top of page

AI innovatie in de industrie & bedrijven die profiteren

Vroeger dacht men aan kunstmatige intelligentie (AI) meteen bij een enge robot die de wereld wil overheersen.. Inmiddels weten we dat we door AI zelfrijdende auto's kunnen bouwen en ons werk een stuk efficiënter doen.. Maar AI is ook een krachtige motor voor innovatie en efficiëntie in de maak industrie. In deze column zal ik je vertellen hoe AI deze industrie verandert en welke aandelen je in de gaten moet houden om te profiteren van deze trend.


AI is het vermogen van machines om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals beeldherkenning, spraakverwerking, besluitvorming en leren. Techreuzen zoals Microsoft, met zijn door AI aangedreven zoekmachine Bing, en Alphabet-owned Google, met zijn Bard-platform, zijn een van de meest voor de hand liggende begunstigden. Nvidia is een andere topkeuze op Wall Street. De chipmaker wordt gezien als de "grote maarschalk" van de AI-parade.


Maar de toepassingen van AI gaan verder dan alleen zoekmachines en cloud computing. We zijn op dit moment getuige van een revolutie in productiviteit zoals we dat nooit eerder hebben gezien.


Vorig jaar schatte Bernstein analist Jay Huang dat de totale adresseerbare markt (TAM) voor kunstmatige intelligentie in de productie in vijf jaar tijd met 10 keer zal groeien tot 11 miljard dollar in 2025.


De bank identificeerde drie gebieden waarin AI wordt gebruikt in het productieproces: industriële machinevisie, robotgeleiding en industriële software.


Welke bedrijven profiteren?


Ai gestuurde industriële machinevisie breidt de reikwijdte van geautomatiseerde inspectie aanzienlijk uit - het kan de kosten en inspectietijden met meer dan 90% verminderen ten opzichte van handmatige inspectie, volgens Huang. De terugverdientijd van de investering is ook kort - meestal minder dan een jaar.


En AI robotsystemen verbeteren de snelheid van assemblage in productielijnen voor auto's en resulteren in een kostenverlaging van 60% tot 70%, volgens Bernsteins schattingen.


Hij zei dat hij gelooft dat deze productietoepassingen aan snelheid winnen en op weg zijn naar snelle adoptie.


"Het hele veld staat aan het begin van massale adoptie, met sommige spelers die sneller bewegen. Een helikopter perspectief is belangrijk: in zo'n vroeg stadium werken alle spelers samen in plaats van te concurreren - gezamenlijk duwen ze de technologische grens en creatie van nieuwe TAM."


Huang noemde een reeks aandelen die kunnen profiteren AI in de maak industrie, waaronder het Japanse elektronicabedrijf Keyence.


En hij is niet de enige die bullish is over Keyence. Ongeveer 83% van de analisten die het aandeel volgen, beoordelen het als een "koop", waardoor het een gemiddelde opwaartse potentieel heeft van 10,7%.


Andere aandelen die zijn lijst haalden zijn onder meer het in de VS gevestigde Cognex


Bovenstaande bedrijven zitten nu in mijn lijstje om te onderzoeken!


Lees ook: