top of page

Marktleider windmolenparken Ørsted in zwaar onweer

In het kort:

  • Ørsted, 's werelds grootste offshore windontwikkelaar, kondigt aan om kosten te besparen en zich te richten op efficiëntie na een jaar van uitdagingen.

  • De ambitie om tegen 2030 50 gigawatt aan windparkcapaciteit te hebben, is bijgesteld naar 35 tot 38 gigawatt.

  • Het bedrijf wordt gedwongen tot drastische maatregelen om zijn concurrentiepositie te verbeteren en waardecreatie te waarborgen.


Na een turbulent jaar van tegenvallende resultaten en onverwachte obstakels, heeft Ørsted, 's werelds grootste offshore windmolen-ontwikkelaar, aangekondigd dat het stappen zal ondernemen om zijn bedrijfsmodel te stroomlijnen en efficiënter te worden. Deze maatregelen omvatten het schrappen van maximaal 800 banen onder de circa 9.000 werknemers wereldwijd. Ook is er het besluit van een tijdelijke stop op dividenden tot 2025 en een terugtrekking uit verschillende markten, waaronder Noorwegen, Spanje en Portugal.


Het bedrijf leed in 2023 een verlies van maar liefst 20,2 miljard Deense kroon, voornamelijk als gevolg van problemen bij windmolen projecten voor de kust van New Jersey, VS. De kosten liepen aanzienlijk op en leidden tot de stopzetting van twee projecten, resulterend in aanzienlijke afschrijvingen.


Nieuw leiderschap en verslechterende markt

Naast financiële aanpassingen, ondergaat Ørsted ook veranderingen in zijn leiderschapsteam. Hoofddirecteur Thomas Thune Andersen, die het bedrijf tien jaar heeft geleid, neemt afscheid te midden van deze strategische verschuivingen.


De uitdagingen waarmee Ørsted wordt geconfronteerd, weerspiegelen bredere zorgen binnen de windmolensector. Stijgende kosten en technische problemen hebben geleid tot zorgen over de levensvatbaarheid van projecten en bedrijven. Minister Rob Jetten van Klimaat waarschuwt voor de aanzienlijke investeringen die nodig zijn voor de infrastructuur van windenergie, terwijl Europese beleidsmakers streven naar een klimaatneutrale economie tegen 2050, met recente initiatieven om groene investeringen te stimuleren.



Een Heroverweging van Ambities

Met een herziene doelstelling van 35 tot 38 gigawatt aan windparkcapaciteit tegen 2030, in plaats van de eerder beoogde 50 gigawatt, markeert Ørsted een strategische herpositionering in de sector. Deze verschuiving wordt verder geïllustreerd door de beslissing om minder te investeren in nieuwe windparken en bestaande activa versneld af te stoten, te midden van een uitdagende marktomgeving en een dalende aandelenkoers.


Ondanks de moeilijkheden van het afgelopen jaar blijft Ørsted optimistisch over de toekomst van de hernieuwbare energie-industrie. Door een slanker en efficiënter bedrijfsmodel na te streven, hoopt het bedrijf zijn concurrentiepositie te versterken en waardecreatie te waarborgen in een steeds veranderend landschap van duurzame energie.



Conclusie

Terwijl Ørsted zijn koers aanpast om te voldoen aan de eisen van een snel evoluerende markt, zal de komende periode cruciaal zijn om de effectiviteit van deze strategieën te beoordelen. Met uitdagingen en kansen voor de boeg, staat Ørsted voor de taak om zichzelf opnieuw uit te vinden en te blijven gedijen in de wereld van hernieuwbare energie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page