024. Analisten verwachten dat de groei vanaf FY2027 structureel daalt naar 15% tot 20% per jaar.
Nvidia: het gezicht van AI-hardware en GPU-dominantie

Alphabet TPU vs Nvidia GPU: toenemende dreiging van hyperscalers
Een van de grootste risico’s voor Nvidia komt van techgigant Alphabet. Het moederbedrijf van Google biedt via zijn TPU’s een concurrerende AI-infrastructuur aan binnen Google Cloud. OpenAI, dat tot nu toe grotendeels afhankelijk was van Nvidia en CoreWeave, kondigde recent aan ook TPU-capaciteit af te nemen voor inferentieprocessen. Deze beweging onderstreept de trend dat grote spelers strategisch diversifiëren en hun afhankelijkheid van Nvidia afbouwen.
Alphabet’s voordeel zit in de volledige integratie van hardware en software binnen de Google Cloud. Klanten kunnen met één klik AI-capaciteit reserveren, zonder zich zorgen te maken over beveiliging, patches of infrastructuurbeheer. In tegenstelling tot Nvidia’s afhankelijkheid van cloudaanbieders zoals Oracle, biedt Google een end-to-end platform in tientallen regio’s wereldwijd. Hierdoor wordt cross-regionale schaalvergroting eenvoudiger en goedkoper, wat een doorslaggevend voordeel kan zijn in het tijdgevoelige AI-landschap.
Daarbij komt dat inferentie in toenemende mate belangrijker wordt dan training. Training van grote foundation modellen wordt goedkoper en toegankelijker, terwijl inferentie de operationele fase vertegenwoordigt waarin modellen waarde genereren. Alphabet heeft met zijn TPUs een sterk aanbod voor deze toepassing. Hoewel Alphabet’s marktaandeel in 2024 op slechts 5% tot 6% wordt geschat, groeit het snel en wordt het door marktpartijen zoals OpenAI inmiddels serieus genomen.
AI-rekenkracht in beeld: verschil tussen Nvidia GPU’s en Alphabet TPU’s

Investeren in AI: verslechterende marges en toenemende kwetsbaarheid bij Nvidia
De margedruk bij Nvidia neemt toe. In Q1 FY2026 daalde de brutomarge tot 60,5%, met een bijbehorende winst per aandeel (EPS) van $0,76 flink lager dan de $0,89 in het voorgaande kwartaal. Zelfs zonder de $4,5 miljard afschrijving op H20-chips zou de marge 71,3% bedragen: nog steeds het laagste niveau sinds Q2 2024. Tegelijkertijd stegen de R&D-kosten jaar-op-jaar met 46%. Voeg daarbij het feit dat Nvidia nog steeds voor 54% van zijn omzet afhankelijk is van slechts vier klanten, vermoedelijk Amazon, Microsoft, Alphabet en Meta en het plaatje wordt fragieler.
Voor beleggers die naast de meer volatiele (tech)aandelen op zoek zijn naar meer stabielere lange-termijn beleggingen, kunnen vastgoedfondsen een aantrekkelijke aanvulling zijn. Een actueel overzicht van de beste vastgoedfondsen in Nederland vind je hier!
Daarbij komt dat hyperscalers zoals Amazon en Microsoft hun eigen AI-chips ontwikkelen. Die interne projecten zijn bedoeld om de afhankelijkheid van Nvidia af te bouwen. Als deze strategieën succesvol blijken, kan Nvidia genoodzaakt worden zijn prijzen te verlagen, wat opnieuw op de marges zal drukken.
Chipindustrie AI: geen bescherming in een snel consoliderende markt
Hoewel Nvidia nog altijd leidend is op het gebied van AI-training, wordt het steeds duidelijker dat die markt snel consolideert. Grote hyperscalers ontwikkelen in hoog tempo hun eigen infrastructuur. Alphabet’s TPU’s, Microsoft’s Azure Maia en Amazon’s Trainium zijn hier voorbeelden van. Deze chips zijn geoptimaliseerd voor specifieke workloads en kunnen bij voldoende schaal efficiënter worden ingezet dan de universele oplossingen van Nvidia.
Bovendien is Nvidia sterk afhankelijk van traditionele hardwareverkopen, wat betekent dat het geen terugkerende inkomstenstromen genereert zoals cloudabonnementen. Alphabet’s model, met pay-as-you-go tarieven via Google Cloud, is aantrekkelijker voor veel klanten omdat het geen hoge initiële investeringen vereist. Nvidia mist daarmee een belangrijke troef die andere techreuzen wel inzetten om klantloyaliteit te vergroten.
Toekomst Nvidia aandelen: waardering loopt vooruit op de realiteit
De huidige waardering van Nvidia is moeilijk houdbaar wanneer de verwachte groei verder afvlakt. De koers-winstverhouding van 50 is slechts te rechtvaardigen bij exponentiële groei of structurele marktdominantie beide zijn op termijn twijfelachtig. Zelfs met optimistische winstverwachtingen van 43% in FY2026 en 34% in FY2027, ligt het voor de hand dat de markt de komende jaren toewerkt naar een realistischere multiple van rond de 30.
P/E-ratio vergelijking: Nvidia versus Alphabet in de AI-markt

Zonder terugkerende inkomsten en met marges die onder druk staan door zowel geopolitieke beperkingen als intensievere concurrentie, lijkt een herwaardering onafwendbaar. Zeker wanneer investeerders beseffen dat Nvidia ‘slechts’ een hardwareleverancier is in een markt die steeds meer naar geïntegreerde platformoplossingen verschuift.
Nvidia vs Alphabet: de route vooruit voor beleggers
Voor beleggers die geprofiteerd hebben van Nvidia’s koersstijging, kan het logisch zijn om ook andere AI-spelers kritisch te bekijken. Alphabet biedt met zijn technologische infrastructuur, brede spreiding van AI-diensten en toenemende relevantie in inferentie een schaalbaar en geïntegreerd platform dat goed inspeelt op toekomstige marktbehoeften.
Alphabet beschikt over een unieke combinatie van applicaties (zoals Search en YouTube), infrastructuur (Google Cloud) en hardware (TPU's), waardoor het bedrijf AI-oplossingen volledig in-house kan ontwikkelen en optimaliseren. Die verticale integratie biedt schaalvoordelen, snelheid en controle.
Daarnaast investeert Alphabet fors in open source AI, partnerships en verantwoorde AI, wat de kans vergroot dat het bedrijf ook op lange termijn een leidende rol speelt. Waar Nvidia de pionier was in brute rekenkracht, is Alphabet beter gepositioneerd voor het AI-tijdperk van schaalbaarheid en gebruiksgemak.
Beleggers die op zoek zijn naar duurzame groei kunnen Alphabet dan ook zien als een bedrijf met aantrekkelijk langetermijnpotentieel.
Comments