Dit aandeel steeg al >388.084,26%, gouden kans of nu te laat?
- Jelger Sparreboom
- 4 uur geleden
- 4 minuten om te lezen
In het kort:
Sinds 1995 steeg dit aandeel met 388.084,26% dankzij een simpele energiedrank en slimme wereldwijde distributie.
Het bedrijf groeit sneller dan Red Bull, draait sterke marges en blijft vrijwel schuldenvrij.
Maar de waardering is hoog, de concurrentie rukt op, en het marktaandeel staat onder druk.
Sommige bedrijven groeien langzaam. Ze schuiven gestaag omhoog in omzet, bouwen jaar na jaar een trouwe klantenkring op, en creëren decennia later een gestaag rendement voor aandeelhouders. Andere bedrijven verrassen de wereld. Ze worden verguisd, genegeerd of onderschat, totdat hun explosieve stijging niet langer te negeren valt. En dan zijn er nog de zeldzame gevallen, de anomalieën op de beurs, die het onvoorstelbare presteren: een koersstijging van 388.084,26% sinds 1995.
Een rendement dat je eerder associeert met obscure cryptomunten of vroege tech-giganten, blijkt in dit geval afkomstig van een bedrijf in... dranken. Geen software, geen AI, geen quantum computing. Gewoon blikken drank, uit de supermarkt. En toch slaagde dit bedrijf erin om uit te groeien tot een wereldspeler, zonder schulden, met marges waar zelfs luxemerken jaloers op zijn, en een distributienetwerk dat tot in de uithoeken van de wereld reikt.
Hoe is dat mogelijk? Wat zit er achter zo’n duizelingwekkend rendement? En waarom blijft het aandeel vandaag zó geliefd, terwijl het nu misschien wel te duur is?
Het bedrijf in kwestie is Monster Beverage (NASDAQ:MNST). Wie dacht dat energiedranken een verzadigde markt waren, heeft de afgelopen tien jaar niet goed opgelet. De wereldwijde markt groeit nog steeds met zo'n 8,4% per jaar. Binnen die markt is één naam van absolute wereldfaam: Red Bull. Maar terwijl Red Bull als pionier het genre populair maakte, was het de Amerikaanse uitdager die in stilte marktaandeel begon af te snoepen. Tien jaar geleden bedroeg Monster's relatieve marktaandeel nog 42% ten opzichte van Red Bull (100%). Nu is dat opgelopen tot 62%.

In de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor energiedrankjes, daalde het aandeel van Monster tussen 2015 en 2024 van 79% naar 60% van de totale omzet, niet door achteruitgang, maar juist door internationale expansie. In Latijns-Amerika leidt het bedrijf inmiddels met een marktaandeel van 38%, ruim voor Red Bull (20%). Ook in West-Europa staat het inmiddels in de top tien van meest verkochte FMCG-merken.
Monster CAGR Non-US ligt hoger dan CAGR US:

En dan is er nog de jeugd. De semi-jaarlijkse enquête “Taking Stock With Teens” van Piper Sandler blijft een waardevolle graadmeter voor merkvoorkeuren onder Amerikaanse tieners. Terwijl Red Bull zijn populariteit onder zestienjarigen opvoerde van 23% naar 29% tussen 2023 en 2025, daalde Monster lichtjes van 28% naar 26%, nog steeds hoog, al neemt de concurrentiedruk zichtbaar toe.
Groei, maar tegen welke prijs?
Vanuit investeringsperspectief oogt dit bedrijf als een droom. Monster groeit sneller dan Red Bull, heeft toegang tot een van de beste distributienetwerken ter wereld (dankzij een strategisch partnerschap met Coca Cola), en levert indrukwekkende cijfers: een vrije kasstroom van $1,8 miljard, brutomarges boven de 54%, en vrijwel geen schulden op de balans.
Omzet en brutowinst Monster Energy afgelopen decennia:

