top of page

Goldman Sachs waarschuwt beleggers voor scherpe beursdaling

In het kort:

  • De Bear Market Indicator van Goldman Sachs staat boven de 70%, wat historisch gezien vaak voorafgaat aan een significante daling van de aandelenmarkt.

  • De hoge aandelenwaarderingen, lage werkloosheid en een omgekeerde rentecurve dragen bij aan de verhoogde score van de indicator.

  • Beleggers wordt geadviseerd voorzichtig te zijn en mogelijk te overwegen om defensieve activa zoals staatsobligaties te overwegen.


Goldman Sachs heeft een complexe methode ontwikkeld om de kans op een naderende daling in de markt te voorspellen. Met behulp van een samengestelde indicator, die zes kritieke economische factoren samenbrengt, probeert de bank beleggers te waarschuwen voor potentiële turbulentie op de aandelenmarkten. Op dit moment staat deze Bear Market Indicator boven de 70%, een niveau dat historisch gezien vaak voorafgaat aan een significante daling van de aandelenmarkt.


De Bear Market indicator van Goldman Sachs door de jaren heen:


Goldman Sachs baseert zijn voorspellingen op de volgende zes factoren die vaak voorafgaan aan een beursdaling:


1. Hoge aandelenwaarderingen: Hoewel hoge waarderingen op zichzelf geen dalingen veroorzaken, signaleren ze wel markt sensitiviteit. Goldman gebruikt de Shiller P/E-ratio voor de S&P 500 als indicator, waarbij hogere waarderingen wijzen op een somberder vooruitzicht.


2. Rentecurve: Een vlakke of omgekeerde rentecurve, waarbij kortlopende obligaties dezelfde of hogere rente bieden dan langlopende, wijst vaak op een vertraging van de economie door renteverhogingen van centrale banken.


3. Productieactiviteit: Ironisch genoeg kan een robuuste productieactiviteit een voorbode zijn van markt-neergangen, omdat de grootste dalingen meestal optreden na een piek in de productie.


4. Financiële balans van de private sector: Wanneer uitgaven de inkomsten overtreffen, is dit een negatief signaal dat aangeeft dat de economische groei onhoudbaar is en dat aandelen waarschijnlijk zullen dalen.


5. Kerninflatie: Hoge kerninflatie, exclusief volatiele prijzen zoals energie en voedsel, leidt vaak tot renteverhogingen die slecht zijn voor economische groei en aandelenrendementen.


6. Werkloosheid: Zeer lage werkloosheid lijkt goed nieuws, maar kan wijzen op marktrisico's, omdat het vaak een vertraging van de economie voorspelt.Door deze zes factoren te rangschikken op hun historische prestaties en samen te voegen tot een samengestelde score, kan Goldman Sachs de waarschijnlijkheid van een daling in de markt inschatten. Een score boven de 70% is historisch gezien een signaal voor beleggers om zich voor te bereiden op mogelijke turbulentie. Op dit moment staat de indicator dus op dit huidige kritieke niveau, voornamelijk door de hoge aandelenwaarderingen, lage werkloosheid en een sterk omgekeerde rentecurve.


De Bear Market Indicator van Goldman Sachs heeft eerder succesvolle voorspellingen gedaan van marktdalingen. Hoewel de indicator niet onfeilbaar is, heeft hij vaak een waarschuwingssignaal afgegeven voor significante marktbewegingen. Momenteel bevindt de indicator zich boven de 70%, een niveau dat volgens Goldman Sachs vaak gevolgd wordt door lagere aandelenrendementen en mogelijke marktcorrecties binnen de komende 12 maanden.


De huidige stand van de indicator suggereert dat beleggers voorzichtig moeten zijn. Het kan verstandig zijn om de blootstelling aan Amerikaanse aandelen te verminderen en meer te investeren in defensieve activa zoals staatsobligaties of hoogrenderende spaarrekeningen. Dit kan helpen om de portefeuille te beschermen tegen mogelijke dalingen totdat er aantrekkelijkere investeringsmogelijkheden opduiken.Goldman Sachs benadrukt dat, hoewel de indicator geen perfecte voorspeller is, het wel een nuttig hulpmiddel kan zijn om potentiële risico's op de markt vroegtijdig te identificeren. Als belegger doe je er goed aan om deze signalen serieus te nemen en je investeringsstrategieën wellicht aan te passen wanneer de markt dreigt te keren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

1 opmerking

1 Comment


Consumentenvertrouwen is ook een vaak gehoorde eerste indicator en daarmee gaat het goed. Rentecurve staat al 1,5 jaar negatief dus als indicator vrij waardeloos.


Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!