top of page

De Beste AI Aandelen (Kunstmatige Intelligentie)

Bijgewerkt op: 11 feb. 2023

Ik heb Chat GPT gevraagd om te omschrijven wat kunstmatige intelligentie is en kreeg dit als antwoord:

"AI betekent Kunstmatige Intelligentie. Het verwijst naar de simulatie van menselijke intelligentie in machines die ontworpen zijn om te denken en te handelen als mensen. Deze machines kunnen worden getraind om taken uit te voeren, zoals het herkennen van spraak, het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen, die eerder alleen door mensen konden worden uitgevoerd. Het vakgebied van AI omvat het ontwikkelen van algoritmen en statistische modellen die het mogelijk maken voor computers om deze taken uit te voeren"

De één vindt het een nare gedachte en maakt zich zorgen over kwaadwillende AI die de wereld wil overheersen, de ander vindt het weer prachtig omdat het onze levens kan verbeteren en ons productiever en efficiënter kan maken.


We hebben AI nodig om een aantal uitdagingen aan te pakken waar we als mensen tegen aanlopen. Hieronder vind je een aantal voordelen om AI te gebruiken.

 1. Automatisering: AI maakt het mogelijk om routine-taken sneller, nauwkeuriger en efficiënter te automatiseren, waardoor menselijke tijd en middelen vrijkomen voor meer waardevolle activiteiten. Denk aan een customer service medewerker die administratief werk aan AI kan over laten en zich focussen op het menselijke aspect van zijn/haar werk & hier door een stuk meer klanten, sneller kan helpen.

 2. Beslissingsondersteuning: AI-modellen kunnen grote hoeveelheden gegevens analyseren en inzichten genereren die mensen kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.

 3. Nieuwe mogelijkheden: AI maakt het mogelijk om complexe problemen op te lossen en nieuwe toepassingen te ontwikkelen die eerder niet mogelijk waren.

 4. Verbeterde kwaliteit van leven: AI wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals gezondheidszorg, vervoer en onderwijs, om de kwaliteit van leven te verbeteren.

 5. Competitieve voorsprong: Bedrijven die AI inzetten, kunnen een concurrentievoordeel verkrijgen door hun processen te optimaliseren en innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Buzzfeed gebruikt ChatGPT om content te schrijven en er zijn andere type AI die video en foto content kunnen produceren.

In het algemeen is AI een belangrijke technologie die veel potentie heeft om de samenleving te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te creëren. Het is overigens ook technologie die zich ontiegelijk snel verbetert. Volgens Google verdubbelt de denk kracht van hun AI elke 6 maanden. Dat is een stuk sneller dan Moore's Law waarbij chips elke twee jaar verdubbelen in rekenkracht.


Er zijn veel AI bedrijven en AI is wordt soms breed geformuleerd. Ik zal hieronder een lijstje maken van alles wat ik het onderzoeken waard vind en een aantal bespreken die serieuze kandidaten zijn en dus al meteen profiteren in de vorm van omzet en winst voor de onderneming. Niet alles is beursgenoteerd & bedrijven hebben verschillende AI's. Bijvoorbeeld Azure AI en ChatGPT van Microsoft en Google Cloud AI & Bard van Google. Lange lijstje maar wel interessant om in te duiken als je de materie onder de knie wil krijgen.


 1. Alphabet (Google)

 2. Amazon

 3. Microsoft

 4. Apple

 5. Ali Baba

 6. Meta

 7. NVIDIA

 8. Baidu

 9. AMD

 10. IBM

 11. Salesforce

 12. Intel

 13. OpenAI

 14. C3AI

 15. IBM Watson

 16. Infosys

 17. Cognizant

 18. TensorFlow

 19. DeepMind

 20. PyTorch

 21. Caffe

 22. Keras

 23. Apache Spark

 24. Google Cloud AI

 25. Amazon Web Services (AWS) AI

 26. Microsoft Azure AI

 27. Oracle AI

 28. Sentiment

 29. H2O.ai

 30. Vicarious

 31. Nutonomy

 32. KAIros

 33. Element AI

 34. UiPath

 35. Blue River Technology

 36. Alteryx

 37. Appen

 38. AEye

 39. SoundHound

 40. Face++

 41. Neuralink


Dat zijn er dus best veel... en er zijn nog veel meer van deze partijen te noemen. Er zijn verschillende soorten kunstmatige intelligentie en elk soort AI heeft zijn eigen specifieke kenmerken en toepassingsgebieden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende soorten AI:

