top of page

Twee interessante dividend aandelen voor 2023

Beleggen in REIT’s – ook wel Real Estate Investment Trusts genoemd – kan enorm interessant zijn voor beleggers. Vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren immers enorm hard gestegen en er zal altijd vraag zijn naar onroerend goed. Door te beleggen in REIT’s is het mogelijk om simpel en toegankelijk te beleggen in vastgoed, zonder meteen tonnen te moeten neerleggen. In dit artikel bespreken we wat REIT’s precies zijn, waarom ze het overwegen waard zijn en tot slot behandelen we nog twee interessante REIT’s.Wat is een REIT?

Een REIT (Real Estate Investment Trust) is een bedrijf dat zich bezighoudt met het verhuren en verhandelen van vastgoed. Door te beleggen in een REIT, investeer je eigenlijk in een gediversifieerde portefeuille van vastgoedobjecten die vaak beheerd worden door vastgoedexperts. Deze experts zoeken continu naar interessante beleggingsmogelijkheden en de portefeuilles van REITs kunnen sterk verschillen. Zo kan een REIT zich bijvoorbeeld richten op kantoren, winkelpanden of seniorenwoningen, maar er zijn ook REITs die zich enkel op woningen focussen. In feiten koop je via een REIT in zekere zin gewoon een deel van een vastgoedportefeuille.


Wat zijn de voordelen van beleggen in een REIT?

Beleggen in REIT’s kent bijzonder veel voordelen. Veruit het grootste voordeel is de toegankelijkheid. Je kunt al in REIT’s beleggen vanaf enkele tientjes, terwijl het aanschaffen van een vastgoedobject of het beleggen in vastgoedfondsen vaak een veel hoger instapbedrag vereist. Bovendien vereist het beheren van vastgoed vaak veel tijd en kennis, terwijl bij het beleggen in REIT’s vastgoedexperts dit voor je doen.


Een ander voordeel van REIT’s is dat ze op de beurs verhandeld worden, wat betekent dat je op elk moment kunt in- of uitstappen. In tegenstelling tot vastgoedfondsen - waarbij je vaak een uitstaptermijn hebt - kun je bij REIT's gemakkelijk en snel je vermogen omzetten in cash wanneer dat nodig is. Hetzelfde geldt voor het bezitten van vastgoed; als je besluit een vastgoedobject te verkopen, dan kan het soms maanden duren voordat je daadwerkelijk cash in je handen hebt. Bij REIT’s is de flexibiliteit vele malen groter.


Twijfel je om te beleggen in vastgoed via een fonds of via REIT’s? Dan is dit nog een belangrijk voordeel”: Over het algemeen hebben REIT's namelijk een hoger rendement dan traditionele vastgoedfondsen. Dit komt door de Amerikaanse regelgeving voor REIT's, waarbij een REIT minimaal 90% van haar inkomsten in de vorm van dividend moet uitkeren. Dit zorgt ervoor dat het dividend van REIT's doorgaans fors hoger is dan dat van vastgoedfondsen. Bovendien kan het dividend dat je ontvangt gezien worden als passief inkomen, omdat je er zelf geen werk of tijd mee kwijt bent.


Kortom, beleggen in REIT's is een interessante optie voor particuliere beleggers die willen profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen, maar niet de tijd, kennis of het grote kapitaal hebben om zelf vastgoed te beheren of aan te schaffen. Door te beleggen in REIT's krijg je toegang tot een goed gespreide vastgoedportefeuille met een hoger rendement en meer flexibiliteit dan bij vastgoedfondsen of het daadwerkelijk bezitten van vastgoed.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren
2 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page