top of page

Dividend Aandelen kunnen een enorme comeback maken volgens deze analist

In het kort:

  • Dividenduitkerende aandelen hebben een slecht halfjaar achter de rug, vooral vergeleken met aandelen die geen dividend uitkeren

  • Verwacht wordt dat deze aandelen weer in trek kunnen komen in de tweede helft van het jaar

  • Dit heeft te maken met het monetaire beleid van de centrale banken en de toenemende kans op een economische neergang


Dividenduitkerende aandelen hebben het eerste halfjaar van 2023 geen indrukwekkende prestatie geleverd, vooral als ze worden afgezet tegen aandelen die geen dividend uitkeren. Dit is echter niet altijd een slecht teken. Volgens een rapport van Ned Davis Research kunnen deze aandelen in de tweede helft van het jaar hun comeback maken.


Een van de redenen waarom dividenduitkerende aandelen slecht presteerden, is dat ze een lage beta hebben. "Beta" is een maatstaf voor de volatiliteit van een aandeel ten opzichte van de algehele markt. Aandelen met een lage beta hebben de neiging om achter te blijven bij de bredere markt tijdens oplevingen.Maar... schrijft Ed Clissold, de bekendste Amerikaanse strateeg bij Ned Davis, er kunnen een aantal gunstige factoren zijn die beleggers kunnen aanzetten tot het omarmen van dividenduitkerende aandelen in de tweede helft van het jaar.


Een van deze factoren is de tendens dat dividenduitkerende aandelen beter presteren tijdens het tweede jaar van de renteverhogingscycli van de Federal Reserve. Met de Amerikaanse centrale bank al meer dan een jaar in haar renteverhogingscyclus, en met Fed-voorzitter Jerome Powell die meer "beperkingen" heeft aangekondigd, zou dit een gunstige ontwikkeling kunnen zijn voor deze aandelen.


"Onder invloed van het strakkere beleid hebben de brede marktstijgingen de neiging te matigen, wat gunstig is voor aandelen met een lage beta," schrijft Clissold. Hogere rentetarieven creëren daarnaast een hogere rendementsconcurrentie voor aandelen.Een andere ontwikkeling die in het voordeel van dividenduitkerende aandelen zou kunnen werken, is het toenemende risico op een economische neergang. Volgens het macro-economische team van NDR zullen de recessierisico's begin 2024 toenemen.


"Dividenduitkerende aandelen presteren meestal beter dan aandelen die geen dividend uitkeren in de aanloop naar recessies, maar de sterkste winsten beginnen meestal ongeveer twee maanden voor het begin van recessies," zegt Clissold.


Hoewel deze periode nog enkele maanden weg kan zijn, zou de markt al kunnen beginnen met het inprijzen van een recessie, wat in het voordeel zou kunnen werken van dividenduitkerende aandelen.Het is dus te vroeg om dividenduitkerende aandelen af te schrijven. Hun huidige dip kan gewoon de stilte zijn voor de storm van een grote comeback. Het is een herinnering aan het oude adagium van de beurs: wat omlaag gaat, moet uiteindelijk ook weer omhoog.


Laat altijd een <3 achter als teken van dank of word lid om te leren beleggen en bij blijven!

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..