 1. Machine learning: Machine learning is een subdiscipline van AI die zich richt op het ontwikkelen van algorithms die gegevens analyseren en vervolgens automatisch verbeteren zonder dat ze specifiek zijn geprogrammeerd.

 2. Neurale netwerken: Neurale netwerken zijn gebaseerd op de structuren en functies van de menselijke hersenen en zijn ontworpen om complexe problemen op te lossen.

 3. Natural language processing (NLP): NLP is een tak van AI die zich richt op het verbeteren van computers om menselijke taal te verstaan en te genereren.

 4. Computer Vision: Computer vision richt zich op het ontwikkelen van systemen die in staat zijn om afbeeldingen en videobeelden te analyseren en begrijpen.

 5. Robotic Process Automation (RPA): RPA is een soort AI die zich richt op het automatiseren van repetitieve en routine-taken.

 6. Expert Systems: Expert systems zijn AI-systemen die zijn ontworpen om specifieke taken of beslissingen te maken op basis van een gedefinieerde kennisbasis.

 7. Deep Learning: Deep learning is een tak van machine learning die zich richt op het ontwikkelen van complexe neurale netwerken.

Er zijn nog veel meer soorten AI en nieuwe toepassingsgebieden worden continue ontdekt.


Naar mijn mening is dit een hype ontstaan door Microsoft om zich te profileren als de AI leader in de markt & de concurrentie met Google te versterken. Vaak zie je na de initiële hypecyclus pas echt de nodige en handige toepassingen die onze levens echt gaan veranderen.


Persoonlijk zie ik op termijn vrijwel alle aantal bedrijven profiteren van deze technologie maar op de korte termijn zullen de winsten vooral bij de volgende bedrijven zitten:


 1. Nvidia is een multinationale technologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van grafische processors en systemen voor kunstmatige intelligentie en machine learning. Het bedrijf biedt hardware- en softwareoplossingen voor data-analyse, simulatie en visuele effecten. Nvidia heeft al ruim 2 Miljard omzet in AI chip en volgens verschillende bronnen 90% van de markt in handen.

 2. Microsoft is een wereldwijd bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van software, hardware en cloud-diensten. Het bedrijf biedt producten zoals Windows, Office en Surface en is actief in de AI-branche met producten zoals Cortana, Azure Cognitive Services en LinkedIn Talent Solutions. Vrijwel alle Microsoft producten zijn te integreren met ChatGPT om deze te verbeteren & Microsoft zal 75% van alle omzet van OpenAI krijgen zodra ChatGPT een betaalde dienst aanbiedt.

 3. Salesforce is een cloudgebaseerd softwarebedrijf dat zich richt op customer relationship management (CRM). Het bedrijf biedt oplossingen voor sales, service, marketing, commerce en vergelijkbare bedrijfsprocessen en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning voor verbeteringen in de productiviteit en effectiviteit van deze processen. Saleforce biedt al AI toepassingen voor bedrijven via Einstein waar klanten eventueel eigen apps op kunnen bouwen om hun data beter te gebruiken. Inmiddels is Einstein ook geïntegreerd met ChatGPT en zal EinsteinGPT worden genoemd. 7 Maart maakt Marc Benioff bekend welke specifieke toepassingen dit heeft. Denk bijvoorbeeld het kunnen bouwen van ingewikkelde rapporten zonder technische kennis of het overnemen van administratieve taken in combinatie met Slack.