De waardering is stevig. Heel stevig. Met een koers die recent piekte rond de $64, verhandelt het bedrijf op 30 keer de vrije kasstroom. Dat is een FCF-rendement van slechts 3%. De impliciete groeiverwachting? Maar liefst 5,2% residueel, bovenop de 8,2% kapitaalkosten (WACC). Dat valt alleen te rechtvaardigen door het extreem lage risico-profiel (beta van 0,66). Mocht dat risico ooit hoger worden ingeschat, zou het aandeel meteen een fors lagere theoretische waarde krijgen.
Koers/vrije kasstroom (P/FCF):

Ook ten opzichte van concurrenten steekt de waardering uit. Coca-Cola handelt rond de 24 keer de winst, Keurig Dr Pepper op 17, maar Monster noteert op 38 keer de winst.
P/E GAAP Monster:

Marktaandeel onder druk?
De grootste uitdaging komt misschien niet uit de waardering, maar uit de concurrentie. Celsius Holdings, een rijzende ster in het segment, heeft het afgelopen jaar flink marktaandeel gewonnen. In de laatste cijfers van mei 2025 groeit Celsius met 24% in de VS, dat is sneller dan Monster en Red Bull.
In het cruciale distributiekanaal van gemakswinkels en tankstations (de zogeheten c-store & gas channel) verloor het bedrijf marktaandeel: van 37,1% naar 36,4%. Tegelijkertijd won Red Bull daar 200 basispunten en stootte het zijn Amerikaanse concurrent van de troon in dat segment. En dat is pijnlijk, want dit kanaal was decennialang de hoeksteen van de Amerikaanse verkoopstrategie van het bedrijf.
Management sprak in de laatste earnings call over het “prioritair terugwinnen van marktaandeel in deze kanalen”.
Wat de cijfers laten zien
Objectief gezien zijn er weinig bedrijven in de drankenindustrie die zo’n sterke operationele structuur hebben. De samenwerking met Coca-Cola betekent dat het bedrijf nauwelijks hoeft te investeren in eigen distributie. Dat drukt de kosten en vergroot de marges. In 2024 was de EBIT-marge 28%, veel hoger dan het sectorgemiddelde. De netto marge klokte af op een indrukwekkende 20%.
Er is ook nauwelijks schuldenlast. Per maart 2025 bedroeg de langlopende schuld slechts $199 miljoen tegenover een eigen vermogen van $6,5 miljard. De interestkosten zijn verwaarloosbaar. Sterker nog, met een operationele kasstroom van $2,02 miljard is de schuld meer dan driemaal afgedekt.
Voor beleggers die naast volatiele aandelen op zoek zijn naar meer stabielere lange-termijn beleggingen, kunnen vastgoedfondsen een aantrekkelijke aanvulling zijn. Een actueel overzicht van de beste vastgoedfondsen in Nederland vind je hier!
Toch kent ook dit succesverhaal risico’s. Het merendeel van de omzet (80%) is afkomstig van het vlaggenschipproduct. Mocht dat product ooit onder druk komen — door regelgeving, gezondheidsschandalen, of reputatieschade, dan ontbreekt een robuuste diversificatiebuffer. De alcoholtak, waarmee het bedrijf recent experimenteerde, stelde teleur: een omzetdaling van 38% in het eerste kwartaal, en ingrijpende herstructureringen zijn inmiddels gestart.
De toekomst
De vooruitzichten blijven aantrekkelijk, maar de rek lijkt er deels uit. De groei in omzet en winst per aandeel is in de afgelopen drie, vijf en tien jaar afgenomen.

Toch zijn analisten nog steeds optimistisch. Ze voorzien een winstgroei van gemiddeld 12,2% per jaar tot eind 2027. En als de wereldwijde energiedrankmarkt inderdaad blijft groeien met 8,4% per jaar, zoals geraamd, heeft dit bedrijf nog altijd ruimte om daarin voorop te lopen.
Productinnovaties zoals Ultra Vice Guava en Ultra Blue Hawaiian verkopen goed. En het feit dat het bedrijf prijsverhogingen in 2024 succesvol kon doorvoeren, 93% van de retailers stemde ermee in volgens een Goldman Sachs-enquête, toont pricing power.
De vraag is nu: kan het bedrijf zijn dominantie behouden in een markt waar zowel premium als discount-merken terrein winnen? En rechtvaardigt die dominantie de stevige waardering?