 4. Alphabet is pretty much hetzelfde als Google en een divers technologiebedrijf. Het bedrijf richt zich op verschillende gebieden, waaronder zoekmachines, online advertising, hardware, cloud computing en kunstmatige intelligentie. Alphabet bezit ook dochterondernemingen, zoals Waymo en DeepMind, die zich richten op de ontwikkeling van autonome voertuigen en kunstmatige intelligentie. Google heeft een ChatGPT achtig bot ontwikkeld genaamd Bard. De lancering was niet vlekkeloos.. het bevatte een feitelijk onjuiste stukje in de demo waardoor Google nat ging op de beurs. Het aandeel verloor 100 Miljard aan marktwaarde.

 5. IBM is een multinational technologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en verkoop van hardware, software en cloud-diensten. Het bedrijf is een pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie en biedt producten zoals IBM Watson en IBM Cloud, evenals oplossingen voor cybersecurity, blockchain en quantum computing. IBM is toegewijd aan de toepassing van technologie voor sociale en bedrijfsmatige verbeteringen. IBM is druk bezig om zich zelf te transformeren als bedrijf en keert een aantrekkelijk dividend uit voor het wachten. Volgens IDC groeit de AI markt aandeel met 46% per jaar.

 6. C3 AI is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie-oplossingen voor bedrijven. Het bedrijf biedt een platform voor de bouw, implementatie en integratie van AI-toepassingen, evenals specifieke oplossingen voor industrieën zoals energie, productie en financiën. C3 AI richt zich op het verbeteren van bedrijfsprocessen en besluitvorming door middel van AI en machine learning. Het is de enige "AI Pureplay" op de beurs maar gezien de cashburn ook een van de meest risicovolle.

 7. Amazingzon (Amazon) kennen we natuurlijk allemaal. Het is een multinationale technologie- en e-commercebedrijf. Het bedrijf richt zich op de verkoop van producten en diensten via zijn online platform, evenals cloud computing en kunstmatige intelligentie. Amazon biedt producten en diensten zoals Amazon Web Services, Amazon Prime, Alexa en andere AI-gebaseerde oplossingen voor consumenten en bedrijven. Amazon gebruikt AI in hun eigen producten waar de website een stuk efficiënter is dan andere webshops.

 8. Alteryx is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van software voor gegevensanalyse en bedrijfsintelligence. Het bedrijf biedt een platform voor data blending, gegevensanalyse en visuele analyse, waarmee gebruikers gegevens kunnen analyseren en inzicht kunnen verkrijgen in bedrijfsprocessen. Alteryx maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning voor verbeteringen in de analyse van gegevens en het automatiseren van processen. Alterys heeft ook een enorme transitie meegemaakt en de hoge cashburn maakt het een risicovolle belegging. 

Vond je dit een leuke artikel? Zorg dan dat je even lid wordt van onze gave community! Daarmee support je ook meteen onafhankelijk werk van een belegger die zijn eigen vermogen belegt zonder samenwerkingen met partijen en dus zonder promoties van beleggingen waar ik niet achter sta en zelf nooit in zou beleggen! Je kan hier lid worden & in ruil krijg je ook volledig toegang tot onze app waar ik je precies leer hoe ik aandelen waardeer, wat extra content, mijn volledige portefeuille & transacties en natuurlijk een community gedeelte voor vragen!
12 opmerkingen

12 Comments


Jeroen Dekker
Jeroen Dekker
Mar 10, 2023

Top content, heel interessant onderwerp!

Like

Unknown member
Mar 10, 2023

Ik bezit zelf google, apple, microsoft, meta, alibaba en nvidea. stuk voor stuk mooie aandelen voor de lange lange termijn

Like

Ludwig
Ludwig
Mar 10, 2023

Mooie lijst!

Like

Ian
Ian
Mar 10, 2023

Interessant artikel, erg leerzaam! Dankjewel!

Like

Duidelijke en makkelijke leesbare stukken! Heel fijn

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..